Yağma, salma, haraç, deli dumrul vergisi... Tanıtım Ajansı kanunu Meclis'te

Yağma, salma, haraç, deli dumrul vergisi... Tanıtım Ajansı kanunu Meclis'te

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifi TBMM genel kurulunda görüşmeye başlandı. Yasa teklifi ile ilgili söz alan muhalefet milletvekilleri, yasaya sert eleştiriler getirirken, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, ‘’Bu yasa canımızın istediği gibi para toplayalım, istediğimiz gibi harcayalım ve kimseye hesap vermeyelim yasasıdır.’’ dedi.


TurizmGüncel

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kanunu Hakkında Yasa tasarısı 9 Temmuz’da Meclis Genel Kurulunda görüşüldü. Oylamanın 10 Temmuz’a ertelendiği yasayla ilgili konuşmalarda turizmcilerin beklediği şekilde değişikliklerin yapılmayacağı anlaşıldı.

hayrettin_nuhoglu

Nuhoğlu: Yasanın sakıncalı yönleri yakın gelecekte sıkıntı yaratır

Yasayla ilgili İyi Parti Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Meclis’e gelen yasa önerisindeki sakatlıkların ortadan kaldırılması çağrısı yaptı. Turizmin Türkiye için önemine dikkat çeken Nuhoğlu, ‘’Turizm değerlerimizle övünüyoruz ama gelir anlamında gereken yerde değiliz. Turizmin yararına olan her yasayı destekleriz ama bu teklifin eksik ve sakıncalı yönleri yakın gelecekte sıkıntı yaratacaktır.’’ dedi.

''Ortak akılla bir araya gelmeliyiz''

Hükümetin geçmiş uygulamalarından dolayı Meclis’e getirdikleri her önergeye ‘şaibeli ne var’ diye bakmak zorunda kaldıklarını kaydeden Hayrettin Nuhoğlu, ortak akılla bir araya gelinmesi durumunda turizm gelirlerini arttıracak çalışmalara imza atılabileceğini kaydetti.

''Sektörün adil temsiline yer verilmiyor''

Yasayla ilgili itirazlarını komisyonda dile getirdiklerini ifade eden Nuhoğlu, taslakta sektör temsilcilerinin adil temsiline yer verilmediğini belirterek, Ajansın yönetiminde yerel yönetimlerin de bulunması gerektiğini kaydetti.

''Sektör haraca mı bağlanacak sorusu akıllara geliyor''

Taslakta ajansın gelirlerinin turizm şirketlerinden aktarılan kaynaklardan sağlanmasının şaibelere yol açacağını ifade eden Nuhoğlu, gelirlerin arasında bağış ve yardımların da bulunmasının ‘sektör haraca mı bağlanacak’ sorusunu akıllara getirdiğini belirtti.

''Sayıştay denetiminden ve KİK’ten muaf olmasına karşıyız''

Turizm sektöründen alınması planlanan payların yüksek olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, ayrıca ajansın Sayıştay denetimi, Kamu İhale Kanunundan ve her türlü harç ve vergiden muaf olmasına karşı çıktıklarını ifade etti. Nuhoğlu, ‘’Kaybedilen belediyeler nedeniyle kaybedilen kaynakların bu yolla alınması gibi sakat yolların önüne geçelim.’’ ifadelerini kullandı.

ahmet_erbas

Erbaş: Kanunu genel hatlarıyla doğru buluyoruz

Kanun teklifini genel hatlarıyla olumlu buldularını belirten, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, ‘’Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Türkiye, diğer ülkelerin önündedir. Turizm sektörü sürekli istihdam yaratan 52 sektörle ilişkili bir sektördür.’’ dedi.

