Rusya-Ukrayna’daki kaybı Almanya ve İngiltere telafi edebilir mi?

Rusya-Ukrayna’daki kaybı Almanya ve İngiltere telafi edebilir mi?

Rusya’nın başlattığı Ukrayna operasyonu ve Avrupa’nın sert yaptırımları bölgede tansiyonu iyice yükseltti. Türk turizmciler, bir yandan Türkiye’yen en çok turist gönderen Rusya ve en çok turist gönderen 3. ülke durumundaki Ukrayna’daki durumdan endişe ederken, bir yandan da Avrupa’daki iki önemli pazar Almanya ve İngiltere’nin 2022’de nasıl bir performans göstereceğini merak ediyor.


TurizmGüncel – Özel

Türk turizmcilerin büyük umutlarla ve rekor turist hedefiyle girdiği 2022 yılı, Rusya’nın Ukrayna’ya dönük saldırısı nedeniyle endişe yılına dönüştü. Antalya turizminin can damarı durumundaki Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, bir yılın daha ‘kayıp’ olarak tabelaya yazılma riskini doğurdu.

Rusya ve Ukrayna’ya ilişkin beklentiler karamsarken, Avrupa’nın en önemli iki pazarı durumundaki Almanya ve İngiltere’de işler nasıl gidiyor? Diana Travel Yönetim Kurulu başkanı Burak Tonbul, Bentour CEO’su Deniz Uğur, Britanya Türk Seyahat Acentaları Birliği (BTTAA) ve Caria Holidays'in Engin Sertoğlu ve Alman Seyahat Birliği (DRV) Yurt dışı Komisyonu Başkan Yardımcısı Önder Sancarbarlaz konuyu TurizmGüncel’e anlattı. İşte o değerlendirmeler:

Burak Tonbul: Daha önce hiç test etmediğimiz bir tehlike ile karşı karşıyayız

“Şu anda Türkiye turizm sektörünün 2016 yılı uçak krizinden bu yana yaşadığı krizler göz önüne alındığında daha önce hiç test etmediği bir tehlike ile karşı karşıya. Çatışma sürecinin ne kadar uzayacağı belli olmadığı gibi bittikten sonra en önemli iki pazarın hangi koşullarda olacağını hiçbirimiz bilemiyoruz şu an için.

Ancak, Türkiye gibi kitle turizmi yapan destinasyonların olmazsa olmazı tur operatörleri. Bu nedenle tur operatörlerinin ayakta kalması için gereken her şey yapılmalı.

Türkiye, şu ana kadarki pozisyonunu korumayı sürdürür, diplomasi kanallarını açık tutarsa, biz de Rusya ve Ukrayna’daki kaybı açık olan pazarlardan mümkün olduğunca kapatmaya çalışacağız. Ancak bazı bölgeler ve oteller belli pazarların dışında bilinip tanınmıyor. Geçtiğimiz yıl Dalaman’ın yaşadığı durum ortada. İngiltere pazarı açılmayınca oteller de açılamadı. Otellerin ve destinasyonların farklı pazarlarda pazarlanması son derece önemli. Bizi zor günler bekliyor.”

Deniz Uğur: Kaybın yüzde 35’i telafi edilebilir

Almanya yarından itibaren geçerli olmak üzere, tüm ülkeleri kırmızı listeden çıkardı. Bu bizim için büyük avantaj çünkü aşı olmayanlar ve çocuklu aileler Türkiye’ye seyahat etmekten çekiniyordu. Şimdi bu ortadan kalktı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yaşanacak kaybın yüzde 35’i Almanya pazarından telafi edilebilir. Rezervasyonlar geçene seneye göre yüzde 200, 2019’a göre yüzde 309 arttı. 2019’a göre Pazar ortalamasındaki artışın yüzde 20 civarında olduğunu düşünüyorum.

Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle otellerde Almanya pazarına daha fazla kontenjan açılacak ve biz de çok çalışarak mümkün olduğu kaybı telafi etmeye çalışacağız. Öte yandan, müşterilerimiz de bizim gibi krizlere alıştı.

Engin Sertoğlu: İngiltere’de de satışlar düştü

Şu anda İngiltere’de de durgunluk başladı. Satışlar kriz öncesine göre yüzde 60 falan yavaşladı. Tabi ki savaşın etkisi var ama burada ekonomik sıkıntı da var. Savaşın üçüncü dünya savaşına dönme endişesi var.

Türkiye satışlarında düşüş var ama buna karşın İspanya ve Yunanistan daha iyi gidiyor. İngilizlerin coğrafya bilgisi zayıftır. Ukrayna’nın Türkiye’ye yakın bir yer olduğunu düşünüyorlar. Bu Antalya’da özellikle Ukrayna pazarı olmayacağı için İngiltere pazarının Antalya’da bir kapasite kazanacağını düşünüyorum. Çünkü oradaki otellerin çoğu Ukrayna’ya ve Rusya’ya blok satışlar yaptılar.

Bu savaş 15-20 gün içinde toparlanırsa İngiltere pazarı Türkiye’de daha büyük alan bulacak ve sayılar artacaktır.

İyi satış alıyorduk. Bir anda 2019’un iki katını geçmiştik ocak ayı itibariyle. Şubatta da aynıydı ama son 3-4 gündür yavaşladık. Biz de hemen dümeni etnik nüfusa kırdık. Ama sadece etnik yolcu ile olmuyor, İngiliz yolcu da lazım.

