Yerli turist Almanya üzerinden rezervasyon yapmaya başladı, ortalık karıştı

Yerli turist Almanya üzerinden rezervasyon yapmaya başladı, ortalık karıştı

Almanya’da yaşayan Türklerin Türkiye’deki yakınlarına ‘Almanya pazarı fiyatları’ üzerinden tatil satın almaları, otelcilerle Türkiye’de yaşayan müşterileri karşı karşıya getirdi.


TurizmGüncel - Özel

Almanya pazarı fiyatıyla yurt içi tatili

Almanya’da yaşayan Türklerin Türkiye’deki yakınları için de rezervasyon yapmaya başlamasından dolayı sektörde sorunlar yaşanıyor. Gurbetçilerin Türkiye’deki yakınlarına Almanya pazarı fiyatları ile rezervasyon yaptığı, ancak otele giden kişilerin Almanya’da yaşadığını ispat edemediği için otellerle misafirler arasında ‘fark ödeme’ tartışması yaşandığı öğrenildi.

İç pazara verilen fiyatlar Almanya’ya verilen fiyattan yüksek

Almanya’da yaşadığını belgeleyemeyen Türk misafirlerden iç pazar fiyatlarının talep edildiği, bunun da çoğu zaman misafir-otel-acente arasında gerginlik yaşanmasına neden olduğu öğrenildi. Çünkü iç pazar fiyatları Almanya pazarı fiyatlarından çok daha yüksek. Seyahat acentelerinin iç pazar fiyatı farkını ödemeyen misafirler nedeniyle otellerin kestiği yüksek faturalarla karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor.

Oteller açık ve doğru bilgilendirme istiyor

Otellerin her pazara farklı fiyat vermesinden dolayı böyle bir sorun yaşandığını belirten turizmciler, “Almanya’da yaşayan Türklerin bu tür rezervasyon taleplerini açık bir şekilde doğru bilgilendirme ile yapmaları çok önemli. Bu konuda Almanya’daki bazı Türk seyahat acentelerinin da satış yaparken daha dikkatli olmaları gerekiyor.” diyor.

İç pazar fiyatı neden Almanya fiyatından yüksek?

Peki otellerin iç pazara verdiği fiyatlar, Almanya’ya verdikleri fiyatlardan neden yüksek? TurizmGüncel’e konuşan bir otelci şunları söylüyor:

“Bu durum içinde bulunduğumuz döneme ve yıla özgü. Bunu tetikleyen faktör ise yurt dışı fiyatlarının normal enflasyon beklentisinin hüküm sürdüğü geçen yılın yaz aylarına denk gelen dönemde, iç pazar fiyatlarının ise enflasyon ateşinin alevlendiği geçen yılın son günlerinde veya bu yılın başlarında belirlenmiş olmasıdır.

Belgeleyemeyenlerin rezervasyonu iptal ediliyor

Almanya pazarıyla çalışan oteller ve acenteler, ‘sorunu’ ortadan kaldırmak için tur operatörleri ve seyahat acenteleri ile daha yakın çalışmaya başladı. Yani Türklerin Almanya’da yaptıkları rezervasyonlarda, Almanya’da yaşadığını belgeleyemeyenlerin rezervasyonları iptal ediliyor. Aksi taktirde otellerle misafirler arasında ciddi sorunlar yaşandığı, ‘olay çıkmasın’ diye ödemeyi almayan otellerin ise kayıp yaşadığı belirtiliyor.

“Daha dengeli olmak kaçınılmaz”

Ancak turizmciler, otellerin farklı pazarlara farklı fiyat stratejisinin ileride benzer sorunları beraberinde getirmeye devam edeceğini, bu nedenle pazarlar arasındaki fiyat farkının en azından dengeli bir seviyeye çekilmesi gerektiği görüşünde;

“Geçtiğimiz yıllarda aynı odayı paylaşan biri Danimarkalı diğeri Rus iki misafirden birine Avrupa diğerine Rusya pazarı kontrat fiyatlarının uygulandığına şahit olmuştuk. Bu da bir başka uygulama pratiği olarak karşımıza çıktı. Farklı pazarlara farklı fiyat uygulama stratejimizin ileride benzer sorunları beraberinde getirmeye devam edeceği kesin. Pazarlar arası geçişlerin bu kadar kolay, dijitalleşme sayesinde tüketicinin en uygun fiyatı yakalama konusunda elindeki imkanların bu kadar geniş olduğu günümüzde pazarlara göre değişik fiyat uygulama stratejisinde daha dengeli olmak kaçınılmaz hale gelecektir.



