Çetin Osman Budak’dan Bakan Ersoy’a Meclis’i yanılttı’ suçlaması

Çetin Osman Budak’dan Bakan Ersoy’a Meclis’i yanılttı’ suçlaması

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Türkiye’nin turizm verilerine ilişkin olarak Meclis’e yanlış bilgi verdiğini ileri sürdü.


CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı turizm verilerinin doğru olmadığını iddia etti. Türkiye’nin turist sayısında İspanya’yı geçtiği açıklamasının doğru olmadığını, turist başı harcamadaki artışta Türkiye’nin dünya ortalamasının altında kaldığını ve turist başına gelirin hala 2003’ün gerisinde olduğuna işaret eden Budak, Bakan Ersoy’un TBMM’ye yanlış bilgi verdiği için özür dilemesi gerektiğini kaydetti.

“Bakan Ersoy EMITT’te rekorlardan bahsetmeyi unuttu”

TBMM’ye yanıltıcı bilgiler veren Bakan Ersoy’un 25. EMITT Fuarında bu rakamlardan hiç bahsetmediğini belirten Çetin Osman Budak, hazırladığı açıklamada şu noktalara dikkat çekti:

“Doldu-boşalt turizmi ile gelirler artmıyor”

“2020 yılında 762 dolar olan kişi başına turist harcaması, 2021 yılında yalnızca 834 dolara yükselebildi. Yaşanan yüzde 9,4’lük artış yüzde 25 olan dünya ortalamasının çok gerisinde kaldı. Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin kişi başı ortalama turizm harcaması 785 dolar.  Yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin kişi başı 1029 dolarlık harcama yapmaları gelirleri artıran önemli bir faktör oldu. Türkiye’nin pandemide sezonu uzatarak turizmi 12 aya yaymak ve alternatif turizm alanlarına yönelmek yerine düşük katma değerli “doldur-boşalt” turizmine bel bağlaması, dünyanın önemli turizm destinasyonlarının pandemi önlemleri kapsamında kapalı kaldıkları bir dönemde turizm gelirlerinin son derece sınırlı artmasına neden oldu.

“Turizm sezonu uzamadığı için kayıtlı 123 bin turizm çalışanı işsiz kaldı”ü

2021 turizm sezonunun kapanmasının ardından, mevsimlik turizm çalışanları yeniden işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmışlardır. Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre, sadece konaklama sektöründe Ağustos 2021 yılında 435 bin kişi olan kayıtlı çalışan sayısı, Kasım 2021 itibariyle 312 bine gerilemiştir. Konaklama sektöründe kayıtlı olarak çalışırken işsiz kalan yurttaşlarımızın sayısı 123 bindir. Turizm sektörünün diğer faaliyet kolları ve kayıt dışı çalışanlar dikkate alındığında, işsizlik rakamlarının çok daha fazla arttığı değerlendirmesi yerinde olacaktır.

“Yerli turist için tatil hayal oldu”

“TÜİK’in yayımladığı Ocak 2022 enflasyon rakamlarına göre, yurt içi bir hafta ya da daha fazla süreli tur fiyatları son bir yılda yüzde 535 arttı. Ocak 2021’de 362 lira olan tur fiyatları, Ocak 2022’de 2 bin 300 liraya yükseldi. Yine TÜİK’in rakamlarına göre, otel ücretleri son bir yılda yüzde 178 arttı. Bu fiyat artışları karşısında yerli turistlerin 2022 sezonunda tatile çıkmaları umutları dahi kalmadı”

“Erken rezervasyon umut verici ama tehlike de var”

Turizmde faaliyet gösteren firmalara göre, 2022 yılı için yapılan erken rezervasyon sayıları Türkiye’nin turizmde rekor yılı olan 2019 yılı seviyelerine çok yaklaşmış durumda. Gelişmiş ülkelerde Covid-19 vaka sayılarındaki artış ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron’un son varyant olmadığına dair yapılan açıklamalar dikkate alındığında, rezervasyon iptalleri gündeme gelebilir. “

Ukrayna-Rusya krizi: Çanlar Türkiye için çalıyor”

2021 yılında Türkiye’ye en çok turist gönderen ilk üç ülke arasında yer alan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, Türkiye’ye için doğurduğu diğer risklerin yanında 2022 yılı turizm sezonunu da tehlikeye atıyor. 2021 yılında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen Rusya’dan 4 milyon 694 bin, Ukrayna’dan 2 milyon 60 bin turist geldi. Bu iki ülkeden gelen yabancı ziyaretçiler toplam yabancı ziyaretlerin yüzde 27’sini oluşturuyor. Yaşanacak bir savaş durumu, 2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizine benzer bir krizle Türkiye’nin karşı karşıya kalmasına yol açabilir”



Bu Haber 15.02.2022 - 09:42:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.