İngiliz seyahat yazarı Türkiye için boykot çağrısı yaptı
İngiliz seyahat yazarı Annabel Fenwick Elliott, Meclis'ten çıkarılan Sokak Hayvanları Yasası sonrası Türkiye'ye dönük turizm boykotu çağrısı yaptı.
Turizm Güncel - Dış Haberlerİktidar partisinin çıkardığı
Sokak Hayvanları Yasası,
Türkiye içinde olduğu kadar Türkiye dışında da ses getirdi. Konuyla ilgili bir makale kaleme alan
The Telegraph'ın
kıdemli seyahat editörü Annabel Fenwick Elliott "Türkiye'nin sokak hayvanlarını öldürme planı beni rahatsız ettiği kadar sizi de rahatsız ediyorsa, o zaman Türkiye tatili için harcayacağınız parayı gidin başka yerde harcayın." diye yazdı.
“Türkiye turizm boykotu ile karşı karşıya”
"Eğer tatiliniz hasta, yaralı ve istismara uğramış sokak hayvanlarının görüntüsüyle lekelenen biriyseniz, hayvan zulmünün yaygın olduğu destinasyonlara karşı tepkiyi anlayabilirsiniz." diyen
Annabel Fenwick Elliott, şu anda sokak köpeklerini yok etmek için tartışmalı planlar yapan Türkiye'nin turizm boykotu ile karşı karşıya olduğunu kaycdetti.
Annabel Fenwick Elliott'ın "Sokak köpeklerini katletme planları nedeniyle turistler Türkiye'yi boykot etmeli" başlıklı yazısında öne çıkan noktalar şöyle.
“Akıllıca bir hamle olmadığını ilk elden söyleyebilirim”
"Acımasız 'yakala ve öldür' programını 2014 yılında yürürlükten kaldıran
Mauritius'da yaşıyorum. Bu nedenle, bunun akıllıca bir hamle olmadığını Türkiye'ye ilk elden söyleyebilirim.
Türkiye, her yıl oraya tatile giden 3 milyon turistin ilgisini çekmek istiyorsa, bu ülkenin insanlarının hayvan sever olduğunu, yarısından fazlasının evcil hayvanla yaşadığını aklında tutması gerekir.
“Zaten enflasyon yüksek...”
Yüksek enflasyonun 'bütçe dostu tatil destinasyonu' imajının altını oyduğu Türkiye'de siyasetçilerin, başka bir destinasyona gitmek için bize yeni bir neden vermemeleri gerekir.
Türkiye'de sokakta yaşayan 4 milyon köpek elbette bir sorun ve bunun ne onları bir sorun olarak gören yerel halka ne de onların acı çekmesinden ızdırap duyan turistlere bir faydası var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl, tüm sokak köpeklerinin yakalanıp 30 gün içinde sahiplenilmeyenlerin öldürüleceği radikal bir çözüm çağrısı yaptı.
“Ancak tüm barınaklar zaten dolu”
Türkiye Büyük Millet Meclisinde, saldırgan ve hasta olanların itlaf edilmesi, geri kalanların ise barınaklarda tutulması şeklinde, sulandırılmış olsa da, bir yasa onaylandı. Ancak şu anda mevcut tüm barınaklar tamamen dolu durumda ve milyonlarcasının nereye konacağı bilinmiyor. Hayvan hakları aktivistleri, orada birçoğunun öldürüleceği görüşünde.
“Bu tasa turizmi de feci şekilde etkileyecek”
İstanbul'u sık sık ziyaret eden
Türk kökenli İngiliz yazar Ekin Karasin, Telegraph'a verdiği demeçte "Bu barbarca yasa tasarısı, hiçbir şekilde, Ülkemde yaşayan iyi kalpli insanların zihniyetini yansıtmıyor. Bunlar yüzyıllardır bizimle yan yana yaşayan barışçıl, uysal hayvanlar. Onlara yiyecek veriyoruz, barınaklar inşa ediyoruz, hastalandıklarında onları yanımıza alıyoruz, onları seviyoruz ve onlara bakıyoruz. Üstelik bu yasa turizmi de feci şekilde etkileyecek. Zaten ekonomik olarak zor durumda olduğumuz bir dönemde önemli bir para akışının durması, Türkiye'nin adının küresel ölçekte onarılamaz bir şekilde lekelenmesine neden olacaktır." diyor.
