Oteller sosyal medyada hangi durumda olmalı, hangi durumda olmamalı?

Oteller sosyal medyada hangi durumda olmalı, hangi durumda olmamalı?
Dijital pazarlama uzmanı Murat Gencer, otellerin sosyal medyada olmaları ve olmamaları gereken durumları kaleme aldı. Rakipleriniz oradaysa sizin de orada olmanız gerekir" diyen Gencer, ancak stratejiden yoksun bir sosyal medya hesabına sahip olmaktansa, hiç olmamasının otelci için daha faydalı olacağını belirtiyor.

 
Murat Gencer'in yazısını okurlarımızın dikkatine sunuyoruz...

"Hemen hemen herkes ‘’sosyal medya önemlidir’’ konusunda hem fikir ama uygulamaya gelince otellerimiz çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü sosyal medyaya tam olarak giriş yapabilmiş değiller ya da aktif olarak sosyal medyada pazarlama yapamamaktalar. Antalya’da yapılan bir bilgi paylaşım toplantısında ‘’otelcilikte sosyal medya’’ toplantıda masaya yatırılan konulardan biriydi. 

Sorunların en başında yetişmiş personel ve bu personele ayrılacak kadro yetersizliği geliyor. İşi tek personel ile yapabilmek neredeyse imkansız. Yabancı dil çesitliliği, tasarımcı ve metin yazarı ihtiyacı, çalışma shifti, haftasonu ve yıllık izinleri vs işin içine girdiği zaman minimumda 3-4 personel gerekiyor. 

Sosyal medya işini satış pazarlama, bilgi işlem, halkla ilişkiler departmanına verilmesi ve zaten yoğun olan bu departmanlarda iş yükünün artması ve verimliliğin azalması ayrı bir neden olarak gösterildi
Diğer bir neden ise yatırımcının sosyal medyayı gereksiz gördüğü ve bu konuda bütçe ayırmak istememesi olarak belirtildi. 

İnsanlar çılgınlar gibi gezip gördüklerinden edindikleri tecrübelerini paylaşıyor. Neredeydim, ne yaptım, ne yedim gibi gastronomi ve seyahat izlenimleri soyal medyada paylaşımların % 60’ından fazlasını oluştıuruyor. Madem öyle işe öncelikle yatırımcıyı ikna etmekle başlamak gerek diye düşünüyorum. Nasıl mı ? İşte size neden sosyal medyada olmamız gerektiğinin başlıca açıklamaları:

Sosyal medya misafirlerinizle anlık olarak iletişim halinde olunabilen bir platformdur. Gelişmeleri çok çabuk duyurur ve hızlı geri dönüşüm alabilirsiniz. Dolayısıyla buradan iyi bir misafir ilişkileri kanalı açar, onların soru ve sorunlarıyla ilgilenebilir, duyurularınızı yapabilirsiniz. 

Hedef kitlenizin neler konuştuğunu, neler aradığını öğrenebilirsiniz. Edindiğiniz bilgileri CRM departmanına aktarabilirsiniz.Misafirleriniz ile anketler düzenleyebilir ve anketlerden edindiğiniz sonuçlarla konseptinizi gözden geçirir ve verimliliğinizi arttırabilirsiniz.

Sosyal ağlar misafir desteğini eş zamanlı hissedebileceğiniz bir ağdır.Bu sayede sadık misafir topluluğu oluşturabilirsiniz. 

Sosyal medyada olmak arama motorlarında pozisyonunuzu güçlendirir, böylelikle arama motorlarında daha kolay bulunur olursunuz.

Sosyal medya CRM, misafir ilişkileri desteğiyle pazarlama yapabileceğiniz bir ağdır. Ölçülebilir bir pazarlama enstrümanı olması sebebiyle hedef kitlenizi detaylarıyla belirleyebilir, raporlar sayesinde pazarlama stratejinizi oluşturabilirsiniz. Sosyal medya pazarlaması aynı zamanda diğer pazarlama enstrümanlarını da destekler.

Satış kanalı olarak kullanmak da mümkün ancak bu günün teknolojilerinde ihtiyacınız ölçülerinde satış yapmanız zor olsa da bir üst katogoriye satış yapmak, satış kanallarınızın olmadığı pazarlara satış yapmak için gayet rahat kullanılır. Sosyal medya web sitenize trafik çekerek satış yapmak için de etkili bir yoldur.

Maliyetleri yok denecek kadar azdır.Geleneksel pazarlama maaliyetlerinizi düşürür. Yapacağınız direkt rezervasyonlar sayesinde gelirleriniz artar.

Diğer önemli bir neden ise rakipleriniz oradadır ve sizin de orada olmanız gerekir. Rekabet unsuru sanıyorum gözden kaçırılmaması gereken bir nokta.

Bir de olmamanız gereken durumlar var. 

Startejiniz yoksa, hesap açıp sıradan paylaşımlar yapacaksanız, hedef kitlenizi dinlemeyecekseniz, oluşabilecek krizleri yönetemeyecekseniz,cevap vermeyecekseniz, ‘’siz’’ yerine ‘’biz’’i çok kullanıyorsanız sosyal medyada olmamanız faydanıza olur.

Olmak ya da olmamak! Seçim sizin."
 
 


Bu Haber 12.06.2014 - 11:28:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Murat Gencer 14.06.2014 - 11:48

    Sn. Adem Koç, merak etmeyiniz. Türk turizmi bahsettiğinizin de ötesinde sektörün içinde yetişmiş ve branşlaşmış pazarlama çalışanlarıyla dolu. Bu sebeptenir ki rakip ülkelerden bir adım öndeyiz Saygılar

  • Adem Koc 13.06.2014 - 07:03

    Pazarlama işi bilimdir, turizm eğitimli satışçıların elinde olduğu sürece bu dertler bitmez.

  • Atif 12.06.2014 - 02:20

    Guzel bir yazi olmus.Yazanin ellerine saglik.Ozellikle I.T.cilere sosyal medyaci gorevi verilmesine cok karsiyim.

  • Serkan Irıslı 12.06.2014 - 01:44

    Keşke farkına varsalar olayların... Organik bir community yarattıktan sonra iyi bir içerik programıyla neler yapılabileceğinin farkında olsalar yöneticiler otellere 23 sosyal medya uzmanı alırlar. Ayrıca, billboardlara, dergilere harcanan paralar hep havada kalıyor. Onları acaba kaç kişi görüyor belli mi ? Çok düşük bütçelerle dijital da verilen 1 reklamla 400 bin 500 bin kişiye ulaşmak mümkün. Kısacası çok gerideler hem de çok... Kriz anlarında hiç bir planları yok. İçerik desen hepsi çok çok kötü ne resim düzgün ne metin, sosyal medya optimizasyonu desen o ne derler... Kısacası Turizm sektörü Sosyal Medya da sınıfta kalmış ve treni kaçırmış bir sektördür. 45 Marka hariç geri kalanlar bir şeyler yaptıklarını zannediyorlar ama maalesef yerlerinde sayıyorlar, Saygılarımla, SERKAN IRISLI

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.