Türkiye'nin yeni gastronomi destinasyonu
Trakya Kalkınma Ajansı, zengin bağları, yöresel yemekleri, köklü tarihi, göz alıcı doğası ve neşe dolu müziği ile eşsiz güzellikleri bir arada barındıran Trakya’nın, turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda; Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’de başlattığı üç ayaklı tanıtım hamlesinin ilk durağı Tekirdağ oldu.
Bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm istihdamına katkı sağlamak amacıyla kurulan Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya’nın sahip olduğu turizm potansiyelini harekete geçirmeyi ve bölgeyi ziyaret eden yerli – yabancı turist sayısını arttırmayı hedefliyor. Bu kapsamda; geçtiğimiz yıl Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 12 butik üreticinin hayata geçirdiği “Trakya Bağ Rotası Projesi” ile tanıtım hamlesini başlatan Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne ayakları olan yeni bir tanıtım projesiyle çalışmalarını sürdürüyor. 08 - 09 Kasım tarihlerinde Tekirdağ ve Şarköy Rotası’da bulunan Chateau Nuzun, Umurbey Vıneyards, Barbare, Chateau Kalpak bağlarına gezi düzenleyen Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ’ın geniş alana yayılan bağlarını tanıtırken; bölgenin yöresel yemekleri, eşsiz doğası, tarihi ve turistik mekanlarına keşfe çıkardı.
İstanbul’un yanı başında yer alan Trakya’yı, kültürü, gastronomisi ve ekonomisi ile tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Mahmut ŞAHİN “Bölgemizde tarihi oldukça eski dönemlere dayanan bağ ve bağcılık kültürü son yıllarda büyük bir atılım içinde. Son kırk yıl içinde sökülen bağların yerini yeni bağlar alıyor ve üretim günümüzün bilgi ve teknolojisi kullanılarak eski parlak dönemine göz kırpıyor. “Şato” usulü üretim yapan bağların sayısı, son beş yıl içinde önemli bir artış gösterdi. Bu bağların en önemli özelliği, üretim tesisi olarak kullanılan şatonun hemen yanında yer almaları ve şarap üretiminin her aşamasının şatoda gerçekleştirilmesi... Bu tesislerimiz, sadece ülkemizin değil dünya şarapçılığının da benimseyeceği yeni markaları oluşturuyor.” dedi.
Uluslararası yarışmalara katılan firmaların birçok birincilik elde ettiğini belirten ŞAHİN sözlerine şöyle devam etti; “ Bağcılarımızın çabalarına biz de Trakya Kalkınma Ajansı olarak katkıda bulunuyoruz. 2013 yılında
Turizm İşletmecileri Derneği tarafından kurumumuza sunulan “Trakya Bağ Rotası” adlı projeye destek verdik. Bölge genelinde şarap rotalarının belirlenerek, sahip olduğu turizm potansiyelinin ortaya çıkarılmasını hedefleyen proje, Trakya’nın gelecekte Fransa’nın Bordeaux ve ABD’nin California Napa Vadisi gibi bilinen bir şarap merkezi olmasını hedefliyor.’’
Yemek kültürü, doğası ve zengin tarihiyle mükemmel fırsatlar sunan; TEKİRDAĞ…
İstanbul’a bir saat uzaklıkta olan Tekirdağ’a yapılan gezide; bağ alanlarının yanı sıra bölgenin tarihi ve doğal güzellikleri, yöresel yemekleri, ülke geneline yayılmış müzik kültürü de tanıtıldı. Chateau Nuzun, Umurbey Vıneyards, Barbare, Chateau Kalpak bağlarının gezilmesiyle başlayan gezi, geçmişten günümüze gelen lezzetleri açığa çıkaran, yöresel yemekler uzmanı Jülide ATEŞ’in hazırladığı menüyü tadarak devam etti. Bölgesel ve ulusal yemek yarışmalarda birincilik ödüllerine sahip olan, “Lezzet Hikayesi” bloğunun yazarı ATEŞ; plaksa, tikvinik, çerviş, shopska gibi Trakya Bölgesi’ne ait özgün yemeklerini görsel bir şölenle sundu. Tekirdağ Roman Kültürü ve Müzisyenleri Derneği Müzik Grubu’nun roman müziği ile devam eden gecede keyifli anlar yaşandı.
Gezinin ikinci gününde, Tekirdağ Tarihi Uzmanı İbrahim UZUN ile bölgenin mitolojik tarihinin derinliklerine darıldı. 1983 yılında başladığı Tekirdağ tarihi konusundaki araştırmalarını halen sürdüren UZUN’un bölgenin doğal güzelliklerini gözler önüne serdiği gezide, “Kutsal Dağ” olarak bilinen ve birçok eski manastırın yer aldığı Ganos Dağı’nın gizemli hikayesi anlatıldı.
Trakya Kalkınma Ajansı
Trakya Kalkınma Ajansı, kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında işbirliğini desteklemek ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla 14 Temmuz 2009 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur.
“Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, çevreye duyarlı, potansiyellerini değerlendiren, küresel ölçekte rekabet edebilir bir Trakya” olarak belirleyen Ajans, kaynakların yerinde ve etkin kullanımının sağlanarak bölgede sürdürülebilir bir kalkınma yaratılması için çalışmaktadır.
Ajansın başlıca amaçları arasında, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla paydaşlarımız arasında koordinasyonu sağlamak, girişimciliği teşvik etmek, istihdamı artırmak ve ortak proje geliştirme kültürünü oluşturmak yer almaktadır.
Trakya Bölgesi’nde, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ Tekirdağ merkezli olmak üzere faaliyet gösteren Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne ve Kırklareli’de bulunan Yatırım Destek Ofisleri ile de bölgeye hizmet etmektedir.
Bu Haber 10.11.2014 - 12:12:38 tarihinde eklendi.