“Köpekleri topluca zehirleyen otel boykot ediliyor”
Mauritius'ta hükümet artık sokak köpeklerini toplayıp öldürmese de, yaşam alanlarına yaklaşan köpekleri döven veya düzenli olarak tüm sürüyü zehirleyen oteller var. Adının açıklanmasını istemeyen bir otel yöneticisi bana batılı turistlerin köpeklere bakım yapmak için uğraşıp ve kimilerini sahiplenirken, Orta Doğulu turistlerin daha çok köpeklerden şikayetçi olduğunu söyledi.
Şurası bir gerçek; Bir otelin köpeklere zarar verdiği duyulduğunda bu konu hemen
Facebook gruplarında paylaşılıyor ve o otele gidilmemesi yönünde çağrılar yapılıyor. Birkaç yıl önce, böyle bir zincirdeki işçilerin bir grup sokak köpeğini boğduğu ve ertesi gün konukların köpeklerin cesetlerini cam tabanlı bir tekne turunda gördükleri iddia edildi. Sonuç olarak pek çok gezgin hala bu otelde kalmayı reddediyor.
“Öldürmek boşuna çaba”
Pek çok insan sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almak için onları itlaf etmekten daha iyi bir yol olmadığını söylüyor. Ancak her bir dişi köpek kısırlaştırıldığında, onun hayatının geri kalanında ortalama 18 yavruyu dünyaya getirmesi engellenmiş oluyor.
Mauritius'ta
Paws Rescue and Relocation International'a bağlı 4 hayvan barınma merkezi işleten
Lisa Kendrick "Sokak köpeklerinin öldürülmesi boşuna bir çaba. Çünkü bu, oraya yeni sokak köpeklerinin gelmesi için vakum etkisi yaratır. En etkili çözüm yerel sürüleri kısırlaştırmak, aşılamak ve tasma takarak beslemektir. Bu şekilde bölgeye yeni köpek sürülerinin gelmesi de engellenmiş olur.
Belle Mare Hayvan Refahı Projemiz, bu yaklaşımı adanın doğu kıyısında uyguladı ve turistlerden çok olumlu geri bildirimler alarak çok başarılı oldu. Bu ada genelinde genişletilirse, sokak hayvanlarının sayısı birkaç yıl içinde kontrol altına alınabilir.” değerlendirmesini yapıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Murat Emir, Türkiye'nin hayata ahlaki, vicdani ve yasal olarak bozuk olarak nitelediği kendi politikasıyla ilerlemeye devam ettiğini söylüyor.
Peki turistler olarak bizler ne yapabiliriz?
Genelde boykot çağrısı yapan biri değilimdir. Ancak sosyal adalet savaşçısı olmasam da hayvanları çok fazla umursuyorum. Bu konuda yalnız değilim. Geçenlerde
GoCompare tarafından yapılan bir araştırma İngiltere'de insanlarının yüzde 80'nin evcil hayvanlarını insanlara tercih ettiğini gösterdi.
Eğer
Türkiye'nin bu tavrı beni olduğu kadar sizi de rahatsız ediyorda tatiliniz için ayırdığını parayı bir başka destinasyonda harcayın. Eğer yeterli sayıda tatilci bunu yaparsa sokak köpeklerini öldürüp öldürmemeyi yeniden düşünürler."
Bu Haber 06.08.2024 - 15:24:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Bu avrupali lar kadar iki yüzlü insanlari başka yerlerde göremezsiniz. Kendileri sokakta bir tane hayvan bırakmaz bize gelince hayvansever kesilirler. Türkiyenin zararına ne tür konu varsa avrupali lar onu destekler. Osmanlı nin 600 yıllık acısını halen cikartamadilar.