Bodrum’daki ‘ucube’ yapılar nasıl ortaya çıkıyor?

Bodrum’daki ‘ucube’ yapılar nasıl ortaya çıkıyor?

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, son günlerde kaçak yapı haberleriyle gündeme gelen ilçedeki duruma dair önemli açıklamalar yaptı. Bodrum’un imar planlarının yüzde 60’ının Çevre ve Kültür ve Turizm bakanlıklarınca yapıldığını belirten Aras, Besa’nın The Bo Viera projesinin hayata geçirilme sürecini de açıkladı. Aras ayrıca, Ant Yapı’nın Aspat’taki projesiyle ilgili dikkat çeken bir noktaya temas etti.


Bodrum’un her yanının kaçak yapılaşmayla dolu olduğunu belirten Ahmet Aras, geçtiğimiz günlerde kaçak yapılaşma haberleriyle gündeme gelen projelerden Besa Grubu’na ait Th Bo Viera projesiyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor:

‘’ÇED gerekli değil raporu için projeyi üçe böldüler’’

‘’O proje, eski Ankara Sanayi Odası Başkanı Salih Bezci’nin projesi. Başka ortakları da var. Ama Besa şirketi, sadece Bezci’ye ait gözüküyor. Nasıl yapıldığına gelince... Bu işler belli izinler alınmadan olmuyor. Burada ilk önce ÇED gerekli aslında. Çünkü 400 konut ve 200 oda var. Bunlar, “ÇED gerekli değildir”i alabilmek için projeyi 3’e bölüyorlar: Konut, otel ve sahil dolgusu diye. Ve o ölçüden çıkarıyorlar ve “ÇED gerekli değildir” diye 3 ayrı rapor hazırlatıyorlar. Çünkü ÇED gerekli dese denizi dolduramayacak. Ama ÇED’den çıkarıyor, denizi dolduruyor. Resmen katliam bu! O bölge Poseidon çayırlarının olduğu yer, fokların üreme alanı...’’

‘’Besa’nın projesi bir çevre felaketi’’

Besa’nın inşaatının bir çevre felaketi olduğuna dikkat çeken Aras, ‘’Bodrum’un doğal yapısını bozdular, bozmaya da devam ediyorlar. Kesinlikle önüne geçmek lazım. Siz bir coğrafyayı, uygun bir şekilde yapılaşmaya açarsanız, eğimine uygun bir şekilde, bitki örtüsünü, doğayı koruyarak... Sıkıntı yok. Ama bunlar tamamen bir tepeyi dümdüz ediyorlar! Ne kayası kalıyor, ne taşı ne hayvanı ne bitkisi. Resmen tahrip ediyorlar. Yetmezmiş gibi bir de deniz dolduruluyor! Sonra binayı yapıyorlar, bu da böyle bir proje...’’ ifadelerini kullandı.

‘’Turizm ve Çevre bakanlıklarından turizm alanı olarak belirlenmesini sağlıyorlar’’

Projenin yapıldığı yerin SİT alanı olduğunu kaydeden Ahmet Aras, ‘’Ama Turizm, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan buranın turizm alanı olarak belirlenmesini sağlıyorlar. Çünkü Bodrum’un “imar plan yetkisi”nin, yüzde 60’ı Turizm Bakanlığı ve Çevrecilik Bakanlığı’nda. Bizde değil.’’ şeklinde konuştu.

‘’Tepedeki siyasi ilişkilere bakıyor’’

Ayşe Arman’ın, ‘’Peki onlar görmüyor mu buranın imara açılmaması gereken bir yer olduğunu?’’ şeklindeki sorusuna ise Aras, ‘’Bu artık orada ilişkilere bakıyor, tepedeki siyasal ilişkilere...’’ diye yanıt veriyor.

SİT alanlarının nasıl yapılaşmaya açıldığı ile ilgili de açıklama yapan Ahmet Aras, şu noktaların altını çiziyor:

‘’Sadece turizm yatırımlarına değil, büyük bir yapılaşmaya teslim oluyor’’

‘’Sit alanları, otel ve turizm yatırımında kullanılmak üzere turizme açık alanlara dönüştürülüyor. Sonra görülüyor ki, “turizm artı konut imarı” adı altında bir yol var. O yolla da mesela “Yüzde 30’unu otel yapacağım, yüzde 70’ini konut yapacağım!” diyor. Tabii o zaman orası sadece turizm yatırımına değil, bu sefer büyük bir yapılaşmaya da teslim oluyor. Ben göreve geldiğim ilk günden beri bununla mücadele ediyorum. Özellikle de Gündoğan’daki çevre felaketiyle. Bu işi medyaya taşıdım, bu mücadelenin sözcülerinden biri oldum. Allahtan bu söylediğim türden 8 proje durduruldu.’’

‘’Ant Yapı, ‘dere ıslahı diye’ izin alıp, kanal yaptı’’

Besa’nın The bo Viera ve Ant Yapı’nın Aspat’ki projelerinin ruhsatlarının bir önceki belediye başkanı tarafından verildiğine dikkat çeken Aras, ‘’Bunlar arasında Aspat’taki Ant Yapı var. Oysa orada doğal bir azmak vardır ve orası antik bir kenttir. O antik kentin dibinde azmağın da ekolojik yapısını bozarak içine kanallar yapmak istiyorlar. Bu tabii korkunç bir şey. Ama Devlet Su İşleri’nden “dere ıslahı” diye izin almışlar. Nasıl verilmiş bilmiyorum ama verilmiş. Bunlar ne mi yapmak istiyorlar? Azmağın yanındaki sazlıkları falan olduğu gibi betona çevirecekler, oradan suları içeri verecekler ve sokaklar Venedik gibi sözde kanal olacak. Böyle bir rezalet yok dünyanın hiçbir yerinde! Orası balıkların üreme merkezi bir azmak. Orayı ağır şekilde tahrip ediyorlar. Biz projeye onay vermemişiz. Onlar Devlet Su İşleri’nden alıyorlar. Bize tadilata getirecekler, tabii ki kabul etmeyeceğiz ve yargıya taşıyacağız.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir rezalet yok’’

Şu anda Bodrum’daki kaçak yapılarla uğraştıklarını ifade eden Aras, ‘’İyi yatırımcıların yanındayız. Güzel yapsın, doğaya uygun yapsın, ekolojiye, turizme katkı sağlasın. Bunlar tamam. Ama sadece “Yap, sat ve kaç.” Öyle bir şey yok! Ona izin vermeyeceğiz. Herkes, Bodrum’a yaptığı yatırım karşılığında borcunu ödeyecek bu memlekete. Sokağına yatırım yapacak, düzgün proje yapacak, doğaya yatırım yapacak...’’ dedi.



Bu Haber 28.08.2019 - 13:58:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • levent erdoğan 29.08.2019 - 10:19

    Bu habere ne yorum yapılır vallahi bilemedim. Herkes suçu başkasına atıyor gibi. Bu kadar karşılarsa sosyal medyada paylaşıp kampanya başlatabilirledi diye düşünüyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.