Çeşme’de Deli Dumrul uygulaması! Tatilci, 50 taksinin insafına bırakıldı

 Çeşme’de Deli Dumrul uygulaması! Tatilci, 50 taksinin insafına bırakıldı
Çeşmeli turizmciler isyanda! İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye hem Havaş araçlarıyla hem de Atlajet’in servisleriyle yolcu taşınması engelleniyor. Tatil için gelen binlerce yolcu, Çeşme’de bulunan 50 taksinin insafına bırakılıyor.


Eda Özsoy - TurizmGuncel - Özel Haber

İzmir Çeşme’de sezon ortasında yaşanan ulaşım sıkıntısı, Deli Dumrul hikayelerini andırıyor. Çeşme’de valilik bünyesinde oluşturulan Trafik Komisyonu, Havaş’ın bölgeye yolcu taşımasına izin vermiyor. Sadece Havaş’ın değil, Atlasjet’in ücretsiz servis araçlarının da bölgeye sokulmasına izin verilmiyor. Sebep? Çünkü aralarında belediye başkanı ve kaymakamın da bulunduğu komisyonun  içinde Şoförler Odası Derneği Başkanı da bulunuyor. Çeşmeli turizmcilere göre komisyon yetkilileri, bölge esnafını korumak adına bu kararı alıyor.

ÇEŞME ESNAFI NEDEN ZARAR GÖRSÜN?


ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı ve Ilıca Otel’in Genel Müdürü Yakup Demir, bakın bir türlü çözülemeyen sıkıntıyı nasıl anlatıyor:

“Çeşme’nin en büyük sorunlarından birisi, havalimanından Çeşme’ye bir türlü servisin konulaması... Yolcular taksiyle Çeşme’ye gelmek zorunda kalıyor. Bu da turizmi ciddi şekilde engelliyor. Havaş ile uzun süredir görüşme halindeyiz. Herşeyi ayarlayıp, iş Trafik Komisyonu’nda karar alınmasına geçilince, bu çalışmalarımız reddediliyor. Çeşme esnafı bundan zarar göreceğini düşünüyor.

TATİLCİ BAŞKA BÖLGEYE KAÇIYOR?


Valiliğe bağlı Trafik Komisyonu’nda kaymakam, belediye başkanı, şoförler odası başkanı bulunuyor. Malesef,  kendi çıkarlarını öngördükleri için hayır parmağı kaldırıyorlar.”

Demir, Çeşme’de yüzde 83 yerli turist ile çalıştıklarına dikkat çekiyor ve bu yolculardan yüzde 47’sinin havayoluyla bölgeye geldiklerini anımsatıyor. Havayoluyla bölgeye gelen misafirlere, ekonomik bir ulaşım sunulmaması durumunda tatilcinin başka bölgele kaçtığını kaydeden Demir, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Örneğin geçtiğimiz günlerde Atlasjet’i devreye alalım dedik, Taksiciler, üç gün süreyle otelleri boykot ettiler. Valilik ve kaymakamlığa müracat ettik, onların devreye girmesiyle sorun çözüldü.

Çeşme’nin nüfusu yaz aylarında 300 bine çıkıyor. Ancak ilçede 50 taksiyle hizmet veriliyor. Cumartesi Pazar taksi sıkıntısı çekiliyor. Neden bu şekilde çalışalım ki? Bir an önce havalimanından servisle ulaşımın konulmasını istiyoruz.”

MEHMET İŞLER: ÇEŞME’YE ÖZGÜ, KEYFİ ALINMIŞ BİR KARAR


TurizmGuncel’in görüştüğü ETİK Başkanı Mehmet İşler de, bu duruma Egeli turizmciler olarak itiraz ettiklerini anlatıyor. Trafik Komisyonu’ndaki kararların genel olarak tüm sektörü kapsayacak şekilde alınması gerektiğine işaret eden İşler, şunları söylüyor:

“Burada ciddi yatırım yapan otelciler var. Otelcilerin de bu konudaki fikirlerinin göz önüne alınmasını istiyoruz. Çeşme’nin geleceğini düşünenler, sadece taksici ve otobüsçülerin değil tüm işletmecilerin mutlu olacakları bir çözüm bulmak zorundalar. Bu sorun başka bir bölgede yok. Bunun Çeşme’ye mahsus olmaması gerekir. Çeşme kendine yeni birşey yaratmamalı? Emsallerine bakması lazım. Bu durum, Çeşme’ye özgü, keyfi alınmış bir karardır. Bırakın insanlar havalimanlarından gelsinler, otellerine gelsinler. Zaten taksici ve otobüslçüler paylarını alırlar. Eğer tatilcileri mutsuz ederseniz, başka destinasyonlara kaptırırsınız.”

