Koronavirüs sonrası turizmde hangi değişiklikler yaşanacak?

Koronavirüs sonrası turizmde hangi değişiklikler yaşanacak?
DoubleTree by Hilton Van Genel Müdürü Rıdvan Ensari, koronavirüs krizi sonrası turizm sektörünü nelerin beklediğini yazdı. Sektörde yaşanması muhtemel dönüşüme ilişkin ipuçları veren Ensari, sektörde oluşacak yeni standartlara adaptasyonun kolay olmayacağını belirtiyor.


Rıdvan Ensari'nin ''Turizmde dönüşüm nasıl olacak'' başlıklı yazısı şöyle:

''Malum şu aralar evde kaldığımız için vakit çok, koronavirüs sonrası sektörü neler bekliyor diye düşünmek başlıca uğraşım...

Bu işler birkaç yıl daha (fasılalı olarak) sürecek gibi görünüyor bu nedenle ulaşımdan başlayarak konaklama ve turizm endüstrisi belli ki çok zorlanacak.

Kriz yönetiminde mahir olan yöneticileri bile zorlayacak yeni bir süreç başladı.

Tüketici alışkanlıklarını kökünden sarsacak bu travma sonrası ne tür radikal kararlar alınacağı meçhul.

Ulaşımın kesintisiz, hızlı ve ucuz olması çok önemliydi. Devasa havaalanları, değeri milyar dolarlarla ölçülen havayolu firmaları nasıl ayakta kalacak belli değil. Kurtarma paketleri ne kadar işe yarayacak bilen yok.

Bu krizde oluşan maliyetlerin gelecek yıllara taşınmasının etkilerini hesap etmek ayrı bir dert. Bizdeki konaklama endüstrisi malum, aşırı derecede kredi ile hormonlu büyüdü. Öz kaynak falan hak getire...

Şişirilmiş bilançolar, tonlarca tapu bir sürü gerekli/gereksiz teminat, liyakatten uzak yöneticiler, her krizde ilk feda edilen, küstürülmüş, kırgın çalışanlar, kırılgan tedarikçi zinciri...

Acentelerin ön finasmanı (kağıt/çek !!) ile güç bela ayakta kalan irili ufaklı işletmeler, gayrı safi hasılaya, ekonomiye, istihdama, üretime olan katkısı (2019 yılı yaklaşık 40 milyar dolar) hep göz ardı edilmiş bu sektöre devlet katkısı beklemek “Gotod”yu beklemek gibi.

Toplanamayan vergileri, durma noktasına gelen ticareti ve kıt kaynakları düşününce kötümser olmanız için yeterli sebep var.

İşin bir de işletme yönü var; Açık büfelerin varlıkları zaten bir dertti.

Şimdi beş yüz kişinin elinin değdiği bir maşayla kim makarna alacak?

Hijyen sanitasyon vs hak getire. Üç yüz beş yüz kişinin aynı anda yüzdüğü havuzlar falan.. unutun bunları. Aksi takdirde reklamasyonlardan canınız çıkacak.!

Odadaki çarşaf havlu vs. hepsine yeni standartlar gelecek. 'Odayı her check-out’dan sonra dezenfekte ediyoruz' demeniz de yeterli kabul edilmeyecek, çünkü her dezenfekte işlemi sonrası standart gereği odayı 24 saat kullanmayacaksınız (havalandırma yapılacak vs.).

Bu konuda (hijyen) nanoteknoloji çok öne çıkacak.

Check-in /Check-out işlemleri bile değişecek temassız işler ön plana çıkacak, mobil yazılımlar havada uçacak...

Bütçede hesap edilen dolulukları değiştirin. Küresel oyuncuların (büyük tur şirketleri) kontratları eskisi gibi kolay olmayacak.

Aksiyonlar /EB’ler falan yetmeyecek. Bu da şu anlama geliyor: Küresel markaların dünyadaki/ülkemizdeki yayılım hızı daha da artacak. (Yüz yıla yakın tecrübe ve birikim..)

Sezona bağlı yoğun tempoyla çalışan sektör çalışanlarına bu alışkanlıkları kazandırmak epey zaman alacak. Hijyen ve sanitasyon konusunda sertifikalar (gerçek tabi ki...) bir müddet yıldızlı diplomaların önüne geçecek. Bu tür belgelendirme yapabilen ciddi firmalara kriz yok, maç yeni başlıyor..

Kişiye özel hizmet yapan nitelikli işletmeler daha da ön plana çıkacak.

Tabi kişiye özel servis yapabilecek personeli bulabilirsek. Bu krizden de karlı çıkacakları kestirmek zor değil, eğitim şart.

