Türkiye'nin iki önemli pazarı Rusya ve Ukrayna'da neler oluyor?

Türkiye'nin iki önemli pazarı Rusya ve Ukrayna'da neler oluyor?
Ukrayna'da muhalefetin sokak gösterileri ve çatışmalarla eski yönetimi iktidardan uzaklaştırması, Ukrayna ve Rusya merkezli bir kriz ortaya çıkardı.

 
TurizmGüncel

BÖLGEDE TANSİYON YÜKSELDİ

Ukrayna'da uzun süren sokak gösterileri ve 100'e yakın insanın hayatını kaybetmesine yol açan olaylar, Bölgeler Partisi'nin iktidardan indirilmesi ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı. Olaylar Rus çoğunluğun yaşadığı Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme geldiği yeni bir aşamaya ulaştı. Bu bölgenin nüfusunun yüzde 60'tan fazlası Rus vatandaşlarından oluşuyor. Gelen bilgilere göre, Kırım otoriteleri, Kiev'de kurulan yeni hükümetin meşru olmadığını ve buradan gelecek emirlere uymayacaklarını açıkladılar. Rusya'nın bölgede bulunan askeri varlığına ek olarak, parlamentonun Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna'ya müdahale yetkisi vermesi de bölgede tansiyonu iyice yükseltmiş durumda. Ukrayna'da bir iç savaşın çıkmasından endişe ediliyor. 

AŞIRI MİLLİYETÇİ UNSURLAR RUSYA'YI KORKUTUYOR

Ukrayna'da iktidara gelen yeni yönetim, rüşvet ve yolsuzluktan tutuklanan ve muhaliflerin iktidarı ele geçirmesinin ardından serbest bırakılan Yuliya Volodimirivna Timoşenko'nun partisi "Anavatan Parsi"nin yanısıra Sağ Sektör, ve Svoboda gibi aşırı milliyetçi grupların birlikteliğinden oluşuyor. Rusya, aşırı sağ uçların iktidara gelmesini bu ülkede yaşayan kendi vatandaşlarına karşı bir tehdit olarak görüyor. Olayın diğer boyutu ise Ukrayna'nın stratejik önemi. Bu ülke, Rusya ve batılı ülkeler açısından, Hazar enerji havzaarının olduğu bölgeye açılan, ya da kapana bir kapı olarak görülüyor.

RUSYA'DA DOLAR VE EURO YÜKSELDİ, BORSA DÜŞTÜ

2013 yılı rakamlarına göre Türkiye'ye Rusya'dan 4 milyon 269 bin, Ukrayna'dan ise 756 bin ziyaretçi geldi. Gerginleşen ilişkiler ve bir iç savaş ihtimali, bu iki ülkenin de ekonomileri etkileme potansiyeli taşıyor. TürkRus.com'da yer alan habere göre, Kırım geriliminin ardından Rus RTS endeksi haftaya yüzde 12,27, MICEX endeksi ise yüzde 11'lik bir kayıpla başladı. Serbest piyasada dolar 37, Euro ise 60 rubleye dayandı. Rusya Merkez Bankası mali istikrarsızlığı önleyebilmek için politika faiz oranını yüzde 5.5'ten yüzde 7'ye yükseltti. Bu uygulamanın "geçici" olduğu açıklandı. 

Rusya'da dolar ve Euro'nun ruble karşısında değer kazanması, Rus vatandaşlarının alım gücünü olumsuz yönde etkileme potansiyeli taşıyor.

UKRAYNA BAŞBAKANINDAN TURİZM AÇIKLAMASI

Öte taraftan, Ukrayna'nın yeni Başbakanı A. Yatsenyuk bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Kırım'daki mevcut durumun ülke turizmine zarar verdiğini söyledi. Yatsenyuk, Rusya'nın amacının, Kırım'a hiçbir yerden turist gelmemesi olduğunu iddia ederek, amaçlananın turistleri 48 milyar Euro yatırım yapılan Soçi'ye yönlendirmek olduğunu söyledi.
 





Bu Haber 03.03.2014 - 10:36:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.