120 otel, Tripadvisor’a karşı toplu dava açıyor

120 otel, Tripadvisor’a karşı toplu dava açıyor
Tripadvisor sayfalarındaki eleştirilerin gerçekliği hakkında bir araştırma yapan İngiltere merkezli KwikChex.com sitesi, korkunç bulgularla karşılaştı. Şirketlere imaj danışmanlığı yapan KwikChex, otelcilik sektöründen gelen kimi müşterilerinin talebi üzerine, Tripadvisor sayfalarını daha yakından inceledi. Şirket sitede çok sayıda yalan, yanlış, kasıtlı ve karalama amacı taşıyan’ yorumlar tespit etti.


Tatilcilerin söz konusu otellerde tatil yaparak yaşadıkları olumlu-olumsuz tecrübelerini yazdıkları sayfalar, özellikle küçük ve orta boy otel işletmelerinin canını fena halde yaktıkları oldu.
 
Uzun süredir otelciler tarafından iddia edilen bir şüphe ise, birçok tatilci yorumunun ‘yalan, yanlış, taraflı ve kasıtlı’ olduğudur. Otelcilerin iddialarına göre, söz konusu otelde hiç kalmamış kişiler bile, orada kalmış gibi çok olumsuz eleştiriler ve yorumlar yazdıkları yönünde idi.
 
Kimi otelcilerin, rakip otelleri karalamak amacıyla bu tür kasıtlı olarak kötüleyen yüzlerce, binlerce yorum yazdıkları ve yazdırdıkları iddialarını yalanlayan Tripadvisor site yöneticileri, yapılan okuyucu yorumlarının hemen hepsinin kontrol edildiğini iddia etti.
 
Otelcilerin diğer bir talebi olan; otelle ilgili eleştirilen bir konunun, otelci tarafından düzeltildikten sonra, sayfalardan kaldırılmasına da sıcak bakmayan Tripadvisor, otelcileri hepten karşısına almıştı.
 
Tripadvisor sayfalarındaki eleştirilerin gerçekliği hakkında bir araştırma yapan İngiltere merkezli KwikChex.com sitesi, korkunç bulgularla karşılaştı. Şirketlere imaj danışmanlığı yapan KwikChex, otelcilik sektöründen gelen kimi müşterilerinin talebi üzerine, Tripadvisor sayfalarını daha yakından inceledi.
 
Şirket, araştırma sonuçlarını hem müşterileriyle, hem de kamuoyuyla paylaştı ve çok sayıda yalan, yanlış, kasıtlı ve karalama amacı taşıyan’ yorumlar tespit etti. Rastgele seçilen yorumlar arasındaki ‘sahte yorum’ oranının korkunç derecede yüksek olduğunu iddia eden şirket, otelcileri dava açmaya çağırdı.
 
Bu çağrı çok çabuk yayıldı ve kısa süre içinde ABD ve İngiltere’den 120 otelci toplu dava açmaya hazırlandı. Tripadvisor’daki sayfaların, işletmelere telafisi güç zararlar verdiğini, işletmelerinin karalandığını, kimi işletmelerin bu sayfalardaki karalamalar sonucunda iflas ettiğini belirten otelciler, Tripadvisor gibi sitelerin, yapılan yorumların hepsini kontrol etme imkanlarının olmadığını belirttiler.
 
Otelciler, Tripadvisor gibi sitelerin, işletmelere veya bütün bir sektöre büyük zarar verme potansiyelini göz önünde bulundurarak, bu konseptin yasaklanmasını istiyorlar. Buna alternatif olarak, bu tür sitelerin okuyucu otel yorumlarının, müşterinin gerçekten otelde kaldığı bilgisini otelci tarafından teyit edildikten sonra yayınlanabilmesini talep ediyorlar.
 
Tripadvisor şitesi, şimdilik bu toplu dava konusunda sessizliğini koruyor. (Tourexpi.com)


Bu Haber 07.09.2010 - 15:50:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.