Zaten dönüşümün bir parçası olan markaların gücü katlanacak ya da radikal kararlar alarak olması gerektiği şekilde dönüşüm geçirenler ayakta kalacak. Hijyen danışmanlarınız vazgeçilmeziniz olacak...''



Bu Haber 02.04.2020 - 09:09:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mustafa Yıldırım 30.10.2020 - 08:25

    Rıdvan Ensari, adeta strateji uzmanı gibi yazmış. Feraseti ve bilgeliği umarım çalıştığı kurum sahipleri tarafından takdir ediliyordur.

  • Erkan Ari 09.04.2020 - 08:33

    Özellikle oteller yüzde 50 üzerine çıkamayacak açık büfeler kalkacak set menüler devreye gircek bir şezlong dolu biri boş şeklinde konsept olacak buda geliri düşürecek tabiki personel saysisnida .....

  • Fatih kırıcı 08.04.2020 - 04:33

    Bence bu kadar düşünmeye gerek yok. Aşı bulunursa ve hastalık bir şekilde yok edilirse turizme start verilir zaten. Bu şekilde devam ederse gerçekleri kabul etmek gerek turizm işçileri çok mağdur olur. Antalyada ki bir çok otel kredi ödemeleri ile boğuşuyor onlar da tek çare olarak işçileri çıkarıyorlar. Asıl mesele sadece turizm de değil bir çok işyerleri ve fabrikalar kapatıldı, insanların geçimini sağlaması için hükümetin yardımına ihtiyaçları var. Japonya 1 trilyon dolar bütçe açıkladı 126 milyon nüfusa biz 70 milyon nüfusa 100 milyar tele açtık, demek ki neymiş önceden kasan da biraz para olacakmış

  • faruk çalışgan 07.04.2020 - 01:07

    su anki durum bu dediklerinizi dogrulayabilir ama ileriki tarihlerin bu söylediklerinizi boşa çıkaracağından cok ama çok eminim.kaldiki avrupanin turizm sektorunde faliyet gosteren otellerin temizlik hijyen ve sterilitesini biliyoruz ve yine guvenilir hijyenik tek yer turkiye olacagindan hic kuşkum yok,dünyanin hic bir yerinde musterisine bu kadar kaliteli yeme icme ve konaklama veren bir ulke daha yok,türkiye turizm in tek eksigi devletin sermayeye destek verdigi kadar sermayenin calisanina destek vermemesi ve devletin sermayeye yaptirim uygulamaması,ne yazikki bu konuda çalışanların yalniz kalması.çalışilan sektörün güven vermemesi insanlari ne yazikki hedefsiz kılıyor,hedefi olan insan müdür,patrona bu sene şu kadar daha kazandirsam derdinde,en ufak bir şey olsa herkez çalışanından çıkarıyor tüm zararını.turizm in tabiki gelecegi onemli ama bundan önce turizm i degil,turizm in ezdigi tukettigi işçiyi düşünün,gerisini zaten işçi halleder diye düşünüyorum.

  • ERTÜRK GÖRMAN 05.04.2020 - 04:50

    Yukarıdaki yazıyı tenzih ederek sözlerime başlamak istiyorum, ancak Covid-19 virüsünün başladığından itibaren, Herkes uzman oldu ve turizmin geleceğini belirleme başladı, Ne güzel! ancak niyet okuma kelimesi olabilir bu düşünceler için, başka bir şey denemez. Virüsün ne şekilde yavaşlayacağını nasıl sona ereceğini medikal uzmanlar bile tespit etmeden turizmin geleceği için her hangi bir yorum dediğim gibi sadece niyet okuma olur, kaldıki madem bu kadar uzman vardı, Turizm neden bir kaç kişinin tekelinde kalıp gelişemedi, (Herşey dahil çıkartıldı, çıkartan nerdeyse prof. gibi ortalıkta dolaşıp ahkam kesmesi devam etmekte...)

  • Mehmet Bakan 05.04.2020 - 11:58

    Elinize sağlık müdürüm. Maalesef hormonlu büyüyen sektörümüz en küçük olayda bile kriz durumuna düşüyor. Son dönemde sıkça konuşulan farklı sektörden yatırımcıların dövizin ilk eli diye turizm sektörüne giriyor olması. Türkiyenin öncü eğitim kurumlarından birini bir müteahhit firma almış öğretmenlerinin maaşlarını geciktiriyor veya ödemiyor. Bu durum bizim sektörde de var. Turizm mezunu olmanın hiç bir ayrıcalığı yok. Bu durumda turizm çalışanı olarak ayrı bir sıkıntı. öncülerimizden bu konuda destek istiyoruz.

