Bakanlık açıkladı: Belgeli tesisler artık alt sınıfa geçemeyecek

Bakanlık açıkladı: Belgeli tesisler artık alt sınıfa geçemeyecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, ‘Turizm Tesisler Uygulama Yönetmeliği’ ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Bakanlık belgeli tesislerin daha alt sınıfa düşürelemeyeceği belirtildi. 

 


Yönetmeliğin 4 ve 5 yıldızlı otellere ve tatil köylerine ek avantajlar sağladığı belirtilen açıklamada, yönetmelikle birlikte tesislerin niteliklerinin yükseltilmesinin de teşvik edileceği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, ‘’Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği”nden faydalanan bu tür ve sınıftaki tesisler daha alt sınıftaki veya farklı bir türdeki tesise dönüştürülemeyeceğinden bu tesislerin nitelikleri sürekli üst seviyede ve Bakanlık kontrolünde olacak.’’ denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinde turizm tesislerinin daha nitelikli hale getirilmesi amacıyla dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köyleri için ek avantajlar sağlayan “Turizm Tesisler Uygulama Yönetmeliği” Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Dünya seyahat hareketinin ülkemize doğru yönlenmesini sağlayarak ekonominin güçlenmesini, turizm gelirlerinin ve istihdamın artmasını, bölgesel kalkınmanın dengeli şekilde gerçekleşmesini, turizm faaliyetlerinin tüm yıla yayılmasını ve istihdamdaki mevsimselliğin azalarak yılın tamamına yayılmasını destekleyecek tedbirleri etap etap hayata geçiren Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yüksek harcama eğilimine sahip ziyaretçilerin ülkemize çekilmesi ve gelen ziyaretçilerin kalma sürelerinin uzatılmasını sağlamak için Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinde Bakanlık belgeli tesislerin niteliklerinin yükseltilmesini teşvik edecek düzenlemeler ile bu düzenlemelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Mevcut imar haklarına uygun olması şartıyla Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte yer alan tüm turizm tesislerinin hayata geçirilebildiği bu bölge ve merkezlerde, Yatırımcılar tarafından talep edilmesi halinde, sadece dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köyleri için bu yönetmelikte tanımlanan mevcut duruma ek avantajlardan yararlanılabilecek. Bunlar dışındaki tesislere ilişkin uygulamalar 3194 sayılı İmar Kanununa dayanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve imar planları ile yürütülmeye devam edecek. 

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve imar planları ile bütünleşik olarak uygulanacak “Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği” dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köyleri için güncel mimari eğilimlere yönelik yeni çözümlemelere olanak sağlayacak.

Yönetmelik ile, yönetmelikte tanımlanan turizm tesislerinin hizmet kalitesinin üst seviyelere çıkarılması için konaklama birimlerinin yapılanma koşulları ile bu birimlere hizmet eden yardımcı ve tamamlayıcı unsurlara ilişkin düzenlemelere yer verildi.

​Bu Yönetmelikten faydalanmak isteyen yatırımcılar, yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde Bakanlığa başvurabilecek. İlgili yerel idarelere de belirli sorumluluklar yüklenen yeni düzenleme ile turizm tesislerinin konut gibi farklı kullanımlara imkan verecek şekilde kullanılmasının önüne geçilmesi için önemli bir adım daha atılmış olacak. Yönetmelikten faydalanan tesisler, Bakanlıktan aldıkları turizm belgelerinin iptal olması durumunda başka bir amaçla kullanılamayacak; belge iptal gerekçelerinin giderilmesi halinde tesisler yeniden faaliyete geçebilecek.  Dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köylerine turizm belgesi düzenleme esasları Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte belirlendiğinden ve “Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği”nden faydalanan bu tür ve sınıftaki tesisler daha alt sınıftaki veya farklı bir türdeki tesise dönüştürülemeyeceğinden bu tesislerin nitelikleri sürekli üst seviyede ve Bakanlık kontrolünde olacak.

 



Bu Haber 06.07.2019 - 17:38:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.