Ahmet Erbaş konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

''Bir aşçı en az 5 bin dolar maaş alıyor''

Bu teklifin devletin kamu personel yasalarının dışında tutulması gayet normaldir çünkü turizm sektöründe devlet maaşıyla profesyonel insan bulmak çok zordur. Örneğin, bizlerin devamlı milletin ağzındaki maaşımız ortadadır; yanlış bilmiyorsam üç ayda 60 bin lira Türkiye Cumhuriyeti devleti milletvekillerine maaş veriyor. Beş yıldızlı otellerde bir aşçının aldığı maaş en az ama en az 5 bin dolardır.

''Turizm gelirinin arttırılması ve pazar çeşitliliği gerekiyor''

Turist geliri ile turist sayısı paralellik arz etmekle berber, üst gelir grubunun ülkeye çekilmesi, pazar çeşitliliği ve kalış sürelerinin uzatılması, turizm gelirlerinin arttırılması önemli rol oynuyor.

''Turizm gelirlerini en çok arttıran ülkelerde bu ajans var''

Bu kanun teklifiyle Türkiye tanıtılacak ve buna bağlı olarak turizm geliri arttırılacaktır. Turizm endüstrisinin gelişmesi amacıyla TTGA kurulması öneriliyor. Turizm gelirlerinde en çok pay alan ülkelerde bu tür ajansların kurulduğu tespit edilmiştir.

''Turizmi partiler üstü daha olarak görmeliyiz''

Turizmi partiler üstü bir dava olarak görmeliyiz. Türkiye turizmde ilk 3’e gelebilir. Bizler yıllardır deniz-kum-güneş üçlüsünün dışına çıkamadık. Ama 2 milyon turisti Kapadokya’ya çeken Kapadokyalı arkadaşlarımı tebrik ediyorum.

''Türkiye, sektörün yaptığı tanıtımlarla bir yere geldi''

Ajans ihtiyacının görülmesi bizi memnun etti. Bu işlerim klasik broşürlerle olmayacağı artık görülmeli. Birkaç video ve fotoğrafla ülkeyi tanıttığımız zannettik. Ama Türkiye turizmde sektörün yaptığı tanıtımlarla bir yere geldi. Bu sistemi getirebilirsek daha başarılı oluruz. Her şeyi yasaklayan kaymakamlar yerine turizm sevdalısı kaymakamlar atayıp turizm sevdalısı belediye başkanları seçmeliyiz.

gokan_zeybek

Zeybek: Yasa vergi düzenlemesi getiriyor

Ajansın gerekli olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek de, ‘’Yasa tasarısı bir vergi düzenlemesi getiriyor. İşletmelerden yüzde 1 ile binde bir arasında vergi alınması öngörülüyor. Bu verginin nereye gitmesi gerekiyor, Plan ve Bütçe Komisyonuna gitmesi gerekiyor. Ama bunun dışında tutuluyorsa bu Anayasaya aykırıdır.’’ şeklinde konmuştu.

Zeytbek’in konuşmasında öne çıkan noktalar ise şöyle:

''Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı''

Ajansı hem kamu hem özel şekilde konumlandırıyorsunuz. Turizm işletmelerinin çeşitli nedenlerle gelirleri ve karlılığı değişiklik gösterir. Yasa koyucu diyor ki, kar etsen de etmesen de bu payı vereceksin Bu, vergi anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Diğer taraftan, vergi topluyorsunuz ama denetimin dışında tutuyorsunuz.

''Noktasına dokunulmayan komisyondan geçti''

Başka bir handikap da şu: Bütün dünyada artık bu tür reklam, tanıtım ya da başka işlemlerle ilgili bir vergi toplamayı düşünüyorsanız bunu "şehir vergisi" adı altında toplayacaksınız yani sizin tesisinize gelen yabancı turistten tesisinizin özelliğine göre -bu, dünyanın her yerinde farklı biçimde, farklı rakamlarla ama aynı yöntemle uygulanıyor yani 0,5 eurodan 9 euroya kadar- bulunduğu bölge olabilir, tesisin standardı olabilir, yıldız sayısı olabilir belirleyicisi ama sizin bu konuda alacağınız katkı payını o işletmeye gelen turistlerden almanız gerekir. Bu konuyla ilgili bütün turizm acentelerinin, Otelciler Birliğinin, TÜRSAB'ın, bütün meslek odalarının verdiği önerileri Bakanlık dikkate almadı.

