ABD ve AB ülkeleri Türkiye’ye uçuş ambargosu getirir mi?

ABD ve AB ülkeleri Türkiye’ye uçuş ambargosu getirir mi?

Türkiye’nin Rusya ile ekonomik ilişkilerini devam ettirmesi, ABD ve AB ülkelerinde rahatsızlık yaratıyor. ABD’nin TÜSİAD’a gönderdiği “ABD’nin ambargo uyguladığı Rus şirketlerle çalışan Türk şirketlerin de ambargoya maruz kalabileceği” yönündeki tehdit mektubu, “Türkiye’ye de uçuş yasağı uygulanır mı?” tartışmasını beraberinde getirdi.


ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo'nun ambargo kapsamındaki Rus şirketleri ile iş yapan Türk şirketlerin de ambargoya tabi tutulabileceği yönündeki tehdidi, tüm sektörlerde tedirginlik yaratırken, uzmanlar Türkiye’ye dönük bir uçuş ambargosunun mümkün olup olmadığını Sözcü gazetesinden Yusuf Demir’e değerlendirdi.

Türkiye'de havacılık ekonomisine hakim, sektörün duayenlerinden Alper Eliçin, “Havacılıkta canımızı çok yakabilirler” diyerek şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

“Sen bu uçakları Rusya’ya uçurma diyebilirler”

“Türk taşıyıcıların Avrupa'ya ve ABD'ye uçuşuna kısıt getirebilirler. Amerika çok önemli değil ama Avrupa seferleri Türkiye için oldukça kritik.

Öte yandan Rusya'ya yaptıklarını bize de yapabilirler. Uçuşları kesebilirler. Daha da üstümüze gelmek isterlerse daha ağır bir yaptırım var.

“Yüzde 90’ı batılı şirketlerden leasing yoluyla kiralandı”

Bizdeki uçakların yüzde 90'ı, belki daha fazlası Batı şirketlerinden uzun dönem 4 senelik 7 senelik falan leasing'dir. Bu kontratlara dayanarak ‘Sen bu uçakları Rusya'ya uçurma’ diyebilirler.

‘Türkiye'den Rusya'ya benim uçaklarımı uçuramazsın, mal sahibi benim’ diyebilirler. Hatta daha da kötüsünü yapıp, “Rusya'ya yaptıkları gibi bu uçakları bana iade et” diyebilirler. Bir anda filosuz kalırız. En büyük sıkıntılar bunlar.

Bunların hepsi teorik olarak mümkün ama pratikte Türkiye'nin üzerine ne kadar gidileceği, gidilip gidilmeyeceği tamamen bizim diplomasimize bağlı. Örneğin ikinci S400'leri getirirsek bunların hepsi olur. “

Oktay Erdağı: ‘ICAO hava sahanıza sokmayın’ diyor

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı da “Bu işin şakası olmaz” diyerek tedirginliği şöyle açıklıyor:

“Rusya’daki Airbus ve Boeing uçaklarının dokümanlara ve yedek parçaya erişimi üreticileri tarafından yasaklandı. Bu nedenle de Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO, emniyet standartlarını sağlamadığı için bu uçakları hava sahanıza sokmayın diyor.

Biz ‘Biz Türküz! Bize bir şey olmaz’ diyoruz… ABD ise ‘Benim ambargo uyguladığım ülkeyle benim ürettiğim ürünleri kullanarak ticaret yapanı da ambargo kapsamına alırım’ diyor.

Bakalım bu işin sonu nerede bitecek… Ambargo uygulanan İran’la yapılan ticaretin Halkbank ve diğer şirketlerin durumu ortada. Bu işin şakası olmaz…Sonra çarpılmayalım ha… Hava atmayı bırakın da uluslararası kurallara uymaya bakın…”

Aydın Sezer: Üçüncü ülkelerin laf söylemeye hakkı yok

Moskova Büyükelçiliği Eski Ticaret Müşaviri, Diplomasi Analisti Aydın Sezer ise Batı'nın Türkiye'ye havacılıkla ilgili bir yaptırım uygulama ihtimalini mümkün görmüyor.

Sezer, Türkiye'nin yaptırımlara resmen katılan bir ülke olmadığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hiçbir şey yapamazlar”

İşin özünde, Türkiye Rusya'ya karşı hava sahasını kapatmamış durumda. Dile getirilen tedirginlik Türkiye'nin iradesiyle hava sahasını kapatışına yönelik bir karşı çıkış. Airbus veya Boeing uçmaz başka uçaklar uçar. Rus uçakları uçar.

Yani Batı THY'nin uçaklarına Rus hava sahasına giriyor diye bir ambargo uygulamaya kalkacak durumda değil. Bunun hukuki bir zemini yok. Böyle bir şey yapması söz konusu değil.

Ortada BM'nin İran ambargoları gibi uluslararası çapta bir ambargo yok. Kaldı ki Rus bankalarının tamamı “swift” sisteminden çıkartılmış da değil.

Moskova'da faaliyet gösteren Türk bankaları da var. Hava sahasını açık tutan bir ülkeye gelen giden uçaklara üçüncü ülkelerin bir laf söylemeye hakkı yok.”



Bu Haber 25.08.2022 - 12:16:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.