Çürük bina sahibi iki kez uyarılacak dinlemezse 30 günde devlet yıkacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Yıkılması gereken bina sahibi iki kez uyarılacak. Dinlemezse devlet o binayı yıkacak” dedi. Bayraktar, bu konuda provokatörlerin devreye girebileceği uyarısı yaptı.


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde çok ciddi adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmamalı. Karşımıza bir takım aç gözlüler ve provakatörler çıkacak” dedi. Van depreminden sonra sıkça tartışılan kentsel dönüşümün ayrıntılarını anlatan Bakan Bayraktar, salaş ve kaçak yapıların tespitinin çok tartışılacağını da belirterek, “Yıkılması gereken binalar için sahiplerine ikazda bulunacağız. Bina sahibi 30 gün içinde binayı yıkmazsa o binayı biz yıkacağız. Yıkımdan sonra kat mülkiyeti sona erecek” dedi.

İki kez ikaz edilecek

Yıkıma en çürük binalardan en önce yıkılması gereken binalardan başlayacaklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, şunları söyledi: “Bir defa yıkılması gereken binayı sahiplerine bildireceğiz. ‘Bu senin binan artık içinde oturulamaz. Bu binayı artık yık’ diyeceğiz. Ona bir süre vereceğiz. Bir ay, iki ay süre neyse bu süre içerisinde eğer binasını yıkmaz ise sonra tekrar yazılı olarak tebliğ edeceğiz. Diyeceğiz ki 30 gün içerisinde binayı yıkmaya başla. Eğer ikinci ikazdan sonra 30 gün içerisinde yıkmaya başlamaz ise bunu biz yıkacağız. Mahkeme yolu açık, ama yıkıma karşı değil bedele ilişkin dava açılabilecek.” 

Teknik müşavirlik gelişmeli

Kentsel dönüşümle cari açığın azaltılacağını ve ekonominin kuvvetleneceğini savunan Bayraktar, şöyle konuştu: “Dünyada Türk müteahhitleri iş alırken o işlerin senaryosunu, ihtiyaç mahallerini, mekanlarını şartnamelerini başka devletlerin müşavir firmaları yapıyor. O yüzden biz iş aldığımız oranda para kazanamıyoruz. Kentsel dönüşümle ciddi manada teknik müşavirliği geliştirebilirsek dünyadaki oyun kurucu ve proje geliştirici ayağımızın da kuvvetlenmesi amacıyla ciddi şekilde Türkiye döviz girdisini sağlamış olcağız.”

Yasa çok tartışılacak

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasa taslağı hakkında da değerlendirmede bulunan Bayraktar, “Tabi bu çok iddialı ve çok tartışılacak bir yasa. Kamuoyunda mülkiyet hakkını da tartışacak, sorgulayacak ve mülkiyet hakkına tecavüz ifadelerini de gündeme getirecek. Kat mülkiyetine benzeyen çok ciddi bir konu kamuoyunun çok esaslı bir şekilde desteğini almadan yürütemeyiz. Kentsel dönüşüm yapılırken orada oturan fakirler, toplumun tüm katmanları oradan daire alamıyorlar. Yeni zenginler geliyor buraya ve oradaki demokratik yapı bozuluyor. İstanbul’da böyle bir durum var.” 


Bu Haber 12.12.2011 - 09:15:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.