Çeşme Turizm Projesindeki 3 otel arazisi satışa çıkarıldı

Çeşme Turizm Projesindeki 3 otel arazisi satışa çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Çeşme Turizm Projesi’ kapsamında 3 otelin yapımı için toplamda 298 bin metrekare araziyi satışa çıkardığı ifade edildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir’e yapılacak “Çeşme Turizm Projesi” kapsamında Çeşme Yarımadasının yüzde 50’si ranta açılmaya başladığı belirtiliyor.  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, “Her otel için parsel parsel ihale yapacağız” diyerek anlattığı projede ilk ihale için düğmeye basıldığı ifade edildi.

Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’in aktardığına göre, projede yer alan 200 otelden üçü için ihaleye çıkıldı. Denize sıfır üç değerli arazi üzerinde, 300, 650 ve 1000 yataklı 3 otel için 17 Temmuz’da ihale duyurusu yapıldı. Bakanlık, ihaleye firmaların en geç 19 Ağustos’a kadar tekliflerini sunması koşulu koydu. İki yıl önce duyurulan proje sonrası bölgede arsa fiyatlarının da dört beş kat arttığı öğrenildi. Bazı yabancı şirketler, proje etrafındaki arsaları yüksek fiyatlara pazarlarken bazı yurttaşlar da “Çeşme Projesi yakınında yatırımlık arsa” ilanları vermeye başladı.

298 bin metrekare satışa çıkarıldı

Bakanlığın, üç otel için toplamda 298 bin metrekarelik araziyi satışa çıkardı. Çeşme Alaçatı bölgesinin en değerli yerinde bulunan bu parsel, 650 yataklı otel için tahsis edildi. Otel yapıldığında yurttaşların plaja erişimi de engellenecek.

“Kanal İstanbul’dan farkı yok”

Bölgenin ranta açılacağını söyleyen Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, “Amaç bölgeyi yandaşlara ve yabancılara açmak. Ranta açıp arazileri vahşi beton sermayesine satmak. Çeşme Turizm Projesi’nin, Kanal İstanbul’dan farkı yok. Açılan ihaleler ile her şey ortada. Dosya hazırlamak ve teklif sunmak için bir ay süre veriliyor. Hangi yatırımcı bir ay içerisinde dosya hazırlar. Bunlar adrese teslim ihaledir” diye konuştu.

Yargı süreci sürüyor

16 bin hektarlık alanda hayata geçecek ve 20 milyar dolara mal olacak proje için İzmir Barosu, STK’ler, çevre örgütleri, CHP’li belediyeler ve Çeşmeli 107 yurttaş dava açıp projenin iptalini istemişti. Dava için 190 sayfalık rapor hazırlayan bilirkişi, projenin kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu ve çevresel etkileri açısından da sakıncalı bulmuştu. Davada itirazları inceleyen Danıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı haklı bulup itirazları reddetmişti. Yurttaşlar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ise projenin iptali için ikinci kez dava açtı. Yargı süreci ise halen devam ediyor.

Çeşme’de köylülere ait olan ve cumhurbaşkanı kararnamesiyle acele kamulaştırılan 555 farklı büyüklükteki arazi üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çeşme Turizm Projesi yapacağını duyurdu. Yarımadanın yarısı üzerinde etkili olacak proje ile 200’e yakın otel, sörf okulları, 13 golf sahası, dört marina ve 160 kortluk tenis alanları ile lojmanlar, kongre merkezi, helikopter pisti, temapark, film platosu, motorsport pisti yapılacak.



Bu Haber 22.08.2022 - 09:05:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.