Satış haberleri ile gündemde olan FTI’da neler oluyor?

Satış haberleri ile gündemde olan FTI’da neler oluyor?

DER Touristik'in FTI'ı satın almak için görüştüğüne ilişkin haberlerin Alman basınına düştüğü günlerde, FTI ile ilgili bir başka haber daha servis edildi. FTI yöneticilerinin 2018 Türkiye kampanyası sürecinde yolsuzluk yaptığı için 2020 yılında ceza aldığına ilişkin haberin, görüşmelerin yapıldığı döneme denk gelmesi dikkat çekti.


Turizm Güncel - Dış Haberler

“FTI yöneticileri yolsuzluk nedeniyle ceza aldı”

Almanya'nın ikinci büyük seyahat grubu DER Touristik'in ülkenin üçüncü büyük seyahat grubu FTIsatın almak için görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından, başka ilginç bir haber daha dolaşıma girdi. İki şirket arasında satın alma görüşmelerinin yapıldığını yazan ekonomi gazetesi Handelsblatt, bu sefer de Business Insider'ın 'FTI yöneticileri yolsuzluk nedeniyle ceza aldı' haberini sayfalarına taşıdı.

“Olay 2018 yılında Türkiye kampanyası nedeniyle yaşandı”

"Yer Köln. Müfettişler üzerinde sivil kıyafetle FTI'ın merkezine geldi. Ancak operasyon gizlenemeyecek kadar büyüktü. Bir düzine araç FTI'ın merkezine geldi ve birkaç düzine müfettiş içeriye girdi. Çok sayıda FTI çalışanınınım artık bilgisayarlarını kullanmalarına ve ofislerini terk etmelerine izin verilmiyordu" denilen haberde şu ifadelere yer verildi:

"2018 yılının sonunda Avrupa'nın üçüncü büyük seyahat grubu FTI'ın kapısına polis ve savcılar dayanınca büyük bir heyecan oluştu. Konu, Türkiye reklam kampanyalarının faturalandırılmasıyla ilgili olası dolandırıcılıktı. Hedefte ise mevcut CEO Ralph Schiller ve birkaç tepe yöneticisi vardı.

Sonrasında şirket sessizliğe gömüldü. Soruşturmanın sonuçlandığı 2020 yılında, olayı sadece birkaç çalışan biliyordu. Ancak o zaman yaşanan olay Schiller'i ve denetim kurulunu şimdi yakaladı. Schiller'e 7 ay hapis ve 6 haneli (minimum 100 bin euro) para cezası verildi.

Handelsblatt'ın DER Touristik ile FTI arasında satın alma görüşmeleri yazması turizm sektöründe çalkantıya neden oldu. Şimdi de FTI ile ilgili çoktan sonuçlandırılmış olan ceza davası yeniden gündeme geldi."

Üç yöneticiye 7-11 ay hapis

FTI'ın 3 yöneticisinin 2020 yılının sonbaharında dolandırıcılıktan ceza aldığına dair haberin ilk olarak Business Insider'da çıktığı belirtilen haberde, Köln İdare Mahkemesinin Ralph Schiller, Dietmar Gunz ve bir yöneticiye daha 7 ile 11 ay arasında hapis cezaları verdiği ancak cezayı ertelediği belirtildi. Aynı zamanda Schiller'e 6 haneli (çok yüksek olmayan) bir para cezası verildiği kaydedildi.

Haberin devamında şu noktaların altı çizildi:

“Kabul edilmiş ceza ile mahkeme karasın arasında fark yok”

Üç yönetici de cezayı kabul etti. Schiller, ceza almasının üzerinden bir yıl süre geçmeden CEO'luğa terfi etti. Üç yönetici de, konuyla ilgili Handelsblatt'a yorum yapmadı. Şirket sözcüsü, "Bu prosedür 2020 yılının mart ayında herhangi bir suç kabul edilmeden başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı. FTI yönetimi, şirketin geleceğini güvence altına almak ve önümüzdeki zorluklara odaklanmak için anlaşmaya gitmenin en iyi çözüm olduğuna karar verdi." dedi.

