Belediyenin gece müzik yasağı Danıştay’dan döndü

Belediyenin gece müzik yasağı Danıştay’dan döndü
Danıştay, İstanbul’da eğlence mekanlarında müzik yayınlarının geceyarısı durdurulmasına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin 2006’da aldığı kararı bozdu. İşletmelerin açtığı davayı İstanbul 8. İdare Mahkemesi 2008 yılında onaylamıştı ancak Danıştay, bu konuda belediyenin yetkisi olmadığına hükmetti. Şimdi gözler, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı uygulamaya karşı açılan son davaya çevrildi.



İSTANBUL’daki eğlence mekanlarından biri, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Encümeni’nin 3 Ağustos 2006 tarihinde aldığı, “kamuya açık eğlence yerlerinde cuma-cumartesileri gece 01:00’den, diğer günlerde saat 24.00’dan sonra müzik yayını yapılmasını yasaklayan” karara karşı başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. İşletme, İBB Encümeni’nin aldığı kararın iptali istemiyle İstanbul 8. İdare Mahkemesinde dava açmıştı. 8. İdare Mahkemesi; Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 31’inci maddesinin (g) fıkrası uyarınca, “büyükşehir belediyesinin gürültünün önlenmesi amacıyla işletmelerin çalışma saatlerini ve koşullarını düzenleyebileceği ve bunun için ek tedbirler alabileceğini” belirtmişti.
Mahkeme, iptali istenen kararın büyükşehir belediyesinin yetkisinde hukuki bir işlem olduğuna karar verdi. Davacı işletme ise Turizm İşletme Belgesi’ne sahibi olduğunu belirterek, “sahip olduğu izinlerden kaynaklanan haklarının ihlal edildiğini”, belediye encümeninin “gürültü kirliliğini önlemeye yönelik olarak ‘belirli saatlerden sonra müzik yayını yapılmasının yasaklanması, kapanış saatlerinin bu şekilde belirlenmesi şeklinde karar alma yetkisi” olmadığını ileri sürmüştü. İşletmeci temyiz edince dava dosyası Danıştay 6. Dairesi’ne geldi.

Belediyenin yetkisi yok

Danıştay 6. Dairesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeninin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu Yasa uyarınca çıkarılan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, “Çevresel gürültünün kontrol edilmesi amacıyla açık mekanlarda müzik yayını yapan iş yerlerinin kapanış saatlerinin belirlenmesi” şeklinde tanınmış bir yetkisinin bulunmadığına karar verdi. Kararda, Çevre Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu ve Belediye Kanunu ile belediyelere umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini gürültü yönünden denetlemek konusunda tanınan yetkiler arasında, iş yerlerine ait faaliyet sürelerinin, kapanış saatlerinin belirlenmesi yetkisinin yer almadığına işaret edildi.

Bakanlığa dava

Son olarak Çevre ve Orman Bakanlığı, bu yaz Boğaz hattı başta açık hava eğlence mekanlarını sıkı denetime tabi tutmuş ve geceyarısı saat 24:00’ten sonra ses yasağına uymayan bazı işletmeleri kapatmıştı. Belediye ile 4 yıl süren hukuki mücadelenin ardından gözler, Çevre Bakanlığı aleyhinde, bazı işletmelerin açtığı davaya çevrildi.

Yasaklar zarar verdi, zurnanın son deliği ‘zırt’ dedi

TURYİD Başkan Yardımcısı ve Topaz Restoran’ın sahibi Kaya Demirer, kararı şöyle değerlendirdi: “Danıştay, İstanbul’daki İdari Mahkeme’nin kararını bozmuştu ve ardından belediye buna itiraz etmişti. Son karar, itirazın da dikkate alınmadığını gösteriyor. Bu artık zurnanın son deliğinin zırt dediği yer. Ortak noktada buluşmak önemli, ne insanlar rahatsız olsun, ne de kimse eğlencesinden geri kalsın.”

Kayıpları kim karşılayacak

SUADA ve Reina’nın işletmecisi, Mehmet Koçarslan, “Büyükşehir belediyesinin yetkisi yoktu. Bu aşikardı; ama, 2006’da açılan dava şimdi sonuçlanıyor. İdari mahkeme gününde görevini yapamadı. Bizi 1.5 yıl Kadir Topbaş’ın insafına bıraktı. Allah’tan Topbaş insaflı çıktı. Bizi kapatabilirlerdi de. İşletmecilerin bu süreçte milyonlarca dolarlık zararı oldu. Bu zararı kim karşılayacak” diye konuştu. (Hürriyet)


Bu Haber 15.09.2010 - 15:53:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.