Adana Lezzet Festivali yüz binlerce insanı buluşturacak 

Adana Lezzet Festivali yüz binlerce insanı buluşturacak 
Bu yıl 7’nci kez düzenlenen Adana Lezzet Festivali, Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla 6-8 Ekim tarihlerinde misafirlerini ağırlıyor.

İstanbul-Feriye’de düzenlenen Adana Lezzet Festivali basın toplantısı’nda Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana’nın her anlamda müthiş bir potansiyeli olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı. Vali Köşger, Adana’nın hem tarımda hem de sanayide önemli bir gücü olduğunu belirtti. Adana’nın aynı zamanda önemli bir turizm potansiyeli taşıdığını söyleyen Vali Köşger, sadece 40 dakika mesafede denize ve sahile ulaşıldığını, yaylaya  çıkılabildiğini, dağ turizmine elverişli olduğuna dikkat çekti. 

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger

Vali Köşger  ‘’Adana’nın en büyük özelliği  gastronomi mutfağı, kendine özgü pişirme, sunma ve ikram etme, misafirlerini ağırlama alışkanlığıdır.  Bu turizm açısından önemli bir husustur.” Turizmi geliştirmek istiyorsanız bir dinamo bir lokomotif belirlemeniz lazım. Adana’nın turizmdeki lokomotifi gastronomidir, lezzettir, mutfağıdır, misafirperverliğidir, sunum tipidir..

Gözünüz şenlensin, gönlünüz doysun. Arkasından tabii ki o enfes yemekleri, damak çatlatan lezzetleri ile bedeniniz ve ruhunuz doysun. Onun garantisini veriyorum.” dedi.

Ülkemizin her köşesinin güzel, her köşesinin kendine özgü değerleri ve kendine özgü özellikleri olduğunu ifade eden Vali Köşger, “Adana biraz önce de dediğim gibi bütün potansiyeliyle sanayisiyle, ticaretiyle, tarımıyla kendine özgü bir sürü hususiyeti barındırıyor. Turizmde de Adana’yı gastronomi alanında en iyi yerlere getireceğiz inşallah. Festivalimizi daha rafine, daha iyi hale getirmek içi çalışacağız. Bunu da hep birlikte başaracağız. 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan da Karalar, konukları selamlayarak başladığı konuşmasında Adana’nın çok sayıda özelliği bir arada barındıran ender şehirlerden biri olduğunu söyledi. Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: “Lezzeti, kültürü, sanatı, doğası, iklimi ve tarihi kimliği son derece zengin ve güzel bir şehrin mensuplarıyız. Anavarza, Tatarlı Höyüğü, Tepebağ, Magarsus her biri inanılmaz tarihi zenginlikler barındırıyor. Bu topraklar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptı. Adana yaptığı her işi çok iyi yapıyor. Festivaller kenti olduk. Altın Koza Film Festivali’ni yeni icra ettik. Diğer festivallerimiz Türkiye genelinde ve uluslararası alanda yankı buluyor. Adana’da seçilmişler ve atanmışlar 10 yıldır birlikte uyum içinde çalışıyor. Böyle olunca da başarı geliyor. Adana’mızın değerlerinin tanıtımı güzel bir şekilde yapılıyor. Valilerimiz Adanalı gibi çalışıyorlar. Medya ve basınımızın da Adana’nın tanıtımında çok önemli katkısı var.  6-7-8 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacak Lezzet Festivalimiz için herkesi Adana’ya davet ediyoruz. 

"Sıcakkanlı, misafirperver Adanalılar sizleri bekliyor."

Başkan Zeydan Karalar sözlerini, bir süredir gelenekselleşen ve Türkiye’de yankı bulan, “ Adana’ya gelin ciğerimi yiyin” sözüyle bitirdi.

Gastronomi turizmine dönüşen büyük bir organizasyon

Adana Lezzet Festivali her geçen yıl daha fazla katılımcı ve misafiriyle büyüyen bir gastronomi festivaline dönüşüyor. Belirlenen etkili konu başlıkları ve alanlarında uzman, yenilikçi fikirleriyle fark yaratan konuşmacıların katılacağı paneller, geleceğe tohum atma hedefine hizmet ediyor. Gastronomi turizmine dönüşen ve bu yıl 6-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Adana Lezzet Festivali geçtiğimiz yıl 660 binin üzerinde kişiyi ağırlamıştı.

