Mete-Mert Vardar: Jolly hedeflerine ulaşacak

Mete-Mert Vardar: Jolly hedeflerine ulaşacak

Jolly’nin tepe yönetimi, İstanbul’da turizm ve ekonomi basını ile bir araya gelerek şirkete ve sezona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Turizm Güncel

Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerinden Jolly’nin yönetim kurulu başkanı Mete Vardar, CEO’su Mert Vardar ve departman müdürleri, Korto İstanbul’da düzenledikleri bir basın toplantısı ile Jolly’nin perspektifinden sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.

“Münir bey işin başında olduğu için içimiz rahat”

Konuşmasına Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde meydana gelen orman yangınları ile başlayan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Kemer-Göynük’te çıkan yangınla ilgili “Antalya Eski Valimiz, şimdi de AFAD’dan sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı olan Münir Karaloğlu işin başında ve orman yangını ile ilgili gereken her şeyi yapıyor. Bu nedenle içimiz rahat. Yangınların bir an evvel kontrol altına alınmasını temenni ediyoruz.” dedi.

“Hedeflediğimiz bütçenin üzerine çıkacağız”

Turizm sektörünün ilk 6 aylık sürecini değerlendiren Mete Vardar, “4 Kasım 2022 tarihinde 'erken rezervasyon' kampanyamızı başlattık. 2022 yılı tüm hedeflerimizin üzerine çıktığımız oldukça verimli bir seneydi. Bu bizi cesaretlendirdi ve tüm sektör gibi sezon planlamamızı da bu doğrultuda yaparak çok önemli hedefler belirledik. Kasım-Aralık-Ocak aylarını kendi açımızdan değerlendirdiğimizde tüm departmanlarımıza koyduğumuz bütçe hedeflerinin üzerinde seyrediyorduk. Ancak, hepimizi derinden yaralayan 6 Şubat 2023 depremi sektörde çok ciddi bir iz bıraktı. Depremin ardından biz Jolly olarak 2 aylık süre boyunca bölgeye yapacağımız katkılara öncelik vererek tüm desteklerimizi seferber ettik. Halen hem bireysel hem de Jolly olarak bölgeye desteklerimiz devam ediyor” dedi.

Mayıs ayında talebin yeniden canlandığını ve Haziran itibariyle de artarak devam ettiğinin altını çizen Vardar, “İki aylık arayı Haziran, Temmuz aylarında yaptığımız ve yoğun talepler doğrultusunda Ağustos ayında da yapacağımızı ön gördüğümüz satışlarla birlikte kapatacağımızı, yıllık hedeflerimizi yakalayacağımızı düşünüyoruz. Deprem bölgesi kültür turlarının odak lokasyonuydu, bu nedenle kültür turlarında bir miktar düşüş olsa da yurtdışı turlar, Kıbrıs turları, bilet ve M.I.C.E. departmanlarımızda hedeflediğimiz bütçenin üstüne çıkacağız” ifadelerini kullandı.

“Oteller tamamen dolsaydı iç pazarda fiyatlar daha da artardı”

2023 sezonuna 2022’den gelen özgüven ve büyük beklentilerle giren turizm sektörünün başta ülkeyi yasa boğan deprem felaketi olmak üzere, peşe peşe yapılan iki seçim, maliyetlerin artmasıyla ve dış pazardaki talep daralması nedeniyle nisan, mayıs ve haziran aylarında beklediğini bulamadığını kaydeden Vardar “Yurt dışı talebinin beklenenin altında kalması ve otellerin yüzde 100 dolmaması, iç pazarda fiyatların daha da yükselmesini engelledi. Oteller tamamen dolsaydı iç pazarda fiyatlar daha da artardı.” diye konuştu.