''Önerilerimiz dikkate alınmadı''

Yasa teklifini üçüncü maddesinde bölgelerin eşit temsil edilmemesi de ayrı bir sorun. Her bölgeden eşit üye ile temsil edilmesi gerektiğini söyledik. Bu konudaki önerilerimiz dikkate alınmadı. Yerel yönetimlerin bu yasa tasarısında hiçbir yeri yok. Yolları, alt yapı yatırımlarını kim yapacak, plan karalarını kim alacak? Burada vesayetçi ve merkeziyetçi bir yönetim anlayışı vardır.

Kamu İhale Kurumuna tabi olmaması da var. Genel bütçeden pay alacaksınız ama KİK’in dışında olacaksınız.

akif_hamzacebi

Hamzaçebi: Türkiye tanıtıma ihtiyaç duyuyor ama böyle bir ajansla değil

Oturumda söz alan CHP İstanbul Akif Hamzaçebi, Türkiye’nin giderek ucuz turist cenneti haline geldiğini ifade etti. ‘’Türkiye tanıtıma ihtiyaç duyuyor ama böyle bir ajansla değil.’’ diyen Hamzaçebi, ‘’Bu yasa teklifi, ‘Turizm sektöründe sorgusuz, sualsiz pervasızca para toplayalım,  dilediğimiz gibi harcayalım ama kimseye de hesap vermeyelim’  Teklifidir.’’ dedi.

Akif Hamzaçebi’nin konuşmasında öne çıkan noktalar ise şöyle:

''Deli dumrul vergisi''

Bu ajans için oluşacak toplam gelir yıllık yaklaşık 300 milyon dolar. Sorgusuz sualsiz deli dumrul vergisi. Turizm işletmelerinde yüzde 1 pay alınıyor. Yarın başka bir kriz oldu sektörün gelirleri yarı yarıya düştü, ne yapacaksınız? Vereceksiniz diyorlar.

Anayasada Cumhurbaşkanın vergileri arttırma ve azaltma yetkisi var. Bunu kanuna neden koymadınız? Çünkü para lazım. Ak Partili arkadaşlara sesleniyorum. Bu teklifi düzeltelim, kendi mantığı içinde tutarlı hale getirelim.

''Sektörle Bakanlığın dayanışmasını yok ediyorsunuz''

Yönetim kurulu düzenlenmesi sektörün dayanışmasını ifade etmeli. Oraya ayrım koyarsanız sektörle Bakanlığın dayanışması olmaz. Bunu yok ediyorsunuz. Yönetimde deniz turizmcileri TÜRSAB, rehberler, otel birlikleri... yok. Bunları danışma kuruluna koymuşlar. Sus payı.

''STK’ları yok sayıyorsunuz''

Yönetim kurulunun oluşmasına bakan müdahale ediyor. Seçim yapılacak deniyor. Niye TÜROFED 3 temsilci göndersin demiyorsunuz? STK’ları yok sayıyorsunuz. Bu teklifi yarına erteleyelim üzerinde konuşalım.

''Otelciden alınan parayla rakip şirkete destek verilecek''

Toplanan paranın yüzde 70’i tanıtımda, yüzde 30’u yatırımda kullanılacak. Yani otelciden para alacaksınız, sonra da ona rakip olacak şirkete destek vereceksiniz. Bu tam bir yağma. Buna asla asla izin vermemek gerekiyor.

Bu teklif ‘Canımızın istediği gibi para toplayalım, istediğimiz gibi harcayalım ve kimseye hesap vermeyelim’ teklifidir.