Festival Adana Valiliğin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla, festival yürütme kurulunun koodinasyonuyla gerçekleşiyor. Festivalin organizasyonunu Haluk Özsevim hayata geçirirken, konferans programı ve sahne programı içeriklerini Ebru Koralı  oluşturdu. Açılış konuşmasını  Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı  Zeydan Karalar’’ın yapacağı etkinlik 6 Ekim’de Yeni Adana Müzesi Konferans Salonu’nda başlayacak

Tema, 100’üncü yılında Cumhuriyet lezzetleri

Adana Lezzet Festivali bu yıl son derece anlamlı bir temayla gerçekleştiriliyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında “erken cumhuriyet dönemindeki menüler” ana odağında düzenlenen festivalde “davetler ve yeme içme kültürü, cumhuriyet dönemi sofralara gelen kadın erkek eşitliği, Türk mutfağının bugünkü imajı, Türk girişimcilerin marka restoranları sayesinde Türk Malı ürün ve hizmet kalitesinin dünya ile buluşmasından zeytinyağına, yerli malların ihracat potansiyeli” gibi konular ele alınacak.

Yerli ve yerinde üretim, yakın çevreden mevsiminde tedarik, atıksız mutfak, karbon ayak izi ve kaynakların doğru kullanılması gibi birçok çevresel değer taşıyan konular da gündeme gelecek.

Akdeniz gastronomi turizmi masaya yatırılacak

Araştırmalara göre 1 milyar kişiyi aşan yıllık turist sayısının yüzde 88.2’si “Destinasyon seçiminde yemek çok önemli” diyor. Gezginler için en çok tercih edilen destinasyonlara sahip Akdeniz Havzası’nda düzenlenen Gastronomi Turizmi etkinlikleri, düzenlendikleri coğrafyalara nitelikli yatırımlar olarak etkisini gösterirken; yerelin yeniden sahiplenilmesi ve şeflerin yaratıcılığının gün geçtikçe artmasına da katkı sağlıyor. Bu önemli veriden yola çıkarak Adana Lezzet Festivali’nde düzenlenecek panellerde hedef ve sonuç odaklı konu başlıkları belirlendi. Ayrıca Türkiye’nin mahir şeflerinin Adana mutfağından aldığı ilhamla “Adana’dan Dünya’ya” başlığında Yörük mutfağından Karataş Havzası deniz ürünlerine, şalgamdan sumağa, narenciye ürünlerine kadar farklı tatları buluşturan yeni yemek tasarımları beğeniye sunulacak.

Adana Lezzet Festivali

Festival sebebiyle THY Adana’ya ek seferler Koydu

Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilecek olan festivale yoğun ilgi sayesinde şehirdeki tüm otellerde bütün rezervasyonların dolduğu belirtilirken; Türk Hava Yolları da yoğun talep üzerine festival döneminde  Adana uçuşlarına ek seferler koydu. Adana yakın çevresindeki illerde de otellerin doluluk oranında belirgin bir artış sağlandığı belirtiliyor.

Adana Lezzet Sahnesi’nde 50’nin Üzerinde Şef Yeni Lezzetler Keşfetmeye Geliyor
Adana Merkez Park’ta 6 Ekim akşamı dev ateşin yanmasıyla Lezzet Sahnesi’de start veriliyor.  Türkiye’nin dört bir yanından 50’nin üzerinde şef Adana ürünlerini tanımak ve yeni lezzetler keşfetmek için geliyor. Adana mutfağını tanıtmak ve yeni jenerasyona aktarmak için unutulmaya yüz tutmuş yemekler atölyesine  kadar bu yıl Adana Lezzet Sahnesi çok renkli ve neşeli olacak.

Genç şefler yarışıyor

Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşen ‘’Genç Şefler Yarışıyor’’ bu yıl ikinci kez düzenleniyor. Festival alanında gerçekleşecek yarışmada yeni yetenekler yaratıcılıklarını sergileyecek. Bu yıl ödüllü olacak yarışma şef adaylarını bekliyor. 

Aylin Yazıcıoğlu, Arda Türkmen, Melih Demirer, Ömer Bozyap, Hazer Amani, Yoldaş Sönmez, Marc Pauquet, Ali Ronay, Türev Uludağ, Umut Karakuş ve Doğa Çitçi festivalin ünlü şefleri arasında. Masterchefler Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya festivalin renkli yüzlerinden.

Basın toplantısında Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Sarıçam İlçe Belediye Başkanı Bilal Uludağ kısa konuşmalarında herkesi Adana Lezzet Festivali’ne davet eetiler. Fatih Terim, Haluk Levent gibi Adana’lı ünlü isimlerin yanı sıra Sahrap Soysal, Somer Sivrioğlu, Türev Uludağ da basın toplantısına  katıldı.

Adana Lezzet Festivali

6 EKİM PANELLERİ VE KONUŞMACILAR

GASTRONOMİNİN EKOSİSTEMİNDE ŞEFLERİN SORUMLULUĞU: Şef & Danışman Aylin Yazıcıoğlu, MUUTTO Anatolian Tapas Bar Chef & Owner Umut Karakuş, Ent Restoran Kurucu & Şef Yoldaş Sönmez, Şef, Danışman Ali Ronay, Moderatör -Konsept Danışmanı & Şef Tolga Atalay 

Masterchefler Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya 

DÜŞÜ OLMAYANIN İŞİ OLMAZ: Nardane Kuşçu, Narköy, Nar Eğitim

AKDENİZ GASTRONOMİ TURİZMİ: TUROFED Başkanı Erkan Yağcı, TURYİD Başkanı Kaya Demirer, ÇUKTOB Başkanı Tayyar Zaimoğlu, ETÜDER Başkanı Melih Şahin. 