Jolly Basın Toplantısı

“Yurt dışı fiyatları iç pazarın altında kaldı”

Maliyetlerdeki yüksek artışa rağmen otellerin bunun tamamını fiyatlarına yansıtmadığını anlatan Vardar bu durumun yerli turist için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Bu yıl tüm departmanlarda 2019 rakamlarını geçeceklerini kaydeden Vardar özellikle yurt dışı turlardaki büyümeye dikkat çekti. Vardar, “Kurdaki artışa rağmen yurt dışı fiyatları iç pazarın altında kaldı. Nedeni ise ülkede artan maliyetler. Her şey dahil tatilde tüm maliyetler otele yüklenirken, yurt dışı gezilerde otellere o kadar maliyet binmiyor ve otel fiyatları makul seviyelerde kalabiliyor.” diye konuştu.

“En çok zorlandığımız konu vizeler, 6,7 milyon euro iade yaptık”

Döviz kurunun 30 lira seviyesine çıkmasıyla birlikte yurt dışı tur talebinde bir daralma olduğunu açıklayan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar en çok zorlandıkları konunun ise vizeler olduğunun altını çiziyor: “Yurt dışı tur misafirlerimizin yüzde 70’i vizeli ülkeleri tercih ediyor. Vizelerde ise en büyük sorun, vize reddinden çok vize randevusu. 2-3 ay sonrasına vize veriliyor. Türkiye’de insanlar bu kadar uzun süre önce plan yapmıyor. Vize konusu artık bizden çıktı, devletimizin konusu. Umarız en kısa sürede çözülür. Bu yıl sadece vize sorunu nedeniyle misafirlere 6,7 milyon euro iade yapmak zorunda kaldık. Bu nedenle çok fazla program açamıyoruz çünkü ileriyi göremiyoruz, müşterilerle karşı karşıya geliyoruz."

“Sektörün üzerinde çok ciddi bir yük var”

Mete Vardar, turizm sektöründe KDV’nin yüzde 8’den 10’a yükseltilmesinin sektöre etkileri ile ilgili soruya ise “Herkes bütçelerini sene başından yaptı, fiyatlarını ona göre verdi, anlaşmalarını ona göre yaptı. O nedenle bu vergi artışının en azından sene sonuna kadar ertelenmesi gerekiyor. Şu anda otellerde zaten boşluklar var. Bu nedenle acenteler ve oteller bu artışı fiyatlarına yansıtamayacağı için ya ceplerinden ödeyecekler ya da hizmetlerinde kesintiye gidecekler. Konaklama vergisi, KDV artışı, TGA payı derken sektörün üzerinde zaten çok ciddi bir yük var.” dedi.

“Sektör bileşenleri bir araya gelerek sağlıklı bir ses çıkarmalı”

Vergi artışı konusunda sektör bileşenlerinin bir araya gelerek doğru ve sağlıklı bir ses çıkarması gerektiğine dikkat çeken Vardar “Sürece Bakanlık da dahil olmalı. Hepimiz aynı gemideyiz ve kimse bu gemiyi tek başına limana yanaştıramaz. TÜRSAB, TÜROFED, AKTOB gibi turizm STK’larının bu konuda harekete geçeceğine inanıyorum. Belirli tedbirler alınmazsa sektör bu yılı zar zor geçirse bile 2024 ve 2025 çok zor yıllar olur.” şeklinde konuştu.

Jolly Basın Toplantısı1

“Antalya’ya gelen misafirden yüzde 20’yi düşmek gerekir”

Ziyaretçi girişlerinin ülkeye giriş yapan tüm yolcular üzerinden yapıldığını anlatan Vardar, “Antalya’ya gelenlerin içnden yüzde 20’yi düşmek gerekiyor. Antalya’da ev alanlar hem kendi tatillerini bu evlerde geçiriyor hem de evleri başka turistlere pazarlıyor. Dolayısıyla turist açısından biz aslında Antalya’da 2022’nin gerisindeyiz.” değerlendirmesini yaptı.

Mert Vardar: En büyük amacımız seyahati uçtan uca organize etmek

Jolly CEO’su Mert Vardar ise Jolly’nin en büyük amacının, teknolojiyi de arkasına alarak seyahati uçtan uca sağlamak olduğunu belirtti. Jolly’nin tüm platformlarında ve acentelerde buna imkan sağlandığını kaydeden Mert Vardar ayrıca bu platformlarda her türlü etkinlik, konser, gezi vb etkinlikler için bilet de satın alınabildiğini anımsattı.

