Antalya’da sahipsiz köpek sorununa valilik el koydu

Antalya’da sahipsiz köpek sorununa valilik el koydu
Antalya Valiliği, Antalya’da başı boş gezen sokak köpeklerine el koydu. Vali Ahmet Altıparmak yayınladığı bir genelgeyle konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi, hayvanların korunması ve sokak hayvanlarının kontrolü için İl Eylem Planları’nın hazırlanmasını istedi.


Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Sabah Akdeniz yazarı Mevlüt Yeni'nin bir süre önce köşesinden 'Köpekler ve Dünya Başkenti' başlığıyla dile getirdiği yazısı, amacına ulaştı. 
 Mevlüt Yeni,  yazısında "Şimdi Antalya’yı yönetenlere sormak istiyorum.. Gittiğiniz hangi çağdaş dünya kentinde caddelerde peşinizden adım başı sokak köpekleri geliyor? O kentler hayvanları sevmiyor mu. İşte bizim dünya kenti anlayışımız, hayvan sevgimiz bundan ibaret sanırım. Böylesi çağdışı anlayışı her kim kendine layık görür ve boyun eğer bilemem ama ben hayal ettiğim yaşanabilir, çağdaş dünya kentine kavuşana kadar itiraz etmeye, yazmaya haykırmaya devam edeceğim" demişti.

Köşe yazısının ardından Antalya Valiliği, kentte başı boş gezen sokak köpeklerine el koydu.  Valilik tarafından yayınlanan genelgeyi sizlere aktarıyoruz;

            İlimiz merkez ve İlçelerinde bakıma muhtaç, başıboş sokak hayvanlarının istenmeyen görüntüler oluşturması da dikkate alınarak konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve hayvanların korunması ile sokak hayvanlarının kontrolü için İl Eylem Planları hazırlanması ve gerekli çalışmalara ivedilikle başlanılması önem arz etmektedir.

İLGİ: İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 28.06.2010 tarih ve  B.05.0.MAH.0.01.01.00/18674-45791 sayılı yazısı.

          Çevre ve insan güvenliği bakımından risk taşıyan pitbull ve benzeri tehlikeli köpekler hakkında gerekli önlemlerin alınması, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesinde “(1) pitbull, terrier, japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek” ve 24. Maddesinde;  “Bu Kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Söz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır.” hükümleri yer almaktadır. 

          Uygulama Yönetmeliğinin “hayvan sahiplerinin görev ve sorumlulukları” başlıklı 10. Maddesi (i) bendinde, “Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce sahiplendirilmiş tehlikeli hayvanların; halka açık yerlerde dolaştırılması sırasında çevreye vereceği zararı önleyecek şekilde mutlaka ağızlığını takmakla ve kontrolünde tasma ile dolaştırmakla görevli ve sorumludur.” şeklinde belirtilmektedir.
         Yukarıda belirtilen Kanun ve Yönetmelik maddeleri ile ilgili tüm hükümleri muvahacesinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce tehlikeli köpeklerle ilgili olarak gelen şikayetler üzerine gerekli çalışmaların yapılması ancak,  İlçelerde İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin hafta sonu ve resmi tatiller ile diğer günlerde 24 saat esasına göre görevli olarak çalışamamaları gibi nedenlerle tehlikeli köpeklerin kontrol altına alınmasının mümkün olamadığı, diğer yandan bu köpeklerin dövüş ve koruma amaçlı yetiştirilmesi ve kontrolsüz olarak halka açık yerlerde dolaştırılması nedeniyle şikayet ve denetimlerde müdahalede güçlüklerle karşılaşılacağı nedeniyle,  halkın şikayetlerinin de genellikle kolluk kuvvetlerine (polis-jandarma-belediye zabıtası) yapıldığı,

         Bu duruma göre;
         • 01 Ocak 2005 tarihi ve öncesine ait (01 Ocak 2005 tarihi öncesi doğumlu) kısırlaştırılma belgesi ve belediye kayıtları bulunan pitbull, terrier ve japanese tosa türleri ve melezlerinin,
         • 22 Ekim 2008 tarihi ve öncesine ait (22 Ekim 2008 tarihi öncesi doğumlu) kısırlaştırılma belgesi ve belediye kayıtları bulunan dogo argentino ve fila brasilerio türleri ve bu dört tür köpek melezleri, 
           hariç hayvan sahiplerinin tespiti halinde tutanak tutulması, söz konusu bakımevlerine teslim edilmesi ve İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine bildirilmesi,
           Diğer yandan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun uygulanması amacıyla oluşturulan İl Hayvanları Koruma Kurulunca derhal toplanarak gerekli çalışmaların yapılması,
            İlimiz merkez ve İlçelerinde bakıma muhtaç, başıboş sokak hayvanlarının istenmeyen görüntüler oluşturması da dikkate alınarak konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve hayvanların korunması ile sokak hayvanlarının kontrolü için İl Eylem Planları hazırlanması ve gerekli çalışmalara ivedilikle başlanılması önem arz etmektedir.
            Bu itibarla, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi yönünde tehlikeli köpeklerin kontrollerinin yapılması kamu güvenliği, huzuru ve sağlığından sorumlu kolluk kuvvetleri ve belediye zabıtalarının bilgilendirilerek talimatlandırılması hususunda gereğini önemle rica ederim.
                                                                          Dr. Ahmet ALTIPARMAK
                                                                                 Antalya Valisi 
 
 



Bu Haber 14.07.2010 - 13:06:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sevda K. 09.12.2011 - 01:23

    Antalya ili sınırlarına Bademağacı Kasabası da giriyor mu? Defaaten ve şifaen tüm şikayetlerimize rağmen belediye bu konuda yeterli çabayı göstermiyor. Bu devasa başıboş köpekler birini, bir çocuğu parçaladığında ne yapabiliriz.Yardımlarınızı bekliyoruz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.