SINIRLARI AŞIYORUZ: Ebru Koralı moderatörlüğünde IST Airport TRU Hospitality &Retail CEO Sadettin Cesur, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Cengiz Barut ve Master Şef Somer Sivrioğlu.


CUMHURİYETİN 100. YILINDA ADANA LEZZET FESTİVALİ: Yaygıdan Masaya Araştırmacı-Yazar Nurettin Çelmeoğlu, ODTÜ Tarih Bölümü Doç. Dr. Bahar Gürsel, Moderatör Saray ve Kültür Tarihçisi Çağrı Başkurt

TUTUCU DAMAKLARA YENİ TATLAR: Roka İstanbul’un Executive Chef ‘i Suna Hakyemez, Türk Halk Mutfağı Derneği Başkanı ve Adana İl Sınırı Önder Köse, Orkide Pastanesi Murat Özgüller, Gastronometro Direktörü Maximilian Thomaeax, Sosyal Girişimci Yelda İpekli, Tolga Atalay 

YOL GÖSTERİCİ REHBER: Gamze İneceli moderatörlüğüde, gazeteci Müge Akgün, House of Kamer Kamer Kıraç, Bedia Gücüm Croma ve Tayyar Zaimoğlu Onbaşılar. 

ŞEHİRLEŞME TARIMI YOK ETMEDEN: Moderatör Yemek Kültürü Araştırmacısı ve Yazarı Nilhan Aras, Slowfood Kapadokya Sözcüsü Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Kaan Aktan, Koçulu Peynircilik - Kars Boğatepe İlhan Koçulu, Ankael Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Koop Başkanı Neriman Koçak, 

GELECEĞİN MENÜLERİ: UFS Türkiye Pazarlama Müdürü Didem Molay Sevin, UFS Türkiye Lead Şefi Osman Bahadır 

SOSYAL TEDARİK SORUMLU TEDARİK: BMB Teknoloji Kurucu Ortağı Betül Bildik, Yerel Yönetim Sosyal Tedarik Uzmanı Nazlı Enif Dipşar, Innovation for Development (I4D) Direktörü Doğan Çelik

7-8 EKİM ADANA LEZZET SAHNESİ’NDEN…

ADANA GASTRONOMİ SOHBETLERİ: Şef Somer Sivrioğlu, Şef Mehmet Yalçınkaya, Şef Türev Uludağ.

ADNAN ŞAHİN İLE INFLUENCER DÜNYASI: Celal Arpat, Sinan Canlı- Damak Ustası, Murat Pala Lezzet Ormanda ve Ender Şire Ender Mutfakta.

ADANA EKŞİLERİ ŞALGAM SUMAK: Umut Karakuş sunumu 

TANDIR BAŞINDA: Şef Hazer Amani ve Reha Tartıcı eşliğinde

ŞALGAMLI KARAKILÇIK BULGURUNDAN ADANA KISIR: Sahrap Soysal Nurşen Aksoy (Nurlu) eşlik ediyor.

MUTLULUĞUN TURŞUSUNU KURALIM: Gastronomi Yazarı & Oyuncu Rıza Sönmez, Yazar Sema Temizkan, Alta Naturel Kurucusu Nermin Nacaroğlu

YENİ BİR TATLI KEŞFİ: Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu Pastane Bölümü Yönetici Eğitmen Şef Marc Pauquet’ya Ebru Erberdi eşlik ediyor. 

KARATAŞ HAVZASINDA: Ent Restoran Kurucu & Şef Yoldaş Sönmez’e Oğuz Yenihayat eşlik ediyor.

ADANA'DAN DÜNYAYA: Şef Melih Demirel 

ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ ADANA YEMEKLERİ: Moderatör: Çağrı Başkurt, Pırıl Bilici Tevhide Yaltır Efsun Gürani, Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu, Şefler: Ömer Orak, Zehra Akkese, Ferida Aka.

CUMHURİYETİN 100. YILINDA YENİ ADANA MUTFAĞI: Adana HiltonSA Executive Chef Hakan Coşkun, Adana Sherton Executive Chef Koray Türk 

MiRAS; HATAY: Hatay Büyükşehir Belediyesi Unesco Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan, Antakyalı Akademisyen Anna Maria Beylunioğlu, Kolektif Chefs Kurucusu ve BM WFP Teknik Danışmanı Yalçın İnam, Şef Sevvan Aksu


Bu Haber 25.09.2023 - 12:47:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.