''Yağma kanunu''

Ajans yönetimim seçim işini Ajans kendini yürütecek. Bunu yönetmelikle düzenleyecek. Dahası, Ajansın  icra kurtulubu kim seçecek? Bu bir yağma kanunudur.

ziya_altunyaldiz

Altunyaldız: Turizm sektörü direkt ve dolaylı 3 milyon istihdam sağlıyor

Yasa teklifini savunmak ve eleştirilere yanıt vermek için söz alan AKP Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise Türkiye’nin üretmek ve hanehalkı gelirini arttırmak durumunda olduğunu söyledi..

Dünya turizminin hızla büyümeye devamı ettiğini belirten Ziya Altunyaldız, Özal dönemindeki yatırımlarla birlikte 90’lı yıllardan itibaren turizm gelirinin katlandığını söyledi. Altınyaldız, ‘’Yıllar itibariyle hem turizm gelirimizde hem de turist sayısında artış olduğunu görüyoruz. Turizmin direkt ve dolaylı olarak istihdama katkısı 3 milyona yaklaştı’’ dedi.

Altunyaldız ise konuşmasının devamında şunları söyledi:

''Turist başına geliri 1000 dolara çıkarmalıyız''

Türkiye’de 1,5 milyonun üzerindeki yatak kapasitesiyle turizmde yeni bir faza geçmek istiyor. Turist başına gelirde dünyanın önde gelen ülkelerinde 1000, bizde ise 600 dolar civarında. Burada sıçramamız gereken bir durum var.

''Turizmden yüksek pay alan ülkelerin hepsinde bu ajans var''

2023’te 70 milyon turiste 70 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz. Bunu başarmak için yaptıklarımızın üzerine ilave bir şeyler yapmamız gerekiyor. Turizm gelirini arttıran ülkelerde bu ajans var. Biz de turizm gelirimiz arttırmak istiyoruz.

Eleştirilerin hiçbirine katılmıyorum. Sektörle yaptığım konuşmaların tamamında sektör temsilcileri böyle bir ajansın doğru ve yerinde olduğunu söylüyorlar.

''Yönetim dinamik ve piyasa dostu''

Ajans yönetimi icra ve danışma kurullarından oluşuyor. Ajansın dinamik bir yapıda oluşması gerekiyor. Bu nedenle yönetimi  son derece dinamik, piyasa dostu ve hızlı hareket edecek bir yapı.

''Demokratik bir yapısı var''

Yapı son derece demokratik ve kamunun etkisi son derece sınırlı. Bakan ataması diye bir şey yok. İcra kurulu 5 kişiden oluşuyor ve bunların üçü özel sektörden geliyor.

mehmet_tiryaki

Tiryaki: Yasa turizm sektörüne salma getirecek

HDP Batman Milletvekili. Mehmet Tiryaki ise TBMM’de üzerinde tartıştışılan kanun teklifinin Turizm Tanıtım Reklam şirketi gibi bir şey olduğunu söyledi.

Ajans turizm sektörüne salma getireceğini kaydeden Tiryaki, ‘’Ajans teklifini bu haliyle doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Bu işler için bakanlık içinde bir müdürlük var, adı da Tanıtma Genel Müdürlüğü. Bu ajansın ülkemize kazandıracağı bir şey yok. Bu ajans turizm sektörüne yalnızca salma salacaktır. Turizm şirketlerinden karları üzerinden değil, net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden pay almak başka isimle adlandırılamaz. Bunun ismi salma salmaktır.’’ ifadelerini kullandı.

''Turizm çalışanları ve yerel yönetimler yok''

Ajansta turizm çalışanlarının da yerel yönetimlerin de söz sahibi olmayacağına dikkat çeken Tiryaki, devamında şunları söyledi:

Bu işte turizm çalışanlarının da yerel yönetimlerin de sözü olmayacaktır. Ajansın yönetimi Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

''Kamu yararına olmanın dışına çıkıyor''

Ajans, Kamu İhale Kanunundan ve Sayıştay denetiminden muaf tutularak zaten kamu yararına olmanın dışına çıkmıştır. Bunu hukuk devleti ile kamu yararı ile bağdaştırmak mümkün değildir.

