Kitle turizmi yapan birçok Avrupa destinasyonunda yerel halk protesto düzenliyor. Protestolarda turistlerden kültürlerine saygı duymaları, doğayı korumaları, sahilde içki şişelerini bırakmamaları gibi taleplerde bulunuluyor.
Birçok Avrupa destinasyonunda kitle turizminin büyümesi ve turistlerin saygısız davranışları nedeniyle protestolar düzenleniyor.
İspanya’nın Kanarya Adaları’nda düzenlenen bir protestoda turistlere karşı taşınan bir pankartta, “Topraklarıma saygı duyun” yazıyordu.
Yaz ayları yaklaştıkça Barcelona, Malaga ve Atina gibi Avrupa’da turistlerin gözdesi olan diğer şehirlerde de benzer protestolar düzenlendi. Bu protestolarda genelde turistlerden kültürlerine saygı duymaları, doğayı korumaları, sahilde içki şişelerini bırakmamaları gibi taleplerde bulunuluyor.
BBC’den Laura Hall’un haberine göre turistlerden yerel ekonomiyi kalkındıracak şekilde alışveriş yapması ve saygılı davranması isteniyor.
Genelde İngiliz turistlere yöneltilen eleştirilerin başında geldiği gibi, çok içki tükettiği için kültürlerine saygılı davranmayan davranışlara tahammüllerinin kalmadığı dile getiriliyor.
Danimarka’daki Aalborg Üniversitesi’nde turizm araştırmacısı olan Carina Ren, her zaman kötü davranan turistlerin bulunduğunu, ancak son zamanlarda sayılarının arttığını söylüyor. Ren’e göre turistler daha kötü davranmıyor, ancak turistlerin sayısı artıyor.
Barcelona’da bu yıl yerel yönetim bir otobüs rotasını Google haritalarından kaldırarak turistlerin binmesini ve yaşlılara kötü davranmasını engellemeyi amaçladı.
İspanya’nın Balear Adaları’ndan Ibiza ve Mayorka’da birtakım alkol düzenlemeleri devreye girdi.
Venedik’te günlük ziyaretçilere vergi, Bali’de ise kutsal alanlarda saygısız davrananlara para cezaları devreye sokuldu.
Pandeminin ardından seyahat sektörü toparlanmış gözüküyor; 2024 yılında turist sayısında rekor kırılması bekleniyor.
Kopenhag Ekonomi Üniversitesi’nde turizm uzmanı Sebastian Zenker, “Tartışma aslında turistlerin nasıl davrandığı ile ilgili değil, yerleşiklerin turizmden para kazanıp kazanamadığı ile ilgili” diyor.
Zenker, “Kanarya Adaları’na bakarsanız, nüfusun üçte birinin yoksulluk içinde yaşadığını okumuştum. Turizm bu yere büyük bir gelir sunuyor, ancak kimin için? Mesele paranın nereye gittiği ile ilgili, nüfusun büyük çoğunluğu turizm gelirinden yararlanamıyor. Eğer bu şehirlerde yaşayanlar turizm gelirinden faydalanabilse, paranın altyapı için kullanıldığını görse, turistlerden daha iyi bir paraya hizmetlerden yararlanabilse sağlıklı bir ilişki kurulabilir” açıklamasında bulunuyor.
Hangi ülkenin nasıl bir turist tipi istediği uzun zamandır kampanyalarında da karşımıza çıkıyor. Mesela Yeni Zelanda kampanyaları yüksek gelirli turistleri ve doğaya saygılı kişileri hedefliyor; İzlanda kampanyaları ise eğlenceyi ve keşfetmeyi seven gezginleri hedef alıyor.
Queensland Üniversitesi’nde sürdürülebilir turizm üzerine çalışmaları bulunan araştırmacı Antje Martins ise turistlerden ziyade turizm yönetiminde sorun olduğu görüşünde.
Yapılan araştırmalara göre zengin turistlerin yerel ekonomiye daha çok katkı sunduğu anlayışının yanlış olduğunu vurgulayan Martins, herkesin gezegene zarar vermeden turizm tecrübesinden yararlanmaya hakkının olduğunu vurguluyor.
Turizm araştırmacısı Zenker, belirli tarzda turistleri hedefleyen daha çok kampanya yapılacağını düşünüyor.
Buna örnek olarak Amsterdam’ın geçen yıl genç İngiliz erkeklerin şehirlerine gelmemesi uyarısında bulunan reklamını gösteriyor.
Martins de turizm sektörünün değişmesi gerektiğine inanıyor. Turistlerin, başkalarının evlerini ziyaret ettiğine dikkati çeken Martins, “Turizm merkezlerinin yaşayabilmesi için özenle seyahat etmemiz gerek. Eğer sektörü sürdürülebilir bir hale getirmezsek ziyaret edilecek yerler kalmayacak” diyor.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri