Ali Nahit Bozatlı Bodrum'daki yeni yatırımını anlattı

Ali Nahit Bozatlı Bodrum'daki yeni yatırımını anlattı
Türkiye turizminin önemli aktörlerinden Ali Nahit Bozatlı otelleri, Türkiye’de turizm anlayışı ve gelecekle ilgili projeleri hakkında konuştu.


Holiday Inn Istanbul Airport, Sundance Residences & Suites Hotel, Aegean Dream Resort…  Otel işletmeciliğinin başrolündesiniz. Patron oteli havası yok hiçbirinde, her birinde farklı bir yaklaşım, özenli bir çalışma var. Nasıl başladı hikâye?


"Turizm geçmişim bu 3 otelle sınırlı değil. 1986 - 87’den başlayan bir sistemden bahsediyoruz. Turizm hamlesinin ilk oyuncularından biriyim. 1992’de açtığımız Magic Life Marmaris oteli, Magic Life akımının başlangıcı oldu. Öyle bir noktaya geldi ki onlarca otelli bir grubu, bir akım haline getirdik. İlk turizm tecrübelerimi ve profesyonel yönetimi Magic Life’da öğrendim. Ben tamamen Amerikan eğitim ve kültürüyle yetiştim. Amerika’da uzun sürede yaşadım. İşi ehline bırakmak ve kontrol etmek şiarımız oldu. Doğru seçimler yaparak doğru insanlara doğru işi teslim ederek işimi yaptım ve yapıyorum. Karşılığını da hem ben, hem konuklarım fazlasıyla görüyor."

'GÜNEYDE OTELLER YATIRIM CAZİBELERİNİ KAYBETTİLER'

Hem Bodrum'a yakın, hem Bodrum’dan uzak bir otelden bahsediyoruz. Turgutreis herkese hitap ediyor. İlk adımı atmak riskli bir karar olmalı, anlatır mısınız hikâyenizi?

"1996 yılında keşfettim Turgutreis'i. Daha havalimanı bile olmayan bakir bir alandı. İzmir üzerinden geliyordu insanlar. Magic Life Bodrum’un inşasına o zamanlarda, öyle bir ortamda başladım. Turgutreis’in imkânlarını, potansiyelini buraya gelir gelmez gördüm. Enternasyonal bir marka eksikliği vardı. Risk almaya karar verdim. 1998’de Magic Life Bodrum'un inşaatını bitirmemle Bodrum Milas havalimanının açılması aynı zamana denk geldi. Büyük bir risk ve devamında büyük bir şans oldu. Turgutreis’in özel durumunu, konumunu ilk görenlerdenim. Turgutreis merkezinde İlk 5 yıldızlı oteli de ben yaptım, Aegean Dream Resort. Sundance Residences & Suites Hotel ise konusunda öncü bir yatırım."

Sundance Residences & Suites Hotel son derece özel bir yaşam alanı. Hızlı başladı ve hızlı bitti bildiğim kadarıyla inşası ve kuruluşu.

"Türk turizminin ihtiyaçlarına iki yönden cevap verdi ve bunun için özel bir yer oldu sanıyorum. Yıllardır turizme hizmet veren biri olarak söyleyebilirim bunu rahatlıkla. Güneyde artık oteller yatırım cazibelerini kaybettiler. Yatırım geri dönüş süreleri çok uzadı. İstanbul’da yaşanan otel furyası da bununla ilgili. Sundance yatırımcısı dairesinin tapusunu alıyor. İstedikleri zaman kullanıp, kullanmadıkları zaman da ya kendi başına ya da bizim aracılığımızla turizme katmalarını sağlıyoruz. Farklı bir turizm anlayışından bahsediyoruz. Getiri garanti eden bir kira anlayışı var. Ülkemize bu yönüyle döviz kazandırıyoruz. Bu konseptin başlangıcı biziz. Bu işin hakkını verebilmek için bu işi iyi yapmak lazım. Uzun zamandır bu konseptin üzerinde çalışıyoruz. Biz önce misafirlere yatırım yapıyoruz sonra karşılığını istiyoruz. Sundance Residences & Suites Hotel’in başarısı burada. Gelecek yıl için İsveç, Danimarka, Finlandiya ile anlaşma yaptık şimdiden. İsveç’in en büyük tur operatörü ile yaptığımız anlaşma sonucu, tüm evleri kiralamış durumdayız."

'GÜNEYDE KİŞİYE ÖZEL TURİZMİN ÖNCÜSÜYÜZ'

Sanırım bu büyük başarının altında başta sözünü ettiğimiz disiplin, özen ve kalite anlayışı yatıyor. İki gündür burada bir edebiyat ortamı yarattık. Diğer otellerden farklı bir işe imza atıldı. Etkileyici bir işti, bu tarz etkinliklere neden yöneldiniz? Diğer oteller şarkıcı, sihirbaz üzerinde giderken siz bir edebiyat ortamı yaratarak yepyeni bir anlayışla önemli bir girişime katkıda bulundunuz.