Bununla birlikte, kabul edilmiş bir ceza kararı mahkeme tarafından verilmiş bir ceza kararına eşittir. Temel fark, kamuya açık bir yargılama yapılmamasıdır.

“Federal Hükümet FTI’a yarım milyar eurodan fazla destek verdi”

FTI o dönem Covid-19 pandemisinin getirdiği büyük zorluklarla mücadele ediyor, şirket var olma savaşı veriyordu. Bu nedenle Federal Hükümet 2020 ve 2021 yıllarında FTI'ı desteklemek zorunda kaldı ve yarım milyar eurodan fazla yardım etti.

“Federal Hükümete bilgi verip verilmediği belli değil”

İstikrar Fonundan yardım isteyen şirketler bazı özel yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Diğer şeylerin yanında, sağlam ve ihtiyatlı bir iş politikasına sahip olması gerekir. Bu anlamda FTI'ın Gunz ve Schiller'in aldığı cezalar konusunda Federal Hükümete bilgi verip vermediği bilinmiyor. FTI kaynakları hükümetin konudan haberdar olduğunu söylüyor ancak Federal Maliye Bakanlığı bu konuda yorum yapmıyor.

“2020’de Gunz’un yerine Schiller geçti”

Ayrıca, aldığı cezaya rağmen Schiller'in şirkette nasıl CEO koltuğuna oturduğu da açıklamaya muhtaç. Şirket, web sitesinde kendi politikasını anlatıyor: FTI açısından sorumlu, etik olarak doğru ve yasal faaliyet, özel hizmeti ve müşteri odaklılığı kadar önemlidir.

2020'nin sonuna gelindiğinde şirketin kuruculuğunu ve uzun dönem CEO'luğunu yapan Dietmar Gunz'un yerine Ralph Schiller geçti. Şirket sözcüsü, FTI'ın alacaklılarla istişare içinde geniş kapsamlı bir değişim başlattığını, geçmiş dönem faaliyetlerine ilişkin kapsamlı bir inceleme yapıldığını duyurmuştu.

“Schiller tam destek aldı”

Schiller'ın FTI'ın denetim kurulundan, hissedarlardan ve şirketin çoğunluk hissesini elinde bulunduran Mısırlı milyarder Samih Sawiris'den tam destek aldığı söyleniyor. Handelsblatt'a gelen bilgilere göre, 2021 baharında oluşturulan denetim kurulunun da sorumlulukları var.

FTI'ın denetleme kurulu, uyum konusunda duyarlı sektörlerden gelen isimlerden oluşur. Denetleme kurulunun başkanı Almanya'nın üçüncü büyük kooperatif bankası Meine Volksbank Raiffeisenbank'ın yönetim kurulu başkanı Wolfgang Altmüller'dir. Atmüller aynı zamanda 3 bin 500 seyahat acentesini bünyesinde barındıran ve FTI ile yakın iş birliği içinde olan RT/Raiffeisen Touristik Group'un yönetim kurulu üyesi.

Denetleme kurulunda ayrıca Sawiris Ailesine danışmanlık da yapan Florian Amereller var. Her iki isim de Handelsblatt'ın sorularını yanıtsız bıraktı. Schiller'e verilen cezanın DER Touristik ile yürütülen müzakerelere veya FTI yönetim ve denetim kurulundaki kişilere etki edip etmeyeceği veya ne ölçüde edeceği bilinmiyor. DER Touristik ise durumu 'spekülasyon ve piyasa dedikodusu' olarak değerlendiriyor.

“Top Sawiris Ailesinde”

Son dönemdeki tartışmalar göz önüne alındığında, DER Touristik-FTI birleşmesi şüpheli görülüyor. Görünüşe göre Federal hükümet, DER Touristik'in 'FTI'ın borcu indirilsin' talebine olumlu yanıt vermiyor. Dolayısıyla şimdi top daha fazla para saçıp saçmama konusunda karar verecek olan Sawiris Ailesinde.



Bu Haber 20.01.2023 - 15:34:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.