Cennet Koyu’nda hazine arazisine kaçak otel yapıldı

Cennet Koyu’nda hazine arazisine kaçak otel yapıldı

Cennet Koyu’ndaki The Residences at Mandarin Oriental'in hemen girişinde yer alan hazineye ait araziye Astaş Holding’in kaçak otel inşa ettiği ortaya çıktı. Arkeolojik SİT alanı içerisinde bulunan kaçak yapının yıkımı yerine arazinin statüsü değiştirildi. Böylece araziyi almak isteyen firma için imar barışından yaralanma fırsatı doğdu.


Bodrum Türkbükü'nde yer alan Cennet Koyu'nda, 2,5 kilometre sahil şeridinde üç koy ve plaja sahip 600 bin metrekare alan üzerinde yükselen The Residences at Mandarin Oriental adlı projede yaşam 2014 yılında başladı.

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, Vedat Aşçı’nın sahibi olduğu Astaş Holding tarafından inşa edilen ve Mandarin Oriental Hotel Grubu tarafından işletilen projede bir otelin yanı sıra 98 villa ve 116 rezidans bulunuyordu.

2018 yılında araziye yeni bir otel ile 5 villanın kaçak olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Astaş’ın imar barışına usulsüz başvuru yaptığının tespit edilmesinin ardından villalar ve otelin bir bloku 2020 yılında yıkıldı.

Ancak, otelin geriye kalan dört katlı iki bloku, bir katlı bir bloku, istinat duvarı ve yoluna dokunulmadı.

Kaçak yapılar, mülkiyeti Hazine’ye ait 104 ada 12 parselde yer alan 4 bin 54 metrekarelik arazide izinsiz olarak inşa edildi.

Bodrum Göl Mahallesi, doğal sit alanında bulunan arazi, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 2008 yılında aldığı 3976 sayılı kararıyla üçüncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmişti.

Bakanlıktan dikkat çeken karar

Ormanın yanı başında hazineye ait arazi üzerine kaçak olarak inşa edilen ve imar barışı düzenlemesine sokulan bu otel için Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 23 Mart tarihinde aldığı kararla arazinin bulunduğu bölgede sit sınırlarını yeniden belirledi.

Koruma Kurulu Müdürü Gülnur Çekmeceli’nin imzasının bulunduğu yeni haritayla kaçak otel inşa edilen alan, üçüncü derece arkeolojik sit alanı olmaktan çıkarıldı. Kararda kurul başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Başkan Yardımcısı Hüseyin Kesimoğlu, üyeler Prof. Dr. Osman Kunduracı, İbrahim Emir Temel, Melek Saygı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcisi Başak Çahan’ın imzası bulunurken Bodrum Belediyesi temsilcisi Selim Yiğit ve Muğla Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Esin Gümüş karşı oy kullandı.

Alınan kararla, Hazine’ye ait 104 ada 12 parselde bulunan arazinin Astaş’a satılmasının önü açıldı.



Bu Haber 23.07.2022 - 16:01:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • SH 25.07.2022 - 05:52

    DOKSANÜÇ VİLLA İLE YETİNEMEYEN YATIRIMCI HERHALDE BU İYİLİĞİ KARŞILIKSIZ BIRAKMAYACAK EĞER DAHA PRATİK BİR YÖNTEM UYGULAMADIYSA, KORUMA KURULU ÜYELERİNE VE ONLARI BU GÖREVE ATAYANLARA MİNNETİNİ ONLARIN HEYKELLERİNİ KAZANDIĞI ARAZİYE DİKMEKLE İFADE EDECEKTİR..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.