"Böylesi edebiyat söyleşilerinin Sundance Residences & Suites Hotel isminin tanıtılmasında etkili olacağını biliyorduk. Ev alan ya da almak isteyenlere bu çatının farkını göstermek istedik. Canan Tan, Tuna Kiremitçi gibi çok sevilen, çok okunan ve kendini ispat etmiş yazarların kalitesinde misafirlerimiz olsun istedik. Akıllı bir yöntem olduğuna inanıyoruz. Bir yaşam alanı kalitesi yaşatıyoruz misafirlerimize bu çatı altında,  konuk kalitemizi buna göre belirlemek istiyoruz."

Devam edecek mi edebiyat söyleşileri?

"Çok istiyoruz. Sırf edebiyat değil diğer sanat kollarına da yaymak istiyoruz bu etkinlikleri. Örneğin benim resme büyük ilgim var, neden böyle bir etkinlik de bunun bir parçası olmasın. Edebiyata kapımız her zaman açık, diğer yandan farklı etkinliklere de ev sahipliği yapacağız. Bu ay sonunda 31 ülkeden gelen güzellerle bir güzellik yarışması olacak. İyi bir müzik haftası yapmayı düşünüyoruz yine ileriki dönemde. Kızım Zeynep Nili Bozatlı çok aktif bu konularda."

Turizmde yeni bir anlayışa yaklaşmak gerekiyor ve siz kişiye özel hizmeti devamlı vurguluyorsunuz. Geneli nasıl değerlendiriyorsunuz,  herkesin seyahat ettiği bir ortamda özel misafiri nasıl kolluyorsunuz, kimler geliyor buraya?

"Bütün misafirler bizim için saygındır. Ama her şey dahil sisteminde sıraya girmek istemeyen, beklemek, yorulmak istemeyen misafiri de çok iyi anlıyoruz. Evindeki konforu yakalamak istiyor bizim misafirlerimiz. Daha çok üst düzey profesyoneller, iş adamları geliyor bize, ev satın alıyor. Çok yoğun çalışan çok üreten insanlar konuklarımız, biraz yalnız kalmak istiyorlar tatilde haklı olarak. Kalabalık içinde olmak istemiyorlar. Kendilerine alan tanınmasını istiyorlar. Biz burada kişiye özel bir turizm anlayışı getiriyoruz. Bu da güneyde yeni başlayan bir durum, mutlulukla öncülerden biri olduğumuzu ifade etmek isterim."

'TÜRK TURİZMCİSİNİN EN BÜYÜK SORUNU ALTYAPI'

Paris şehri 26 milyon turist çekerken bizde böyle bir durum bunca güzellik ve potansiyele rağmen henüz yok. Bu konuda ne düşünürsünüz?

"Ürün çeşitlemesi ve sunulanların zenginleştirilmesi ve daha iyi bir cevre ile mümkün daha çok ve kaliteli turist çekmek. Bazen eleştiriliyor her şey dahil sistemi, esnafa zarar verdiği söyleniyor. Ama madalyonun bir de diğer yüzü var. Bugün 30 milyona ulaşmış bir turist girişinden rahatlıkla söz edebiliriz. Kitle turizmiyle başladı Türkiye ilk, doğru da yapıldı. O dönem C sınıfındaki bir turist artık belki de A sınıfına geçti ve geleceğe yatırım yapıldı, Türkiye tanıtıldı bu ilk hamleyle. Döviz geldi her şeyden önemlisi. Takdiri görmeyen o belki de.  Oda sayısına eşit sayıda eleman çalışır bugün otellerde, büyük bir gücüz her ne kadar sesimiz fazla çıkmasa da, Türkiye’nin geleceğine her sektör kadar ve belki de daha fazla yatırım yapan insanlarız. 12 ay açık olabiliyor oteller artık. Spa merkezleri, yaşam alanları sağlayan oteller var. Bunun yaygınlaşması gerekiyor."

Altyapının, şehrin sunduklarının da büyük önemi var...

"Kesinlikle katılıyorum. Turizm yatırımcısının en büyük sorunlarından biri budur: altyapı. Antalya büyük oranda bu sorunu çözdü. Fakat maalesef Bodrum’da çok işimiz var. Kışın uçak gelmiyor uçak gelse yollar yeterli değil. Sularda sorun var. Kanalizasyon, atım ve arıtım tesisleri yok. Dünyanın incisi bir yerde hala altyapı ve yol problemleriyle uğraşıyoruz. Devletin bu sorunu çözmesi lazım. Bodrum kış turizminde Antalya’yı da geçer bu altyapı sorunları çözüldüğü anda. Yağmur yağdığında bu noktaya gelmememiz lazım."

Sundance Residences & Suites Hotel projesinde maddelerle sıralarsak nasıl tanımlarsınız projeyi?