Önder Sancarbarlaz: Rusya ve Ukrayna’daki kaybı Almanya’dan telafi ederiz

Kriz nedeniyle Rusya ve Ukrayna’da yaşanan kayıplar kesinlikle almanya pazarından telafi edilebilir. 2022 zaten rekor bir seviyede başladı rezervasyonlar. Ocak ayında 2019’un rakamlarını bile geçttik. Son haftalarda Almanya’daki tur operatörlerinin hepsi ocak ayında yüksek talep olduğunu bildirdi. Sadece son birkaç gündür Ukrayna meselesi nedeniyle bir yavaşlama oldu. Almanca konuşulan ülkelerde tur operatörleri ve acenteler yaz için yoğun talep alıyorlardı.

“Almanya ve Avrupa pazarları çok daha iddialı bir şekilde dönüyor”

Omicron varyantı Almanya’yı fazla etkilemedi. Bu nedenle tüm ülkeler riskli ülke statüsünden çıkarıldı. İnsanlar iki senedir kendini hapsolmuş gibi hissediyordu. Bu sene Almanlar rekor seviyede gelecek. Almanya ve Batı Avrupa pazarları çok daha iddialı bir şekilde dönüyor.

Belki Rusya ev Ukrayna’aki sıkıntı olması Avrupa pazarlarının otellerde kontenjan almasını kolaylaştırdı. Yaz sezonunda bütün pazarların aynı anda açılmasından ve otellerin bunu kaldıramasından korkuyordum. Rusya-Ukrayna’nın pazardaki payının düşmesi nedeniyle 2022 otellerde yığılma olmayacak. 2022 yılında 10 milyon rus Ukraynalı gelecekti. Bu 10 milyonun aynı anda gelmesi diğer pazarların gerilemesi anlamına gelecekti.

“5 milyon eksilmeyi kapatırız”

Rusya’daki 5 milyon eksilmeyi Avrupa ve Almaya pazarları kapatır. Bizde yüzde 40 artış vardı 2019 yılına göre. Savaş başka ülkelere sıçrarsa insanlar korkar gitmez tatile. Ama olağan koşullarda Almanya ve Avrupa pazarları bu iki ülkedeki açığı kapatır. Çatışma 3-5 gün içinde biterse ve iki ülkeyle sınırlı kalırsa o zaman yoğun bir şekilde rezervasyon gelecek.”



Bu Haber 02.03.2022 - 16:02:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ebru TUFEKCI 03.03.2022 - 05:32

    MERHABA, GKRY HAVA SAHASINI RUS TURİSTLERE KAPATIĞINA GÖRE BİZ KKTC'DE DE HAVA SAHAMIZ AÇIK OLDUĞUNA GÖRE RUS TURİSTLERİ AĞIRLAYABİLİRİZ.YALNIZ.UCUZ UÇAK BİLETİ ŞARTI İLE SÜRÜMDEN KAZANILABİLİR.UMUTSUZ OLMAMALIYIZ.MADEM GKRY'İNDEN GÜNÜ BİRLİK KKTC'YE GEÇİYORLARDI ŞİMDİ BİZ BUNU BİR FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ.YURTİÇİ BİLET FİYATI DA UYGULANABİLİR.BU FIRSATI DEĞERLENDİRMEK İÇİN ŞİMDİDEN RUSYA DA LOBİ FAALİYETLERİNE HAZIRLANMAK GEREKİYOR.

  • Kaybın telafi edilmesi zor.

    Koray GÜN - Kilit Grup Muhasebe Müdürü 03.03.2022 - 11:03

    Konuya Antalya Turizmi açısından baktığımız, Antalya Turizmi Deniz, Kum, Doğa ve Güneş odaklı olduğundan Türkiye genelinden ayrılıyor. İki yıldır önemli kriz yaşadığımız ve 2019 yılının üzerinde seviyelerde, 2022 yılı için turist beklentimizin oluştuğu şu dönemde oluşan savaş krizi bizi derinden etkiledi. Antalya ya gelmesi beklenen 15 milyonun üzerinde Yabancı turistin, yaklaşık % 50 sini oluşturan Rusya ve Ukrayna pazarı misafirlerinin başka hiç bir pazarla telafi edilmesi mümkün görünmüyor. Savaşın bir an önce bitip krizin aşılması en büyük dileğimiz, iki yıldır ötelenerek ayakta kalmaya çalışan turizminin, 3. Yıl oluşabilecek krizi taşıma imkânı maalesef bulunmuyor.

  • Alternatif Pazarlar

    Emrecan 02.03.2022 - 09:55

    Bu sene Rus ve Ukraynalı turist sayısı minimumda kalacak bu çok açık. Ama hemen başlanacak tanıtım kampanyası ile Polonya, Macaristan,Bulgaristan,Romanya, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Moldova,Makedonya, Baltık ülkeleri gibi ülkelerden çekilebilecek turistlerle kaybın en azından yarısı telafi edilebilir.Hem bu ülkelerden gelen turistler nispeten daha nitelikli. BDT pazarı bu sene ölü geçecek bu çok açık. Birde bir ihtimal her sene tatile İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelere giden üst düzey gelir grubuna dahil Rus vatandaşların bu sefer mecburen de olsa Türkiye'ye geleceği. Keşke Almanya, İngiltere,Hollanda,ABD,İskandinavya pazarında 10 sene önceki konumumuzda olsak. BDT pazarı sürekli daha fazla oranda turizmi domine etmeye başladı. Turist sayısı katlandı belki ama gelirlerde çok bir değişiklik olmadı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.