Sayıştay, TBMM adına denetim görevini yerine getirmektedir. Kamu yararına çalışıp çalışmadığının denetlenmesini istememek kamu yararı ile bağdaştırılamaz.

''Komisyon toplantısı öne alınarak taslağın tartışılmasının önüne geçildi''

Bu yasa yasa yapma tekniği açısından da sağlıksızıdır. İki gün önce komisyon toplantısının 5 Temmuz’da yapılacağı açıklanmış ve sonrasında görüşme 3 Temmuz Perşembe gününe alınmıştır ve bu şekilde yasa tasarısının tartışılmasının önüne geçilmiştir.

''10 milyar liranın denetimi Cumhurbaşkanına verilecek''

Bu iş parasal konular içermektedir ve kamu maliyesini ilgilendirmektedir. Bu hızın nedeni, 10 milyar lirayı bulacak paranın denetimini Cumhurbaşkanına vermektir.



Bu Haber 10.07.2019 - 08:11:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ahmet Dal 10.07.2019 - 04:24

    Ben Kadikoy'de Ucak bileti ile zor gecnen kucuk bir acentayim...incoming yapmiyorum..Otelciler dolup 2.3.4 oteli acarken bana kar payi veriyormu..hayir...gelen turistin bana bir faydasi varmi hayir...neden ciromdan pay vereyim...veya bolgesel olarak ayirim yapilir..ilintili Oteller,Shopping magazalari,oteller,konaklama yerleri,yat sirketleri,rent a car sirketleri,hava yollari,Balon sirketleri,Restoranlar vb ..yapilacak reklamlar ile gelecek turistin para harcayacagi alanlardan vergi alinmasi dusunulebilir..zaten vergi veriyor olmalari gerekir

  • Yasemin 10.07.2019 - 10:00

    Ben ajansın kurulmasına kesinlikle karşıyım. Çünkü toplanan para amacı dışında kullanılmaya çok müsait. Denetim yok. Dolar 5,75 TL ye Euro 6,50 e yaklaşmışken turist gelmiyorsa ya da yeterli değilse tek sebep tanıtım eksikliği değildir. Yurtdışında da bu ajanslar varmış turizm gelirlerini arttırıyorlarmış ya ama burası Türkiye bir düşünmek gerek!!! Bir kararla toplanan kaynak kimbilir nerelere gider. Bunun olmayacağının bir garantisini kim verebilir? Örnek işsizlik fonuna toplanan paralar ne oldu? Marmara depreminden sonra çıkan kaynak için ÖTV paraları ne oldu? Varlık fonu kuruldu ne oldu? Türkiye’de kurulan fonlar sadece işletmelere ek yük getiriyor amacına uygun çalışmıyor. Bir dönemde Altyapı hizmet birlikleri kurulmuştu bakanlar kurulu kararıyla, yerel yönetimler, turizm işletmeleri, deniz ticaret odaları stk kar gibi temsilcilerinin olduğu meclisi vardı. Orada da belli oranlarda yıllık aidatlarımızı verdik. Amaç aynıydı ama bazıları kapandı biriken paramız ne oldu? bazıları kalkınma ajansı olarak devam ediyor. Sözün özü faydası olacağına inanmıyırum

  • soler 10.07.2019 - 08:31

    aslında yasa gayet makuldür.eğer toplanan para tamamen amacı doğrultusunda kullanılırsa.Sürekli bu sayfalardan vergi muafiyeti alan turizmve otel şirketlerini okuyorduk.şimdi geri ödeme zamanı .hepbana hep bana yook.otelciler biraz vergi versin para ödesin

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.