'Müze gelirlerinin bir kısmı müzenin bulunduğu ile aktarılsın'

'Müze gelirlerinin bir kısmı müzenin bulunduğu ile aktarılsın'
DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, müzelerden elde edilen gelirin bir kısmının müzenin bulunduğu ile aktarılması gerektiğini savundu.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD), Pamukkale'de yapılmasını istedikleri çalışmalarla ilgili Bakanlığa önerilerde ve eleştirilerde bulundu. Müze gelirlerlerinin bir kısmının müzenin bulunduğu kente aktarılması gerektiği belirtilen DENTUROD açıklamasında, Pamukkale'de yapılması istedikleri çalışmaları da maddeler halinde sıraladı.

DENTUROD Başkanı Gazi Muat Şen imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

''Pamukkale’ye ve ören yerinde sunulan hizmetlere madalyonun iki tarafından da bakmakta fayda vardır. Evet, Pamukkale giriş ücretleri, ören yerinde sunulan hizmetlerin fiyatları ülkemiz ekonomik koşulları düşünülecek olursak, kendi vatandaşımız açısından yüksektir, ancak yabancı turistlerin kendi para birimleri açısından değerlendirilecek olursa ve yurtdışında ziyarete gittiğinizde en ufak bir müze girişi ücreti ile kıyaslanacak olursa oldukça uygundur. Hali hazırda ülkemizdeki ören yeri girişlerinin %85’a yakın kısmını yabancı turistler oluşturmaktadır. Yerli turistlerin kentimizi ve Pamukkale’yi daha çok ziyaret olanağının yaratılması bu fiyatlara itiraz etmekten geçmemelidir
       
Yerli turistin ziyaret sayısının arttırılması için bakanlık düzeyinde atılan en büyük adım, ülkemiz vatandaşları için sunulan Müze Kart’tır. Bu sayede 70 TL gibi bir kart ücreti ile ülkemizin her yerindeki ören yeri ve müzelere bir yıl boyunca ziyaret hakkı tanınmıştır. Aynı zamanda bu kart sayesinde ören yeri içindeki işletmelerde sunulan hizmetlere %50’ye varan indirimlerle ulaşmak mümkündür. Ancak müze kart uygulamasının tanıtımı ve yaygınlaştırılması konularında bakanlığın çalışmaları yetersiz kalmaktadır.

 Kültür ve Turizm Bakanlığımıza önerilerimiz ve eleştirilerimiz

 1. Elde edilen gelirin kentimize kalmaması başka bir tartışmanın konusudur ama elde edilen gelirlerin %20 sinin ilgili şehir  belediyelerine aktarılması ve bu gelirin belediyeler tarafından şehirlerin turizm altyapı ve şehrin turizm değerlerine  harcanmasının sağlanmasını  Kültür ve Turizm Bakanlığına öneriyor ve savunuyoruz.

2. Pamukkale ören yeri giriş kapıları 10 yıl önce düzenlenmiş yapıdadır. Koşulların nitelikli olarak artırılması gerekmektedir. Özellikle Güney kapısında yoğun turist trafiği nedeni le uzun kuyruklar ve uzun bekleme süreleri söz konusu. Güneşin altında beklemek gerek yerli gerek yabancı turistin sabrını fazlasıyla zorlamaktadır.

3. Müze kart tanıtımı ve avantajlarının ulusal tanıtımı yapılmalıdır. Bu konuda bir çok vatandaşımız bi’haberdir. Müze girişlerinde yerli vatandaşlara yoğunluktan dolayı yeterli bilgilendirme yapılamamaktadır.  Müze kart tanıtımı ve avantajlarının tanıtımının ören yeri giriş kapılarında, ören yeri içerisinde hizmet sunulan noktalarda daha sık yapılması gerekmektedir. Örneğin, Müze kart sahibi yerli turistlerin bir çoğu kartlarının kendilerine sağladığı indirim avantajlarından habersizdir. Ören yeri içerisinde satılan su, içecek, yiyecek, yerli malı ürünlerde müze kart sahiplerine %50 ye varan indirim uygulaması vardır. Kart sahibi bunu bilmediği, işletmeci de bu konuda sessiz kaldığı için vatandaşlarımız bu uygulamalardan faydalanamamaktadır. Bundan dolayı da haklı olarak isyan etmektedir. Bakanlığın bu konudaki denetimleri eksiktir.

4. Pamukkale özelinde derneğimizin de hedef olarak koyduğu yıllık 5 milyon turist sayısına ulaşılabilmesi için, Pamukkale gece aydınlatmasının yapılması ve gece ziyaretlerine de açılması, ören yerinde ve antik tiyatro da çeşitli kültürel faaliyetlerin yapılabilmesi, cennet cehennem kapısı gibi yeni güzergahların oluşturulması gerekmektedir. Bu konuda da derneğimiz defalarca bizzat bakanlığa da olmak üzere, öneri ve görüşlerini iletmiştir, iletmeye de devam edecektir. Pamukkale gece aydınlatmasının yapılması ile Pamukkale ye 2 milyon artı giriş sağlandığında giriş ücretleri de düşünüldüğünde bakanlığın elde edeceği ciddi bir gelir oluşacaktır. Bu projenin gecikmesi potansiyel kar ve tanıtım kaybıdır.

5. Vatandaşlarımıza doğal ve kültürel değerlerimizin daha nitelikli tanıtılabilmesi ve gelecek nesillere bu değerlerimizin korunarak aktarılabilmesi için dünya da örneklerinde olduğu gibi ayda bir kez bakanlığın uygun gördüğü günlerde müze ve örenyerleri yerli vatandaşlara ücretsiz olmalıdır.''


Bu Haber 22.08.2019 - 13:40:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.