  • Ahmet sonuk 04.04.2020 - 12:20

    Sevgili meslekdaşım tespitleriniz çok doğru zor günler sizleri bekliyor ben uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli oldum şu iki oğlum var bu mesleği icra ediyorlar daha işin başında ücretsiz izin ile işe başladılar allah hepinizin yardımcısı olsun iyi günler dilerim

  • Mehmet Bekar 03.04.2020 - 09:10

    Çok güzel tespitleriniz var. Yazınızda hem kavramsal düşünce var hem de imla kurallarına da dikkat etmişsiniz. Birçok turizmci maalesef bunlara dikkat etmiyor. Daha bir ay önce Poyd başkanı Corona bizi hiç etkilemeyecek diye hiç bir bilimsel temeli olmayan bir açıklama yapmıştı. Biraz gerçekci vs rasyonel olmak gerek.

  • Ahmet yıldırım 03.04.2020 - 03:18

    Öncelikle ülkeme ve tüm dünya insanına sağlık diliyorum,inşallah bizler bu savaştan galip çıkacağız,herşeye yeniden başlanacak ve tam pansiyon işini bitirip yarım pansiyona geçmek için bu bir fırsat olabilir, kalitemiz yükselmeli ,bu cennet ülkeme döviz bırakacak misafir gelmeli,bu arada bizde kalitenin tesadüf olmadığını gösterip , kaliteli misafire kalite hizmet vermeliyiz, diye düşünüyorum,saygılarımla.

  • Ebubekir demir 03.04.2020 - 01:46

    Hocam soylemlerinizde çok haklısınız turizm iscilerini uzduler ve kırdılar bacasız sanayi devri bu sene için bitmiş durumda Antalya bölgesinde turizm çalışanları emin olun başka alternatif leri değerlendiriyor turizm bakanı bu konularda biz turizmciler olarak yetersiz kaldı önlemi iki ay önceden alması gerekirken şimdi çıkmış aşkı personelinden bahsediyor boş bir konu turizmi bitiren turizmi yonetenlerdir bu mesleğin okulunu okudum haklar hiç bir otelde uygulanmadı hersene 8 ay maaş aldık 4 ay sezon açılmasını bekledik yeni kanunlar çıkması lazım biz bu meslekten ailemizi gecindiriyoruz askıya alınan personele en azından kapalı kaldığı süre icerisin de maaşının %60 işletme tarafından karsilansa herkes daha mutlu çalışır ama turizm bakanı maalesef bu konularda çok yetersiz kalıyor biz fazla bişey istemiyoruz son 4 ayını tek otelde doldurmuş personele daha çok yardım yapılması lazım inşaallah bigun turizm bakanının değiştiğini görürüz ve yeni bakan kim olacaksa o koltuğun hakkını vermiş olur ümidiyle yaşıyoruz teşekkür ederim

  • TÜRKAY KÜÇÜKLER 02.04.2020 - 11:26

    Ülkeme her yıl doviz kazandıran turuzim için üzülerek söylüyorum sektör için avrupalının tatilini bu salgından sonra en az 2-3 yıl kendi ülkesinde tatil yapmayı bu günlerde karar aldığına inanıyorum.Son 2 yılda yıllarca yurt dışında tatil yapan bu toplumlar ülkelerini özlemiş oldular.Küresel ısımanın da buna faydası çok oldu.Kişiler en azından ortakpazar ülkeleri dışındaki yerlere rağbet göstermeyecek.

  • Lburcak 02.04.2020 - 07:56

    Hijyen konusundaki dedikleriniz halı hazırda uygulayan işletmeler mevcut ama on plana çıkan misafire ne verdiğin olduğu için köklü bı değişiklik beklemek( yukarıda ) yazılanları zor bı isimiZ olursa gerisi gelir

  • Zeynep Şenkuzu 02.04.2020 - 05:44

    Rıdvan Bey kaleminize sağlık. Allah hepimizin yardımcısı olsun saygılar...

  • Sergiy 02.04.2020 - 04:43

    Muhtis bir yazi Ridvan bey, tesekurler!

  • Erdal Mindavallı 02.04.2020 - 02:29

    Çoğunlukla Rusya ve Avrupa dan gelen Misafirlerimize hizmet eden işletmelerimiz korkarım ki bu sene ve gelecek yıl boş kalacak zira insanlar üzerlerindeki psikolojik travmayı atamayacak ve seyahat etmeyeceklerdir, Bu durum da sektör zinciri nasıl bir davranış gösterecek önümüzdeki günlerde göreceğiz. İnşallah bu kötü senaryo gerçekleşmez.

  • Yesemin Armut 02.04.2020 - 01:58

    Tabii önce bir işimiz olmalı bu kuralları uymak için. Sayın müdürüm Allah hepimizin yardımcısı olsun.Birilerde çıkıp bizim için elini taşın altına koysa bizi düşünse yok nerde.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.