Bu Haber 24.05.2022 - 10:55:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Gerkalmış ülkenin gerikalmış organizatörleri

    Özcan saygın 05.09.2022 - 10:04

    Sömürge ülkelerinde bile böyle ulygulamalar yok.Kendi milletinin ,milletine hemde devletine düşman olduğu ,birşey bekliyormuyum?HAYIR…Kanser virüsü resmen kendini yiyip bitiriyor işte

  • İlkellik !

    Eren MALLı 25.05.2022 - 10:56

    Türkiye otelcisi bu ilkel bakış açısından ne zaman vazgeçecek ?

  • WW fiat

    Hasan Dirik 25.05.2022 - 07:30

    Türk hotelciler veya TC vatandaşları herhangibi bir yurtdışın da hotele gittiğinde vatandaşlığın dan dolayı fiyat farkı ödüyor mu. Tabiki hayır veya Türkiye dışında hangi hotellerde vatandaşlığa göre fiyat uygulaması var. Yok asla yok, bu bir tek Türkiyede var. Ülkeye göre fiyat uygulaması. Bu hem insan haklarına hem de ayrımcılığa girer. Aynı sngl bay ve ya 2 bay olursa hotele alınmaması veya fiyat farkı talep edeilmesi. Başımız sıkıstımı insan hakları AİM demokrasi deniyor. Ama iş ticarete gelince her şey geçerli . Bence acilen hoteller ülke ayrımı yapmadan tek fiyata geçilmeli. Buna geçen hotel kazanacak.

  • Ali Bilen 24.05.2022 - 07:02

    Sadece almanya değil beyefendinin de dediği gibi tüm ülkelere farklı farklı fiyat veren oteller var maalesef. Bir an önce çözüm bulunması lazım…

  • Rezalet

    Guneyyy 24.05.2022 - 04:26

    Otelciler tam bir rezalet uygulamayı elıne bulatırmanın korkusunu yasıyor.ne demek yanı markete gıdınce ıngılız daha ucuz alacak sen turksun *2 odeyeceksın mı denıyor o otelcılere ve aılelerıne.bır an once kım oldugunuzu ve para cakallıklarını bırakın

  • Yazıda belirtilen sebep doğru değil

    Mehmet Mehmetoğlu 24.05.2022 - 03:36

    40 senedir aynı durum mevcut. Yani bir durum değil. Her pazarın farklı fiyatı her zaman vardı. Saçma sapan bir uygulama. Bir fiyat koyarsın, talep geldikçe değiştirirsin. Yok yurtdışından uçak ile alırlarsa pahalı olur o yüzden düşük fiyat veriyoruz, yok operatör bana binlerce oda getiriyor ondan ucuz veriyorum ... hepsi palavra. Otelciler eskiden bu sebepleri yutturdular ama dijital çağda herşey apaçık ortada. Artık 40 senelik alışkanlıkları bırakıp dijital ağa ayak uydurmak gerekiyor. Pazara göre sabit fiyat belirlemek gibi bir saçmalığın terk edilmesi lazım.

  • Türkiyede yaşıyorsan pahalı öde.

    Mert Yazan 24.05.2022 - 12:36

    Bu kadar kötü bir uygulama olamaz.Sen kimsin ki bana nerde oturduğumu ispat ettiriyorsun.Almanyada tüm süpermarket lerde ajentalar masa açıyor.Turist olarak gittiğimde ordan rezerve yaptım.Kim buna karışabilir.Sen Tc de yaşıyorsun dışarıda çıkamazsın o zaman gel sana çifte fiyat çekeyim diyorlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.