İşte Çeşmeli turizmcilerin valiliğe gönderdikleri yazı


Valilik Makamına,
İzmir

Konu:
Çeşme’ de taksi sorunu

Sayın Valimiz,

Uzun yıllardır Çeşme’ nin ulaşım sorunlarıyla ilgili mağduriyetlerimizi yerel idarecilerimize aktardık ve çözüm istedik. Ancak bu güne kadar, sorunlarımıza radikal bir çözüm bulamadık. Marinasıyla, Alaçatı’sıyla, Ayayorgi’siyle her yıl yeni yatırımların ve turizm ürünlerinin doğduğu Çeşme’ de maalesef ulaşım sorunu aynı hızda gelişemeyerek Çeşme’ nin ve turizminin önündeki en büyük sorun olarak gündemimizi rahatsız etmektedir ve İç ve  dış turizmimize de ciddi derecede  zarar verir hale gemleşlerdir.

Başlıca sorunlarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.


A)    Bodrum, Alanya ve diğer benzeri ilçelerimizde olduğu gibi Havaş’ın Çeşme’ ye girmesini istiyoruz. Bu isteğimiz, ilçe trafik komisyonu karşı çıktığından gerçekleşememiştir.
B)    İzmir çıkışlı Çeşme Otobüslerinin kalkış saatinin olmasını ısrarla istiyoruz. Örnek 08:15, 09:00, 09:45 v.s gibi. Şu anki uygulama 45 dakika aralıklarla. Yani herhangi bir saati yok. Dolunca kalkıyor ve özellikle Kış, Sonbahar ve İlkbahar dönemlerinde sorun yaşıyoruz. Ve çok ciddi şikâyetler alıyoruz.

En önemlisi de ;

Çeşme’ de çalışan taksiler özellikle yaz aylarının yoğun günlerinde hiçbir kurala bağlı olmadan, kendi kurallarını kendileri koyarak çalışmaktadırlar.


Örnek:

* Daha uzun mesafe noktalarında kendilerine göre durak oluşturmaktalar. Özellikle hafta sonlarında Gece Club’lerinin önünü tercih etmekteler ve otellere gelmemekte ve telefonlarımıza da cevap vermemektedirler. Otellerimizde ki misafirlerimiz saatlerce taksi beklemektedirler.
* Bazı otellerimiz alan transferlerini Turizm Acentalarına veriyor diye otellerimizi boykot ederek, o otellerden yolcu almadıkları gibi, o otellere götürdükleri yolcuları da “ biz bu oteli boykot ediyoruz, içeriye girmeyeceğiz” diyerek otel yakınında bırakmaktadırlar.

Yukarıda arz ettiğimiz konulara ( özellikle taksi hizmetlerindeki aksamalar) acil müdahalelerinizi bekler,

Saygılar sunarız.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği ( Çeştob)
Veysi Öncel ( Başkan)



Bu Haber 09.08.2010 - 20:39:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • i.yıldız 10.08.2010 - 02:37

    tabiki biz otellerimizi bu kadar büyük yatırımlarımızı sayın taksiciler için yaptık onlara istihdam sağlamak için yaptık evet biz ve kamu görevlileri artık rekabetin zorla değil kaliteyle olduğunu öğrenmemiz lazım yoksa iş işten geçer ne yaptık biz derken çok geç olur. bu çarpık uygulamalar ile bir yere varılmaz birileri mutlu olsun diye keyfi uygulamalar yapılmaz bu gibi düşünceler sonunda herkese zarar verir.

  • kerem 10.08.2010 - 09:14

    Bu nasıl anlayıştır? Gözlerime inanamadım! Üstelik komisyonda Kaymakam bey ve Belediye Başkanı da varmış! Sanki koca memleket taksici ve dolmuşçudan ibaret. Oraya giden turistlerin hakkı ne olacak? Yada ulaşım sorunu var diye turist gitmezse diğer esnafın hakları ne olacak? Kaymakam bey ve Belediye başkanı bunları da düşünsdülermi acaba? İlgili bakanlık derhal el koymalı.

  • ... 10.08.2010 - 08:59

    Ege Üniversitesi Çeşme kampüsünde 5 yıl turizm okudum.Çeşme -Alaçatı arası 40 TL olan başka bir yer var mı çok merak ediyorum.Herşey 3-5 kişinin tekelinde belediye kaymakamlık komisyonlar...Çeşme ulaşım açısından berbat bir yer özellikle kış mevsiminde dolmuş bile bulmak şans işi

  • Tayfun- Calış Plajı Fethiye 10.08.2010 - 08:31

    Dalaman yıllardır taxicilerin!!!!!!!!!!!! elinde, sorun bitmiyor. Kolay gelsin İzmir-Çeşme, sıra sende..... Alanyada acılacak olan Havalimanında üretsiz yolcu taşınacak diye haber okumuştum, işte örnek davranış. İnsanları bölgene cekmek isterseniz, cazip teklifler sunacaksınızki.... Onları sadece soyulacak ördek olarak görmemek gerekir. İnsanlar tatile geliyorlar ve parada harcayacaklar. İnsanlar tatile geliyorlar alanda kahve bile içemiyorlar dünyanın parası.....taxi dalaman - fethiye dünyanın parası...oteller restoranlar .....BEDAVA.......denge yok denge...kolay gelsin

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.