Avrupalıların yüksek sezona ilgisi neden azalıyor?

Avrupalıların yüksek sezona ilgisi neden azalıyor?

Avrupa Seyahat Komisyonu tarafından yapılan ankete göre, Avrupalı turistler yükselen fiyatlardan etkilenmemek için rezervasyon yaparken yüksek sezondan kaçınıyor.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Avrupa Seyahat Komisyonu, Mart ayında Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İtalya, Belçika, İsviçre, İspanya, Polonya ve Avusturya’dan toplamda 6 bin kişinin katıldığı seyahat anketinin sonuçlarını yayınladı.

Ankete göre Avrupalılar, yükselen fiyatların etkisinden kaçınmak için erkenden rezervasyon yapıyor ve rezervasyon yaparken yüksek sezon dışındaki dönemleri ve daha az kalabalık destinasyonları tercih ediyor. Enflasyon, Ukrayna'daki savaş ve uçuş iptalleri ve aksamaları da Avrupalıların seyahat tercihlerini etkileyen faktörlerden.

Eğlence amaçlı seyahatlerde düşüş

Öte yandan katılımcıların yüzde 72'si Nisan-Eylül arası dönemde seyahat gerçekleştirmeyi planlıyor. Geçen yıl yüzde 76 olan eğlence amaçlı seyahat yapacağını belirten katılımcıların oranı bu yıl yüzde 69'a düştü. Ayrıca geçen yıl yüzde 5 olan İş amaçlı seyahat gerçekleştireceğini söyleyen katılımcıların oranı bu yıl yüzde 8'e yükseldi. Avrupa Seyahat Komisyonu, bu durumu pandeminin oluşturduğu seyahat hasretinin dinmekte olduğu şeklinde yorumluyor.

Yüksek sezona talep düşüyor

Anket, Avrupalıların artık yüksek sezona daha az yönelmekte olduğunu gösteriyor. Nisan-Mayıs arası dönemi tercih edeceğini söyleyen katılımcıların oranı, geçen yıla göre yüzde 6 artarak yüzde 30'a yükseldi. Katılımcıların yüzde 40'ı, Haziran ve Temmuz arası dönemi tercih edeceğini ve yüzde 23'ü ise Ağustos-Eylül arası dönemi tercih edeceğini söyledi. Ağustos-Eylül arası dönemi tercih edeceğini söyleyenlerin oranı geçen yıla göre yüzde 9 arttı. Komisyon ise bu durumu, Avrupalıların kalabalıktan ve sıcak hava dalgalarından kaçınma isteği şeklinde değerlendiriyor.

Daha fazla sayıda seyahat

Anket, Avrupalıların birden fazla defa seyahat yapma isteğini de ortaya çıkardı. Katılımcıların yüzde 59'u birden fazla defa seyahat yapmak istediğini söylerken yüzde 31'i ise sadece bir defa seyahat yapacağını söyledi. Bu yüzde 59'luk kesimin, yüzde 35'i iki defa ve yüzde 24'ü ise üç veya daha fazla seyahat yapmayı planlıyor.

Yaş grubu olarak bakıldığında ise 25 yaş üstü katılımcıların yüzde 74'ünün seyahate çok istekli olduğu görülürken 18-24 yaş arası katılımcılarda bu oran sadece yüzde 61 olarak kaydedildi.  Ancak bu durum, 18-24 yaş arası kesimin seyahat için yeterli finansal kaynağının olmamasından kaynaklanıyor.

Enflasyon en büyük endişe kaynağı

Seyahat kaygılarına bakıldığında, katılımcıların yüzde 23'ü en büyük seyahat kaygılarının enflasyon olduğunu söyledi. Bu durum, Avrupalıların bir sonraki seyahatleri için neden erkenden rezervasyon yaptığını açıklıyor. Katılımcıların yüzde 7'si ise en büyük seyahat kaygısının uçuş iptalleri ve aksamalar olduğunu belirtiyor. Rusya-Ukrayna savaşı da diğer büyük kaygılardan bir tanesi. Katılımcıların yüzde 12'si, Ukrayna savaşını en büyük seyahat kaygısı olarak görüyor. Özellikle İsviçreli, Polonyalı, Avusturyalı, İtalyan ve Hollandalı katılımcılar, Ukrayna savaşından endişe duyuyor.

Destinasyon seçimindeki kriterlere bakıldığında ise hava koşulları, yüzde 18 ile katılımcılar tarafından en çok dikkat edilen etken oldu. Bunu yüzde 17 ile ucuz fiyatlar, yüzde 11 ile aşırı kalabalık olmayan bir destinasyon ve yüzde 10 ile misafirperver bir yerel halk takip etti.

Daha fazla seyahat harcaması

Artan seyahat fiyatlarına karşın Avrupalılar, seyahate daha fazla harcama yapmaya başladı. Kişi başı 1500 euro üzeri harcayacağını söyleyen katılımcıların oranı, geçen yıla göre yüzde 7 artarak yüzde 37'ye yükseldi. Ayrıca katılımcıların yüzde 19'u, sonraki seyahatlerine şu anda harcadığından daha fazla harcayacağını söylüyor.

Konaklama süresi tercihleri değişmedi

Anket, tüketicilerin artan fiyatlara karşı önlemini erken rezervasyon yaparak aldığını ve konaklama sürelerinden ödün vermek istemediğini ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 35'i 4-6 gece arası konaklama süresi tercih ederken yüzde 22'si ise 10 gece üzeri konaklama süresi tercih ediyor.

Favori destinasyonlar

En çok gidilmek istenen destinasyonlara baktığımızda; Fransa ve İspanya yüzde 8 ile en çok gidilmek istenen iki destinasyon olurken onları yüzde 7 ile İtalya, yüzde 6 ile Yunanistan ve yüzde 5 ile Almanya takip etti. Belçika da ilk 10'da yer alıyor.

“Tüm bunlara rağmen Avrupalılar tatile istekli”

Avrupa Seyahat Komisyonu Başkanı Luis Araujo, anketle ilgili “Artan seyahat fiyatlarına ve finansal kaygılara rağmen Avrupalıların seyahate karşı hala bu kadar istekli olması bizi çok mutlu etti. Ayrıca birçok tüketicinin yüksek fiyatlardan ve aşırı kalabalıktan kaçınmak için yoğun olmayan dönemleri tercih ettiğini görmek sektör adına çok cesaret verici. Bu pozitif trend, turizm akımını yıl bazına daha dengeli yayarak sürdürülebilir destinasyon yönetimini destekliyor. Destinasyonlara ve işletmelere, tüketicilerin değişen ihtiyaçlarına ayak uydurabilmek adına bu tarz trendleri takip etmelerini tavsiye ediyoruz.” açıklamasını yaptı.



Bu Haber 27.04.2023 - 09:37:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.