Ayasofya tartışması dünya gündeminde

Ayasofya tartışması dünya gündeminde

Ayasofya'nın statüsünün müzeden camiye çevrilmesine ilişkin tartışmalar uluslararası basında da geniş yer buluyor. Danıştay'ın oy birliği ile Ayasofya'yı müzeye dönüştüren kararı iptal ettiği ileri sürülürken, konuyla ilgili bir açıklama da UNESCO'dan geldi.


Sabah gazetesinin Ankara Temsilcisi ve yazarı Okan Müderrisoğlu, Danıştay'ın Ayasofya'yı müzeye dönüştüren kararı iptal ettiğini ileri sürmüş, oy birliği ile alınan söz konusu kararın yazım aşamasında olduğunu söylemişti.

UNESCO'dan açıklama

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) Ayasofya Müzesi’nin statüsünde yapılacak bir değişiklik konusunda bilgilendirilmesi ve herhangi bir değişikliğin de örgütün Dünya Kültür Mirası Komisyonu tarafından incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Örgüt, ‘’Devletler yapılacak hiçbir değişikliğin kültür mirası listesindeki bir yerin evrensel değerine zarar vermemesini güvence altına almak zorunda’’ ifadelerini kullandı.

Danıştay'ın kararı öncesinde UNESCO tarafından Reuters haber ajansına yapılan açıklamada, Ayasofya’nın örgütün Kültür Mirası Listesi’nde olduğu ve bunun getirdiği bazı hukuki yükümlülüklerin bulunduğu hatırlatıldı.

UNESCO’dan yapılan açıklamada, ‘’Devletler kültür mirası listesinde bulunan kendi toprakları üzerindeki bir yapının evrensel değerini gölgeleyecek değişikliklerin yapılmamasını sağlamak zorundadır’’ denildi.

Değişikliğin UNESCO'ya bildirilmesi gerekiyor

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, miras listesinde bulunan bir değer ile ilgili değişikliğin UNESCO'ya bildirilmesi gerektiği belirtilerek, gerekli görülmesi durumunda UNESCO'nun konuyu değerlendirmeye alacağı ifade edildi.

"Ayasofya'nın ibadete açılması yönünde bir karar bekleniyor"

Ayasofya'nın müze statüsünün değiştirilerek ibadete açılmasına ilişkin dava dosyası Danıştay 10. Dairesi’nde 2 Temmuz’da ele alınmış, Danıştay uluslararası arenada merakla izlenen davaya ilişkin kararını 15 gün içinde açıklayacağını bildirmişti.

Türk basınında yer alan haberlere göre hükümet, Ayasofya camiye dönüşse de burayı turistlerin ziyaretine açık bırakmaya devam etmeyi planlıyor. Bu da statüsünün hem ibadete hem de turistik ziyarete açık Sultan Ahmet Camii ile benzer olacağı yorumlarına neden oluyor.

Erdoğan gündeme getirdi

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılması önerisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme getirmişti. Türkiye'de en çok ziyaret edilen turistik mekanların başında gelen Ayasofya, 6'ıncı yüzyıla ait bir yapı olarak hem Bizans İmparatorluğu hem de Osmanlı İmparatorluğu açısından öneme sahip.

Danıştay, 2 Temmuz 2008’de Ayasofya’yla ilgili aldığı bir kararda Atatürk’ün imzasında sahtecilik yapıldığı ve aslında imzası olmadığı iddiasında bulunulmasına karşın, Ayasofya’nın müze olmasında hukuki aykırılık olmadığına karar vermişti.

Danıştay 10. Dairesi’nin o dönem oybirliğiyle aldığı ret kararında, Türkiye’nin imzacısı olduğu UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Ayasofya’nın da yer aldığı anımsatılarak, “kültürel miras” niteliği vurgulanmıştı.

Pompeo’dan Türkiye’ye Ayasofya çağrısı

Ayasofya’nın statüsüyle ilgili tartışmalar ve hukuki süreç uluslararası toplum tarafından da yakından izleniyor. Dünyadaki 300 milyon Ortodoks'un lideri Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin Hristiyanlar'ı hayal kırıklığına uğratacağını, Doğu ve Batı arasında ''çatlak'' oluşturacağını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, yapının UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığını vurgulayarak Türkiye’ye Ayasofya’nın müze statüsünün korunması çağrısı yapmış, Ayasofya’nın statüsünde yapılacak bir değişikliği ‘‘tarihi yapının mirasının eksiltilmesi’ olarak göreceklerini belirtmişti.

Hami Aksoy: Kimsenin haddine değil

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise yaptığı yazılı açıklamada , ‘‘Ayasofya, topraklarımız üzerinde yer alan bütün kültür varlıklarımız gibi Türkiye’nin mülkiyetindedir. Tabiatıyla herkes kendi düşüncesini söylemekte serbesttir. Ancak egemen haklarımız konusunda 'uyarıyoruz, dikte ediyoruz' üslubuyla konuşmak kimsenin haddine değildir'' ifadelerini kullanmıştı.



Bu Haber 10.07.2020 - 09:25:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turizimci 10.07.2020 - 10:43

    kimsenin gundeminde degil abartmayin. kimseninde umrunda degil. sanki savas kazanmis gibi reklam yapmayin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.