"THY ile yaptığımız anlaşma Jolly’nin gücünü ve güvenilirliğini ortaya koydu”

THY ile Jolly arasında yapılan iş birliğine de değinen Vardar, Jolly’nin THY’nin otel tedarik partneri olduğunu söyledi. “Bu kapsamda ülkemizin gururu, Türkiye’nin en değerli markalarından biri olan THY ile bir iş birliğine imza atmış olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Son yıllarda yaptığımız teknolojik yatırımlarla, global markalara verdiğimiz hizmet ve kalite derecemizi yükseltirken; Türk Hava Yolları ile yaptığımız iş ortaklığıyla da bunu taçlandırmış olduk. Bu iş birliğini, Jolly markasının hem güvenilirliğini hem de gücünü ortaya koyması açısından önemli buluyoruz.” diyen Vardar konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Temmuz ayına mayıs ayı fiyatları ile girdik”

“2023 sezonuna 2022’nin özgüveni ile girildi. Ancak 2023 sezonuna dünyada ve ülke içinde turizm sektörünü olumsuz etkileyen gelişmelerle girdik. Ancak biz Jolly olarak yine de 2023 yılında 2022’deki kişi sayısına ulaşacağımızı hatta bu sayıyı aşacağımızı düşünüyoruz. Dış pazarda yaşanan boşluktan dolayı temmuz ayına da mayıs ayı fiyatları ile girdik. Temmuz ayı ile birlikte doluluğa ulaşan oteller var.”

“Türkiye turizmi açısından tehlikeli”

Maliyetlerdeki artışları fiyatlarına yansıtmayan otellerin ise mecburen hizmetten feragat edeceğine dikkat çeken Mert Vardar bunun da uzun vadede Türkiye turizmi açısından tehlikeli olduğunu söyledi.

Tolga Tekin: Yurt dışı turlarda inanılmaz bir sezon geçiriyoruz

Jolly’nin yurt dışı performansı ile ilgili bilgi veren şirketin yurt dışı turlar müdürü Tolga Tekin ise “Yurt dışı turlar anlamında inanılmaz bir sezon geçiriyoruz. Yurt dışı fiyatlarındaki artış Türkiye’dekinin altında kaldığı için Türkiye’den yurt dışına çok ciddi bir talep oluştu. Yurt dışı turlara harcanan parayla Türkiye’de tatil yapma şansı yok. Mısır vizeleri kaldırınca, buradaki her şey dahil otellere ciddi bir talep oluştu. Pandemi döneminde de insanlar yurt dışına çıkamadığı için İtalya gibi klasik destinasyonlar da yoğun ilgi gördü. 2024 yılı için yurt dışına daha yoğun bir talep bekliyoruz. Bu nedenle yurt dışı erken rezervasyonlarını iç pazardan bile önce başlatacağız.” dedi.

Kerem Gökçe: Yurt içi turlar açısından zor bir yıl

Jolly Yurt İçi Turlar ve Ulaşım Müdürü Kerem Gökçe 2023’ün yurt içi turlar için zor bir yıl olduğunu belirtti. Akaryakıta gelen zamların ve diğer zamların yurt içi turları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gökçe “Özellikle 11 ili etkileyen deprem felaketi GAP turlarını etkiledi. Buradaki kaybı yurt içindeki diğer destinasyonlar ve Gürcistan-İran gibi yurt dışı destinasyonlarla telafi ettik. İç pazarda tur operatörlüğü yapan tek şirketiz. Zor olmasına rağmen yurt içi turlarını yönetim kurulumuzun teşviki ile devam ettiriyoruz. Jolly’nin platformları üzerinden misafirlerimiz seyahat eğlence, etkinlik, tatil, ulaşım ile ilgili her ürüne ulaşıp buradan kendi paketlerini yapabiliyor.” şeklinde konuştu.



Bu Haber 25.07.2023 - 14:13:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.