Komisyon usulü turizm küçük esnafın canını yakıyor

Komisyon usulü turizm küçük esnafın canını yakıyor
Turizmin temel sorunlarından biri olan turist dolandırıcılığı, en çok 'hanutçuluk' olarak bilinen turist çekme yönteminde yaşanıyor. Ancak turizm acentalarıyla anlaşmalı lüks mağazalar, turist rehberleri, ve kimi esnaflar da komisyon usulü çalışan 'hanutçuluk' sisteminden faydalanıyor.

 
Radikal Gazetesi'nden Funda Öztürk'ün haberine göre, turizm sektöründeki hemen hemen bütün meslek grupları komisyon usulü çalışıyor. Turizm acentaları, turist rehberleri, tur otobüsleri, halı dükkanları, kuyumcular ve hatta restoranlar, komisyon usulü çalışan elemanlarını sahaya sürülerek turist çekmeye çalışıyor. Çalışanlar ise yönlendirdikleri turistlerin alışverişlerinden belli bir oranda komisyon alıyor. Bu durum, yılda yaklaşık 5 milyon turistin ziyaret ettiği Sultanahmet’te de, kişiler ve firmalar arası rekabete yol açıyor. Turist, komisyon kazanılacak bir gelir kapısı olarak görülürken, turistleri ikna etme sırasında kişilerin tutumu ise denetimsiz kalıyor. 
 
Komisyon usulü çalışarak mağaza ve dükkanlara turist çekme işine “hanutçuluk” deniyor. Hanutçuluğun çeşitli uygulamaları var ama özünde hepsinin mantığı aynı. Sadece kağıt üzerinde bazı farklılıklar görülüyor. Örneğin, Nuruosmaniye ve Sultanahmet civarındaki lüks halıcı dükkanları, turizm acenteleri ve turist rehberleri ile anlaşma yapma yolunu tercih ediyor. Bu anlaşma, hanutçuluğa dayanan ticareti yasal kılıyor. Turizm acentelerinin belirlediği tur ve alışveriş güzergahları, turistlerin ülkeye kazandırdığı dövizlerin bölgedeki dağılımı için hayati öneme sahip. Mağazalara göre bu anlaşmalar tamamen yasal ve turizme de herhangi bir zararı yok. Ancak küçük esnaf onlarla aynı görüşte değil. 

Haberin tamamı için tıklayınız..
 


Bu Haber 27.07.2014 - 13:44:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • CEM BEDİRHANOĞLU 29.07.2014 - 10:55

    Ben de Antalya Kemer de ticaretle uğraşıyorum... Bunu senelerdir söylemekten bıktık... Artık yazmak bile istemiyorum... Bunları düzeltecek bir kurum yok mu bu memlekette... Çözümüde çok basit... Teknik desteğe her zaman hazırım... Ama, artık bıraktık... nereden inceyse oradan kopsun...Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti...İstanbul daki hanutçuluk , buradakinin yanında yok sayılır... Siz gelin buralardaki taşımacılığa ve hanutçuluğa bir bakın, sonra şükredin halinize...Namuslu , şerefli , dürüst ticaret bitti... Herşey dolap, hile, yalan ve menfaat üzerine kurulmuş....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.