"Birincisi konforlu tatil yapma imkanı. Kendi evinizdeymiş gibi tatil yapma ama aynı zamanda otel konforunu da sağlıyor. Evlerin içinde ne varsa burada da o ve daha fazlası var. Evinizi sadece yatmak dinlenmek için de kullanabilirsiniz her türlü servisten de faydalanabilirsiniz. Hava kalitesinin en güzel olduğu coğrafyalardan birindeyiz, sağlıklı yaşam için ideal bir iklim, bunu da vurgulamak gerekiyor. Her zaman en sıcak yazda bile hafif bir esinti vardır. Yaşanası bir ortam vardır. Burada kendinize ait bir iskeleniz, spanız, beachiniz var. Pazara gider balıklar alırsınız, balıkçılardan yeni tuttukları balıkları alırsınız. Getirip bizim aşçımıza verirsiniz. Davetiniz için meze ve balık hazırlığı yapar eviniz de bil servis imkanı var. Bütün bunlar çok çalışmış ve artık rahat etmek isteyenler için yeni ve ideal bir konsept."

'HER ŞEY DAHİLE YILDIZLAMA GELMELİ'

Art house otel diyebileceğimiz çok az otel var. Edebiyat sohbetleri bir bu yönüyle de son derece önemli bir gelişme. Art house otellerin gelişmesi için ne yapmalı?

"Yatırımcı sabırlı olmalı her şeyden önce. Yatırımcı yatırımını yapar ve getirisini ister. Somut bakar olaya. Özellikle sanata ilgisi varsa ona göre davranabilir ama tek başına yatırım için yeterli değildir bu şüphesiz. Fazla yayılacağını düşünmüyorum. Yine de getirisi az olsa da bu anlayışın ne kadar önemli olduğunu görenler buna yönelebilir. Biz Türk sanatçıların eserlerini yerleştirdik yaşam alanımıza. Bütün katlarda resim vardır. Hem çok güzel bir ortam olmasını sağlıyor hem de duruş ve tavrımızı gösteriyor. Sanat kadar insana da yatırım yapıyoruz. Grubumuzda yaklaşık 600 kişi çalıştırıyoruz. 3300 kalem mal satın alıyoruz her alandan. 33 değişik sektörden mal alıyoruz. Turizm önemli bir kalemdir. Türkiye’nin lokomotifidir, bunu asla unutmamak lazım."

"Her şey dahil sistemini tekrar gözden geçirmek gerekiyor. Orada bakanlığın yapması gereken bir şey var. Herkes her şey dahil diyor. Burada misafiri yanıltıyorlar bir yönüyle. Her şey dahilin de bir yıldızlaması olmalı. Zamanla oturacak ama bugünden oturup tartışılması gereken konular, başlıklar bunlar. Türkiye bence bugüne kadar yanlışlardan çok doğrular yaptı, geldiğimiz noktada öne çıkarmalıyız bazı şeyleri. Türkiye’nin turizme açılmamış turistler tarafından keşfedilmemiş yerleri var. Yayla, yiyecek-içecek, termal, şehir turizmi gibi pek çok başlık var, daha etkin olmalıyız her birinde. 30 milyonluk turist sayısını 60 milyon yapmak hiç de zor değil doğru ve bilinçli adımlarla. Türkiye’de turizm sektörü bunu yapabilecek düzeyde."

"Türkiye’de Turizm sektörünün çoğunluğu Schengen’i almış durumda. Her tesisi, her bölgeyi bu noktaya getirmeliyiz. Örneğin bir otele İngiliz turist getirmek istiyorsanız, 110 cm olmalı balkonlardaki korkuluğun yüksekliği. Emniyet için böyle olmak zorunda. Biz böyle yapmak zorundayız korkuluklarımızı, 20 yıldır da böyle ince detayları hiç atlamadık. Hijyen, ISO vs. için de geçerli bu. Çalışanlar da çok önemli. İsterseniz oteli altınla kaplayın iyi yetiştirilmiş değilse kadronuz,  bir şey bekleyemezsiniz. Yetişmiş eleman sıkıntısı bizim sektörümüzde de var. Sektör çok hızlı büyüyor. Yetişmiş eleman sayısı bununla uyumlu gitmiyor. Bizim sektörde insanı insanla mutlu etmek gerekiyor. Özveri gerekiyor. Bu anlayışla güzel günlerin hepimizi beklediğine inancım tam." (Divanmagazin.com)


Bu Haber 06.10.2012 - 11:03:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Birkan Ilhan 06.10.2012 - 11:17

    Günlerdir Turizm güncelde ve Turizmde bu sabahta sizin de degindiginiz yetismis eleman konusundaki yazilari okuyorum.Bu sektördeki tüm profesyoneller yetismis eleman azligindan ve personalin egitimsizliginden bahsediyorlar.Peki yetismis elemanlari ellerinden kaciranlar(Az para ödeyerek)yada herseyin basinin egitimden gectigine inanan turizme gönül vermis elemanlari,insan mutlu etmenin en önemli oldugu bu sektörde yine otel profesyonelleri yada sahipleri tarafindan yurtdisinda cayci olarak bile calisamayacak departman müdürleri tarafindan harcanirsa buralarda daha cok bosyere yazar yada cesitli ortamlarda daha cok bu konuda gerekli yada gereksiz konusuruz.Bu sektördeki altyapini temel taslarindan biride hem managementte hemde tüm departmanlarda müsteri memnuniyeti odakli,egitimli vede kaliteli personaldir.Saygilarimla

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.