''Turizm, mali ve parasal yardımda öncelikli sektör ilan edilmeli''

''Turizm, mali ve parasal yardımda öncelikli sektör ilan edilmeli''
AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, koronavirüs salgınının sosyal ve ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yağcı, bu dönemde AKTOB’un yürüttüğü çalışmalar ve sektörün beklentileri ile ilgili de bilgi paylaştı.


Çin’den başlayarak bütün dünyayı hızla etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün (Covid-19), toplumsal sağlığın yanı sıra dünya ekonomisini ve küresel ölçekteki turizm faaliyetlerini de etkilediğini belirten Erkan Yağcı, tüm dünya ülkelerinin ekonomik ve sosyal anlamda tarihi bir süreç yaşadığını ifade etti.

''Turizm, mali ve parasal yardımda önelikli sektör ilan edilmeli''

‘’Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, koronavirüs salgınını uluslararası turizm hareketini etkilediğini belirtmiştir.’’diyen Yağcı, Örgütün ayrıca, turizm sektörünün devletlerin mali ve parasal yardım politikalarında öncelikli sektör olarak ilan edilmesi gerektiğini de dünya kamuoyuna açıkladığını söyledi.

Küresel ölçekteki bu krizde önceliğin başta çalışanlar misafirler ve tedarikçiler olmak üzere tüm paydaşların sağlık ve güvenliğini korumak olduğunu belirten AKTOB Başkanı, ‘’Bu çerçevede Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, tüm ilgili birimlerin hastalığın yayılımını kontrol altına almak üzere aldığı kararları yakından takip etmekteyiz.’’ dedi.

''Bu süreç de aşılacaktır''

Bu süreçte AKTOB’un TÜROFED ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışarak, mevcut durumun sektöre orta ve uzun vadeli etkilerini ve çözüm önerilerini Bakanlığa sunduğunu ifade eden Erkan Yağcı, ‘’Destek paketinde konaklama sektörünü ilgilendiren yapılandırmalar ve destekler açıklandı. Anlık olarak takip edilen ülke ve dünya gündemi, sektörümüzün tüm dinamikleri ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir. Turizm sektörümüz bugüne kadar çok büyük fedakarlıklarla en büyük rekabet avantajımız olan tekrar misafir oranını düşürmedi. Bu konuda özellikle konaklama sektörümüzün en üst seviyede özeni tüm dünyaya örnek teşkil edecek düzeydedir. Bugüne kadar edinilen kriz yönetimi tecrübeleri ile bu süreç de aşılacaktır.’’ dedi.

''Geleceğe dair stratejiler geliştirceğiz''

Stratejik sektör olan turizmde istihdam ve gelir ayağının büyük ölçüde otellerin oluşturduğunu hatırlatan Erkan Yağcı, ‘’Bu noktada geleceğe dair stratejiler geliştireceğiz. Sahip olduğumuz tecrübemiz, insan kaynağımız ve birikimimiz ile bunu gerçekleştireceğiz.’’ ifadelerini kullandı.

Sürecin yönetilmesinde üyeler ve paydaşlarla iletişim yönetiminin önemine dikkat çeken Yağcı, bilgi akışının kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gelişmelerin anlık olarak paylaşıldığını söyledi.

Yağcı açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

‘’AKTOB ve İl Sağlık Müdürlüğü ortak bir çalışma yaparak Antalya bölgesinde otel hijyeni konusunda seminerler düzenlendi. Otel hijyeni sadece bu dönemde değil tüm zamanlarda uygulanması gereken kurallar içermektedir. Bundan sonraki zamanlarda da konaklama sektörü olarak hijyen konusunda daha fazla çalışma planlamaktayız.

Salgın nedeni ile çoğu ülke ile hava trafiğinin kesilmesi, akabinde Antalya Valiliği ve ilgili paydaşlar ile koordineli çalışmalarla Antalya'da bulunan misafirlerimizin tahliyesi sorunsuz bir şekilde sağlandı.

Var olan süreçte işletmelerimiz ve çalışanlarımız için alınması gereken her türlü önlem ve destek Kültür ve Turizm Bakanlığımızla paylaşılmakta, kesintisiz ve yoğun çalışmalarımız devam etmektedir.

''İç hızılı geri dönüş iç pazar olacaktır''

Bu kapsamda şunu da ifade etmek gerekecektir. Dünya konjonktüründe en hızlı geri dönüş yaşanacağı ve yaşayacağımız pazar “iç turizm” olacaktır. Bu yönde çalışmalarımız, kamu ve sektörümüzün bileşenleri ile kesintisiz devam etmektedir.

Haftanın 7 günü 24 saat prensibi ile ulaşılabilir olduğumuzu, sektöre verilmesi gereken her türlü destek için iletişim halinde olduğumuzu tekrar bilgilerinize sunarız.’’



Bu Haber 28.03.2020 - 18:41:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Onur 29.03.2020 - 01:09

    Millet salgın sonrası maddi anlamda büyük çöküş yaşayacak ama en büyük dönüş iç pazara olacak öyle mi? Erkan Bey, turizm için pembe tablolar çizmeye devam ediyor ama işin aslı pek öyle değil. Zaten dikkatle bakan, öyle olmadığını çok iyi görür. Salgının ne zaman biteceği belli değil üstelik. 2020'de turizm diye bir şey yok maalesef. Geçmişe baktığımızda kayıp yıl diye hatırlayacağız.

  • Ba Ba 29.03.2020 - 04:37

    Bos konusuyorsunuz Erkan Yagci, her hafta basina aciklama yapip bos umut vermeyi isiniz zannediyorsunuz. Ulke pandeminin icinde kiriliyor en erken ic pazar donecek diyorsunuz. Pardon nereden biliyorsunuz? Ruyanizda mi gordunuz? Ak sakalli dede mi soyledi? Hukumet turizmciye destek kadar calisanlara da destek olmali binlerce insan issizlik odeneginden de kisa calisma odeneginden de faydalanamiyor

  • gn 28.03.2020 - 10:41

    biraz dikkatli konuşmak lazım , mütevazi olmak gerek daha 1 ay önce rekorlar kırıyoruz 50 milyon turist kesin , eb leri bitirin ucuza satmayın . her gece dk larca reklam verenler şimdi nerede bütün suçu devlete atıyorlar önlem geç alındı diye , Çin den ve iran dan müşteri getiren acentalar kendileri niye operasyonlarını ocak ayında durdurmadı , oteller niye almaya devam etti ???? işinize gelince turizm iyi , işler kötü olunca hemen personel çıkartırsınız bu bulaşıcı hastalık ve en fazla dolaşım ve turist alan ülkeler 20 aralık -20 mart arasında etkilenecek süpriz değil ; abd , italya , fransa ,ispanya , çin , türkiye ,ingiltere

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.