'Fiyatı EB’nin altına düşen otel farkı müşteriye öder'

'Fiyatı EB’nin altına düşen otel farkı müşteriye öder'
TÜRSAB Başkanı Başdanışmanı Hamit Kuk, sezonda fiyatı erken rezervasyon dönemi fiyatının  altına düşen otellerin farkı müşteriye ödemesi gerektiğini söyledi. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu da, “Oteller müşterisini memnun etmemeyi tercih etmez. Eğer bir memnuniyetsizlik varsa aradaki fark otelci tarafından müşteriye ödenir." dedi.

Sezonda umduğunu bulamayan kimi otellerin son dakika fiyatlarını erken rezervasyon fiyatlarının altına çektiği belirtiliyor. 

Hürriyet gazetesinden Özge Esen’in haberine göre, erken rezervasyon döneminde ‘yüzde 40’a varan indirim’ vaadiyle oda satan bazı oteller yüksek sezonda indirim yapmaya başladı. Bir misafir, bayramdan önce 55 bin lira ödediği otelin 49 bin liraya düştüğünü görünce itiraz edip aradaki farkı geri aldı. Sonrasında otel bir indirim daha yapınca müşteri itirazını tekrarladı ve oluşan yeni farkı da otelden tahsil etti.

“Müşteri erken rezervasyondan kaçırmamamız lazım”

Konuyu değerlendiren TÜRSAB Başkanı Başdanışmanı Hamit Kuk, “Otelin yaptığı indirim erken rezervasyon (EB) fiyatlarının altında olmamalı ancak her işte olduğu gibi burda da kötü örnekler karşımıza çıkıyor. Erken rezervasyon indirimleri yüzde 30-40 arasındadır. Son dakika satışlarında işini düzgün yapan oteller bu indirimin altına inmezler, en kötü, erken rezervasyonda verdiği indirimleri sunar. Müşteriyi erken rezervasyondan kaçırmamamız gerekiyor” dedi.

Sektörde bu tür örneklerin seyrek olduğunu vurgulayan Kuk, “Ancak bazı işletmeler işini yanlış yaptığında bu durum bütün turizm sektörüne yansıtılıyor. Fahiş fiyatla çıkıp işler kötü gidince erken rezervasyon dönemindeki fiyatların altına inen tesisler var. Bunu yapmamaları gerekiyor. Müşteri memnuniyeti her şeyden önemli” diye konuştu.

“Son dakika indirimine gittiler”

“Tatil paketi fiyatları çok yükseldi, aynı zamanda müşterinin alım gücü de azaldı” diyen Kuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konaklama sektöründe en yüksek fiyatların olduğu dönemdeyiz. Fakat talepler istenilen düzeyde değil. Otellerde doluluklar yüzde 60-80 civarında. Normal şartlarda bu doluluklar şu anda yüzde 100’lerde olmalıydı. Şu anda oteller son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yüzde 15 ila 30 arasında indirim kampanyası başlattılar.

Misafir, otele başvurup aradaki farkı isteyebilir. Eğer otel olumlu dönüş yapmazsa müşteri tatilini yapsın. Tatili bittikten sonra ispatlı evraklarıyla Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilir ve heyet haksız bulursa tüketici lehine karar verir. Fiyat farkı bu şekilde geri alınabilir.

Kavaloğlu: Müşteri memnuniyeti önemli

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da, “Oteller müşterisini memnun etmemeyi tercih etmez. Eğer bir memnuniyetsizlik varsa aradaki fark otelci tarafından müşteriye ödenir” dedi. Kavaloğlu, şöyle devam etti: “İngilizler en erken rezervasyon yaptırır, daha sonra Almanlar gelir. Özellikle pandemiden sonra erken rezervasyon oranı arttı. Burada en önemli konu; en erken alanın en indirimli fiyat alması konusudur. Eğer böyle olmazsa o oteli bir daha kimse erkenden almaz. Bazı otellerde doluluk oranları zayıf gidince bir panik havası yaratıldı ve biraz fiyat indirimleri oldu.”


Bu Haber 12.07.2024 - 08:55:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ne diyelim

    otelci 13.07.2024 - 08:41

    Başlık da ki gibi NE DİYELİM .... Turizm ve Otel yöneticiliği tecrübe isteyen bir meslek dalı .Fakat ülkemizde ise bu farklılık göstermekte nedenine gelince insanlar tatile ekseriyetle TEMMUZ-AĞUSTOS Aylarında çıkıyorlar bu dönem en kalabalık olan dönem parası olan misafir bu dönemdeki yoğunluğu ve ödediği ücreti kafasında bir hesap yaparak neden bende bunu yapmayayım diyerek bu sektöre giriyor. Sezonluk olan bölgelerde oteller NİSAN veya MAYIS ayında kapılarını açıyorlar tabi bu zamana gelene kadar da ön hazırlıklar yapılıyor (onarım ve bakım masrafları) kapalı olan dönem ise KASIM-MAYIS Dönemi bu dönem dede elde tutmak için personel ve tesisin giderleri devam ediyor. bunu bilmeyen yatırımcı hep kar gözettiği için ne yapacağını bilemiyor ve tesisi farklı bir şekilde pazarlamaya başlıyor sonuç hüsran hem kendisini hem de etrafındaki turizm tesislerini ayrıca bölgesini ve ülkesini bilmediği bir işe girdiği için batırıyor. Bunun için ne yapılabilinir bu şekilde para babalarının bu sektöre paldır küldür girmeleri yerine bu konuda eğitim almış kişilerin bu sektörde olması için çok önemli. Ama burası TÜRKİYE ne diyelim.....

  • Güven

    Hasany 12.07.2024 - 01:55

    Bu sene erken rezervasyon yapanlar kendilerini enayi gibi hissediyor.Fiyatlar erken rezervasyon fiyatları, son dakikalar daha ucuz. Oteller bu güven duygusunu yıkmamalı

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.