‘Turizmi çok farklı bir yerde konumlandırıyoruz’

‘Turizmi çok farklı bir yerde konumlandırıyoruz’

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği ile TÜSİAD’ın birlikte hazırladığı Turizmde Dönüşüm Raporu’nun tanıtımında konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, TÜSİAD olarak Türkiye’nin kalkınma dinamikleri içinde turizmi çok farklı bir alanda konumlandırdıklarını söyledi.


TTYD ile TÜSİAD’ın birlikte hazırladığı ‘Turizmde Dönüşüm Raporu’ toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, ekonomide planlamaya ve sürdürülebilirliğe dikkat çekti.

‘’Turizm sektörünü çok farklı bir yerde konumlandırıyoruz’’

Türkiye’deki kalkınma dinamikleri içinde, üzerinde yoğunlaştıkları alanların arasında turizmin de yer aldığını ifade eden Kaslowski, ‘’Bu alanlar arasında turizm sektörünü çok farklı bir yerde konumlandırıyoruz. Sektörün ekonomiye doğrudan sağladığı önemli bir katkı var; dış ticaret açığının azaltılmasında kritik bir rol oynuyor. Bunların yanı sıra değer zincirin de etkileşimde olduğu 50’nin üzerinde sektörde yarattığı dolaylı katkı ile istihdam ve sosyal politikalar içinde de önemli bir yer tutuyor.’’ diye konuştu.

Turizm, küresel ekonominin katalizörü

Türkiye’nin dünyadaki algısının şekillenmesinde turizmin önemli bir misyon üstlendiğini kaydeden Simone Kaslowski, ‘’Doğal ve kültürel zenginliklerimiz; ticaret, lojistik ve mobilitenin merkezindeki coğrafi konumumuz çok önemli fırsatlar yaratıyor. Turizm, dünya barışının, kültürel yakınlaşmanın, küresel ekonominin katalizörü olması itibarıyla da çok stratejik bir rol oynuyor. Bu nedenlerle turizm sektörü ile diğer hizmet ve üretim sektörlerimizin sinerjisini küresel dinamikler içinde daha güçlü bir Türkiye için çok değerli görüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

İş modellerinin dönüşümünde yeni jenerasyon çok önemli

Kaslowski, konuşmasının devamında şunları söyledi:

2012 yılında Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin on yıl sonrası için öngörüsü sektörün küresel ekonominin yüzde 10’una erişmesiydi. Sektörün bu eşiği geçmesi sadece 4 yıl aldı. 1950 yılında 25 milyon olan turist sayısı 2018 yılında 1,4 milyarın üzerine ulaştı. Sektörün bu ölçeğe ulaşmasında mobilite araçlarının çeşitliliği; teknolojinin sağladığı fırsatlar ve bilginin hızla yayılması çok etkili oldu. Tüm jenerasyonlar açısından en uzak coğrafyalar bile erişilebilir oldu. Giderek daha fazla talepkar olan; sadece kendi ülkesine değil gezegenin her noktasına ilgisi artan yeni jenerasyonlar iş modellerini dönüştürmede artık çok etkili. Neticede dünyadaki tüm jeopolitik belirsizliklere ve ekonomik istikrarsızlıklara rağmen turizm sektörü büyümeye devam etti.

‘’Kritik olan, turist başına gelirin arttırılması’’

Bizim de hedefimiz bu ekonomik kalkınma, sosyal ve kültürel yakınlaşma fırsatlarından azami katkıyı ülkemize taşımak olmalıdır. Bu süreçte turist sayısındaki artış kuşkusuz önemlidir ancak sürdürülebilir büyüme açısından daha da kritik olanı turist başına gelirin de artırılmasıdır. Farklı turizm türlerinin potansiyellerini bütüncül ve bölgesel olarak güçlendirecek programlara yoğunlaşmamız önemli faydalar sağlayacaktır. Bu çerçevede tanıtım araçlarının güçlendirilmesi; yatırımların yenilenmesi; turizm trendleri dikkate alınarak yeni yatırımlara devam edilmesi; altyapının güçlendirilmesi gereklidir. Bugün sizlerle paylaşılacak çalışmada yer alan önerilerin turizm odaklı stratejilerde yer bulmasını dilerim.



Bu Haber 06.01.2020 - 13:20:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.