26. EMITT Turizm Fuarı kapılarını açtı

26. EMITT Turizm Fuarı kapılarını açtı

EMITT Turizm Fuarı 26. kez kapılarını açtı. Deprem felaketi nedeniyle 12 Nisan’a ertelenen fuara İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek diplomatik temsilciler, turizm sivil toplum örgütleri ve turizmciler katıldı.


Turizm Güncel

EMITT Turizm Fuarı, deprem felaketi nedeniyle gecikmeli olarak 12 Nisan’da kapılarını açtı. Fuarın açılış konuşmasını yapan EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, Türkiye turizminin gelişmesinde EMITT’in önemli bir rol oynadığını belirtti. 2023’ün turizmde başarılı bir yıl olacağını kaydeden Aydın, EMITT’in önemli katkısı olacağını ifade etti.

Oya Narin: Geleceğin en önemli ekonomik etkinlik alanı turizm olacak

Açılışta konuşan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, deprem felaketinin yaralarının sarılmasında turizm sektörünün seferber olduğunu söyledi. Geleceğin en önemli ekonomik etkinlik alanının turizm olacağını ifade eden Narin, TTYD olarak önümüzdeki dönemde, başta deprem bölgesi olmak üzere, yatırımlara devam edeceklerini ifade etti. Narin, “Turizm sektörü birkaç yıldır pandemi orman yangınları, Rusya-Ukrayna savaşı gibi dalgalanmalarda sadece güçlü kalmadı, ekonomiye destek vermeye devam etti. 2022 yılında Bakanlık ve yerel yönetimlerin çalışmalarıyla riskli başlayan yıl rekorlarla kapandı. Sektörümüz yarattığı sosyal ve ekonomik değer zinciri ile basit bir ekonomi alanının ötesinde olduğunu ispatlamıştır. 2021 yılı rakamlarıyla 2,4 milyon kişiye istihdam sağlayan sektör, toplam istihdamın yüzde 8,4’ünü sağladı. Sektör, bir kariyer yolu olarak değerlendirilmelidir.” dedi.

Erkan Yağcı: 2023 yılı hedefimiz 2019 rakamlarını geçmek

Depremzedelere tesislerini açan otelcilere teşekkür eden Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Erkan Yağcı, 2022’nin yoğun ve sürprizlerle dolu bir çalışma dönemi olduğunu belirtti. 2021 yılında yapılan çalışmaların meyvelerinin 2022 yılında toplandığını kaydeden Yağcı, “Salgınla başlayan, birçok sektörü krize sürükleyen dönem, TÜROFED ve diğer paydaşlarla karşımıza çıkan krizi iyi bir şekilde yönettiğimize inanıyorum. Bu dönemde Bakanımızla da yakın iş birliği içinde olduk. Bu dönemde başkanımız Sururi Çorabatır’ın değerli çabaları da ayrıca önemli.” dedi.

2023 yılı hedefinin 2019 rakamlarını geçmek olduğunu belirten Yağcı 2022 yılı için belirlene 60 milyon turist hedefinin yakalanabilir bir hedef olduğunu belirtti. Depremle birlikte rezervasyonlarda gerileme olduğunu ifade eden Yağcı, “Rezervasyon akışı tekrar başladı. Muazzam bir potansiyelimiz var. Şu anda turizm yoğunluğu sahillerde olsa da 81 ilde turizm yapabilecek potansiyelimiz var.” dedi.

Önümüzdeki en önemli konunun sürdürülebilir turizm olduğuna dikkat çeken Yağcı, bu bağlamda hayata geçirilen sürdürülebilir turizm sertifikasının önemli olduğunu söyledi.

Yeni neslin tatil beklentisinin görmezden gelinemeyeceğini, ürünlerin buna göre şekillendirilmesi gerektiğini belirten Yağcı, artık 100 milyon turist 100 milyar dolar turizm gelirinin konuşulmaya başlandığını ifade etti.

“Kişi başı gecelik harcamayı 95 dolara çıkarmayı hedefliyoruz”

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şu ifadeleri kullandı:

“Türk turizmi salgından çıkış döneminde rakiplerinden ayrıldı. Aldığımız önlemlerle V çıkışını sürdürüyoruz. 46 milyar dolar gelir 51 milyon turist sayısına ulaştık. Dünyada turizm ancak 2019’un yüzde 70’ine ulaşılırken biz en çok turist ağırlayan üçüncü ülke olduk. 

2023 yılında kişi başı gecelik harcamayı 95 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Turizmde dünyanın süper ligine yükseliyoruz.

Küresel ve bölgesel krizlere karşı bağı şıklımızı artırmak için pazar çeşitliliğini artırmaya, üst gelir grubuna mensup turist ağırlamaya ve turizm çeşitliliğini geliştirmeye önem veriyoruz. Dünyanın en etkili ve yoğun turizm tanıtımı yapan ülkesi haline geldik."

“Geleceğin turizmi sürdürülebilir olmalı”

Ürün çeşitliliği alanında kültür, gastronomi, spor, kongre gibi alanlara önem verdiklerini söyleyen Mehmet Nuri Ersoy arkeolojik kazı çalışmalarında da Türkiye’nin dünya lideri olduğunu, geçen sene 700’den fazla alanda kazı çalışması yapıldığını ifade etti.

Geleceğin turizmi sürdürülebilir olmak durumunda olduğuna dikkat çeken Ersoy, "Biz de buna adapte olan ilk ülke oluyoruz. GSTC ile 3 yılık bir işbirliği başlattık. Bu kurumun verdiği sertifikalar dünyanın bütün kurumları tarafından tanınıyor. 2030 yılı sonuna kadar tüm turizm tesislerinin sürdürülebilirlik konusunda belgelerini almasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Fikri Ataoğlu: KKTC'nin en büyük turizm pazarı Türkiye

Açılışta konuşan KKTC Çevre ve Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu ise KKTC’nin en büyük turizm pazarının Türkiye olduğunu belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin KKTC turizmi için büyük önem taşıdığını ifade eden Ataoğlu, ambargodan dolayın adaya direkt uçuş olmadığını, uçakların touch-down yaparak adaya uçabildiğini kaydetti. KKTC’ye THY, Pegasus ve Anadolu Jet tarafından uçuşlar yapıldığını beliren Ataoğlu, ancak bilet fiyatların yüksek olduğunu anlattı. Ataoğlu, KKTC’li iş adamları tarafından kurulan yeni hava yolu sayesinde fiyatların aşağı çekileceğini belirtti.





Bu Haber 12.04.2023 - 12:09:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.