Alanya’daki apart oteller yok oluyor

Alanya’daki apart oteller yok oluyor

Alanya’da bulunan apart otellerin hızla 1+1 daireli sitelere dönüştürüldüğü belirtiliyor.


Antalya’nın turistik ilçesi Alanya’da apart otellerin hızla yok olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, şehir içindeki ekonomik hareketliliğin bu furya nedeniyle azalmasından endişe ediyor. Yerel Yeni Alanya gazetesinden Gülşah Anak, konuyu sektör temsilcilerine sordu.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, “Alanya, 1960'lardan bu yana turizm ile iç içe yaşayan bir şehir. Tabi ki o süreçten bugüne hem turizm sektörü hem de Alanya büyük dönüşümler yaşadı. Ev pansiyonculuğu ile başlayan turizm süreci apart, 1, 2 ve 3 yıldız otel işletmeciliğine kadar ilerledi ki genel olarak talep de bu yöndeydi. Alanya, turizm sektörünü en önemli gelir kaynaklarından biri olarak kabul etti. Tabi bu değişimler bugün de devam ediyor. Özellikle 90'lı yılların başında ulaşımda ve teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte misafirlerin talepleri, tesislerin servis ve hizmet kalitesiyle birlikte büyük değişim yaşadı" dedi.

“Turist yüksek kaliteli tesis istiyor”

Misafirlerin artık yüksek kaliteli tesisleri tercih ettiğini belirten Sili, şunları söyledi:

“Bugün gelinen noktada özellikle Antalya ve Alanya bölgelerini değerlendirdiğimizde, misafir talepleriyle doğru orantılı olarak daha yüksek kapasiteli tesisler, daha fazla olanak sunan tesisler ön planda. Alanya’mızın tarihi, doğal güzellikleri ve doğal yaşamını deneyimlemeye gelen misafirler bahsetmiş olduğumuz 1, 2 ve 3 yıldızlı tesislerde ve apart otellerde konaklıyorlardı. Fakat bugün gelen misafir profili doğal ve tarihi değerleri deneyimlemenin yanı sıra tesislerde daha kaliteli servis ve geniş hizmet alanlarını tercih ediyor. Yatırımlar da bu yönde gelişiyor.

“Ekonomiye katkı sağlıyor”

Daha önce de şehir dışında bazı bölgelerde yıkılan ve konuta dönüşen tesisleri konuşmuştuk. Ekonomik ömrünü tamamlamış, artık yeni yapılan tesislerin olduğu ortamda rekabet şansını yitirmiş tesislerin konuta dönüştürülmesi talebinin normal karşılanması gerektiğini söylemiştim. Bir yandan yeni turistik tesisler de inşa edilmeye devam ediyor. Yani toplamda baktığımızda yatak kapasitesi azalmıyor, aksine artıyor ve daha nitelikli hale geliyor. Şehir içinde apart olarak faaliyet gösteren tesislerin de talep görmemesi, işletmecileri farklı yatırım alanlarına yöneltiyor. Alanya hızla gelişen ve büyüyen bir şehir durumunda. Üç temel ekonomik ayağı da turizm, tarım ve inşaat sektörü olarak öne çıkıyor. Özellikle yabancı ülkelerden iklim ve doğal güzellikler nedeniyle Alanya’ya olan talep artıyor. Bu bağlamda, talep görmeyen tesislerin şehir içinde daire veya rezidanslara dönüşmesi kaçınılmaz oluyor. Bu oluşum da Alanya’mıza ekonomik anlamda bir değer katıyor. Bu durum da şehir ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

“Dönüşümlerin plan çerçevesinde olması önemli

Burada önemli olan, bu dönüşümün belirli bir plan çerçevesinde ve şehrin alt-üst yapısına uyumlu şekilde ortaya konması. Bugün tüm dünyada, özellikle turizmle iştigal eden Akdeniz ülkelerinin birçoğunda bu tarz rezidans dairelere olan talep söz konusu. Geniş açıdan bakıldığında bu oluşumun da bir turizm çeşitliliği olduğu dikkat çekiyor. Dolayısıyla değişen koşullar çerçevesinde Alanya bugün bu yatırımları gerçekleştiriyor, turizme hizmet vermeye devam ediyor ve etmeye de devam edecek."

“Şehir içi hareketlilik önemli”

Alanya Otelciler ve Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ise “ Son yıllarda yabancı vatandaşların konut edinme eğilimi nedeniyle apartların 1+1 daire şeklinde düzenlenmesinde ciddi bir artış var. Alanya Belediyesi bu konu ile ilgili metrekareyi arttırarak önlemler almaya ve bunu engellemeye çalışmıştı. Şehir dışındaki otellerin şehir için hareketliliğine bir katkısı olmuyor. Bu nedenle merkezdeki hem normal konaklama hem de apart gibi yerlerin sayısını arttırmalıyız ki turist hareket edebilsin. Şehir merkezindeki ekonomik hareketlilik de buna bağlı" şeklinde konuştu.

“Yeni binalar bölgedeki kaliteyi artırdı”

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, “Alanya merkezde dönüştürülen binalar fiziki ömrünü tamamlamış binalardı. Denetime tabi tutulsa denetimden geçemeyecek yapıda binalardan oluşuyordu. Kentsel dönüşüm yapılarak binalar daha sağlıklı hale getirildi. Bölgedeki yaşayan diğer insanlar da durumdan rahatsızdı. Binalar eski olduğu için kalite de düşüyordu. Eski yapıdaki apartlara gelen müşteriler de ona göre oluyordu. Bölgedeki yaşam ona göre şekilleniyordu. Çevreye rahatsızlık veren bir turizm yapılıyordu. Şu anda daha kaliteli binaların yapılmasıyla gelir seviyesi daha yüksek insanların geldiği alanlar oluşturuldu. Yabancılar yazın, kışın, özel günlerde, bayramlarda bölgemize gelerek, alışveriş yaparak turizme katkı sağlıyorlar" ifadelerini kullandı.



Bu Haber 07.02.2022 - 10:03:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Apartlar yok oluyor.

    yusuf eren 09.02.2022 - 08:57

    Hiç bir Dernek veya Resmi devlet kurumu Apart otelleri adam yerine koymuyor!! Acentalar aynı şekilde. Üç kuruş ucuz satıcaz diye Apartçının tepesine tepesine biner ve indirim ister. Oysa ki en zor şartlarda hizmet verenler apartlar. Hiçbir teşvik ve hibeden faydalanamaz, ilçedeki her sektörden esnafın can damarıdır. tabii ki kaliteli olması şart. Devlet biraz destek çıksa kendilerini yenileyecekler (ucuz kredi vs. hibe istemeyiz) . Ama büyük otellere ucuz ve uzun vadeli kredi, hibe desteği vb. olanaklar açık. Her şey dahil oteller benim neznim de ülkenin kamburudur, otelin kapısından giren her ürün gider tablosuna yazılıyor, bu da ne kadar vergi geliri sağlıyor bilinmez! O bölgedeki hiçbir esnaf müşterilerden faydalanamaz. Otelde çalışan personelden başka ,dış istihdama katkısı yoktur.... Yazacak şey çok ,ama sadece benim söylemem yetmiyor maalesef :(

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.