Akdeniz'de turizm nereye gidiyor, neler değişecek?

Akdeniz'de turizm nereye gidiyor, neler değişecek?
Büyük yangınların, sel baskınlarının, fırtınaların ve kavurucu sıcakların vurduğu Avrupa'nın güneyindeki tatil destinasyonları turizm endüstrisinin gündeminde. Küresel ısınmanın destinasyonlara dönük talebi nasıl etkileceği sektörün en önemli tartışma başlıklarından biri haline geliyor.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Dört farklı sıcaklık senaryosunu (+1,5, +2, +3 ve +4)  inceleyen AB Ortak Araştırma Merkezinin yayınladığı son raporda, küresel ısınmanın Avrupa turizmi üzerinde büyük etki oluşturabileceğine dikkat çekildi.

Akdeniz’e talep yüzde 10 düşecek

Örneğin sıcaklığın 3 veya 4 derece artması durumunda Avrupa'nın güneyindeki turizm bölgelerine giden turist sayısının yüzde 10 düşeceği, kuzey bölgelerine dönük talebin ise yüzde 5 artacağı öngörülüyor. Talebin mevsimlere göre dağılımı da değişecek. İlkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla, yaz aylarında ise daha az seyahat yapılacak.

Yeni seyahat modelleri

Uzmanlara göre, küresel ısınma hedeflerinde Paris İklim Anlaşması hedeflerinin yakalanamaması, Avrupa'daki destinasyonlarda dramatik sonuçların doğmasına neden olacak.

Kempten Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm, Uluslararası Konaklama Yönetimi ve Pazarlama Profesörü Marco Gardini "İklim değişikliğinin sonuçlarını kontrol altına alamazsak seyahat akışları kaçınılmaz olarak değişecek. Belli dönemlerde yangın riski altında bulunan destinasyonlardan uzak durulacaktır. 45 derecede kim Madrid'de, Atina'da ya da Roma'da dolaşmak ister ki?" değerlendirmesini yapıyor.

Mevsimsel geçiş

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yer alan habere göre, benzer görüş Harz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve Uluslararası Turizm Profesörü Harald Zeiss tarafından da dile getiriliyor. "İstikrarlı hava koşulları olmayacağı için daha kısa vadeli rezervasyon modelleri gelişecek. Orman yangını olan bir yerde kim tatil yapmak ister? Talep yüksek sezonun sınırlarına kayacak ve daha ılımlı iklime sahip olan destinasyonlar daha fazla talep görecek." ifadelerini kullanıyor. 

"Düşük sezonlara daha fazla odaklanın"

Öte taraftan iklim değişikliğinin bir yandan Akdeniz çanağındaki ülkeler için 'fırsatlar' da yaratacağı, sezonun temmuz-eylül arasındaki dönemin dışına çıkacağı belirtiliyor. İspanya'nın Berlin Turizm Ateşesi Álvaro Blanco, tatilcilerin tatil dönemini yaz aylarından ilkbahar veya sonbahara kaydırabileceğine dikkat çekiyor. Blanco "Bu şekilde uzu zamandır beklenen sezonu yıla yayma özlemi nihayet gerçekleşebilir." diyor.

Ebel Polonya, Hollanda ve Belçika'ya dikkat çekiyor

Alman tur operatörü FTI misafirlerin sezon değiştirdiğine ilişkin henüz bir işaret olmadığını belirtiyor. FTI'ın ürün müdürü Jan Mayer, "Şu anda rezervasyon modellerinde büyük bir değişiklik gözlemlemiyoruz." açıklamasını yaparken, TUI CEO'su Sebastian Ebel Polonya, Hollanda ve Belçika gibi daha ılımlı sıcaklığa sahip ülkelerin gelecekte daha fazla ziyaretçi alacağını ileri sürüyor.


Bu Haber 25.08.2023 - 10:13:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.