Aşı haberleri rezervasyonlara nasıl yansıdı?

Aşı haberleri rezervasyonlara nasıl yansıdı?
IATA Ticaret Müdürü Brian Pearce, aşı haberlerinin uçuş ve tatil rezervasyonlarına yansımadığını söyledi.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Aşı haberleri turizm ve seyahat sektöründe heyecanla karşılansa da, bu haberlerin rezervasyonlara yansımadığı belirtildi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) Ticaret Müdürü Brian Pearce, uluslararası piyasalarda son 3 aydır herhangi bir gelişme görmediklerini ifade etti.

Tünelin ucundaki ışık göründü ama hala gidecek yolumuz var

Hava yolu şirketlerinin üzerinde önemli bir borç yükü olduğunu kaydeden Brian Pearce, bu durumun iflasları tetikleyebileceğini söyledi. IATA Ticaret Müdürü Brian Pearce, ''Aşı haberleri oldukça cesaret verici. Tünelin ucundaki ışığın görüldüğü anlamına geliyor. Ancak hala tünelin içindeyiz ve gidecek yolumuz var. Seyahat sektöründe yaz aylarında gördüğümüz yavaş toparlanma, ekim ayında iyice yavaşladı. İç pazarlar hala gelişmeye devam ediyor ancak yavaş bir hızla. İç pazarlar geçen yılki seviyenin yüzde 40'ına ulaşabildi. Hava yolu trafiği ise geçen yılın yüzde 88 gerisinde.'' diye konuştu.

Uçuşlardaki doluluklar yüzde 43

Uluslararası durumun korkunç olması nedeniyle uçaklardaki dolulukların yüzde 43 seviyesinde olduğunu ifade eden Brian Pearce, ''İç pazarlarda bile büyük zıtlıklar görüyoruz. Ekim ayı itibariyle Çin iç pazarı geçen yıla göre küçük bir düşüş yaşadı. ABD ve Avustralya pazarları düş kırıklığı yarattı. Yaz aylarında toparlanan Rusya pazarı ise ikinci dalgaya girdi.'' yorumunu yaptı.

Brian Pearce, açıklamasının devamında şu noktaların altını çizdi:

*Şu ana kadar yaşanan kimi başarılar, koronavirüsün kontrol edilme oranıyla paralel.

*Aşından önce koronavirüsü kontrol etmemiz zor görünüyor. Havacılık sektörünün yavaş toparlanmasının arkasındaki temel etken de bu. Bu virüsü kontrol altına almak oldukça zor.

*Seyahat kısıtlamalarının çok yüksek olmasından dolayı, bazı pazarlar oldukça zayıf kalıyor.

*İngiltere'de karantina koşullarının gevşetilmesi rezervasyonlara yansıdı. Aşı iyi haber ancak henüz seyahat kısıtlamalarını kaldırmıyor. Aşı haberleri uçuşlara ilgiyi biraz arttırdı ancak çok değil. İleri tarihli rezervasyonlan hala çok zayıf.

*Normalde 15 Aralık-10 Ocak arasındaki dönemde biletlerin yüzde 63'ü seyahatten 4 hafta önce satılırdı. Şu anda geçen yılki seviyenin yüzde 80 gerisindeyiz.

*Önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar seyahat sektörüne kayda değer bir iyileşme göreceğimizden şüpheliyiz. Bu arada, kış ayları da zor geçecek. Pazarların canlandırılması ve hava yollarının desteklenmesi konularında yardıma ihtiyacımız var.

*Bir yıldan kısa bir süre içinde Çin'de tam bir toparlanma gördük. Bu, insanların uçma isteğini gösteriyor. Buna benzer (Çin) başka örnekler de göreceğiz.

*Öte taraftan, hava yolu şirketlerinin pandemi döneminde üstlendiği borçlar, operasyonların yeniden başladığı büyük olacak. Bu yıl hava yolu şirketlerinin borcu 2020 milyar dolar arttı.



Bu Haber 14.12.2020 - 14:15:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.