Turizmde seçim türbülansı

Turizmde seçim türbülansı

Türkiye’ye yapılan rezervasyonlarda durağanlık yaşandığını belirten turizm sektör temsilcileri durumun çok kötü olmadığını fakat iyi de olmadığını ifade ediyor.


Turizm sektörü temsilcilerine göre, Rusya ve Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye yapılan rezervasyonlarda durağanlık söz konusu. İç pazarda enflasyonist ortam, gelir-gider dengesizliği ve alım gücünün düşmesiyle seyahat süresi de ciddi oranda azalıyor.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre, özellikle turizmin kalbi Antalya’ya gelen Rus turist sayısının bu ay düşmeye başlaması turizmcileri endişelendiriyor. Mayıs ayının ilk yarısında bu yıl Antalya’ya 687 bin 530 turist gelirken, pandemi öncesi 2019’un aynı döneminde Rusya’dan 786 bin 215 turist gelmişti. Yani yaklaşık yüzde 12’lik düşüş söz konusu. Rusya’dan gelen turist sayısının düşmesinin ana nedenleri ise deprem ve seçim sürecinin üst üste gelmesi. Ayrıca rublenin büyük ölçüde değer kaybetmesi, tatil maliyetlerinin artması ve Mısır, Dubai, Maldivler’in Türkiye ile rekabet edecek düzeye gelmesi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Rusya’nın Türkiye’nin en önemli iki ana pazarından biri olduğunu ancak bu pazardan rezervasyonların mayıs ayında beklentilerin altında kaldığına işaret ederek “Bu ana pazarımızda bir türbülans yaşıyoruz” diye konuştu. Bağlıkaya şu bilgileri verdi:

“Rusya ile Ukrayna savaşının yıkıcı etkileri olumsuz sonuçlar ortaya çıkarıyor. Türkiye, Rus turist açısından 2-3 saatlik mesafede uygun ulaşım bedeliyle gelinebilen bir destinasyondu. Ancak ambargo ve kısıtlamalarla uçuş sürelerinin beş saate çıkıp fiyatların yükselmesi sonucunda Türkiye’nin avantajlı konumu kısmen ortadan kalktı. Türkiye’deki enflasyon da baskı yarattı.”

“Çok kötü durumda değiliz ama iyi durumda da değiliz”

Sözcü’den Sayime Başçı’ya değerlendirmelerde bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu Rus turist yokluğunun hem güneyde hem de Türkiye genelinde hissedildiğini söyledi. Bülbüloğlu, “Hatta İskandinav ve Orta Avrupa pazarı da seçimi bekliyor ki rezervasyon akışı şu an zayıf” dedi.

Başlangıcın zayıf olduğunu söyleyen Bülbüloğlu, seçim sürecinin ardından hızlı bir geri dönüş beklediklerini ve 2023 hedeflerinin yakalanabileceğini aktardı. Bülbüloğlu, “Hedefi yakalamak için koşturacağız çünkü çok çalışanımız var. Ciddi yatırımlar var. Başlangıcımız biraz zayıf. Çok kötü bir durumda değiliz iyi bir durumda da değiliz” dedi.

Sektörün henüz sezonu tam olarak açamadığını kaydeden Bülbüloğlu, “Doluluklarımızın belli bir seviyeye gelmesi lazım ki kâr noktasına gelelim. Şu anda da dövizdeki kur baskısı maalesef yaşadığımız enflasyonun getirdiği maliyet artışlarını karşılamıyor.” dedi.



Bu Haber 22.05.2023 - 11:19:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.