Yaz sezonunda Avrupa'da neden seyahat kaosu bekleniyor?

Yaz sezonunda Avrupa'da neden seyahat kaosu bekleniyor?

Personel sıkıntısı ve işçilerin hak arama mücadelesi nedeniyle, yaz aylarında Avrupa çapında seyahatlerde kaos yaşanması bekleniyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Halihazırda personel yetersizliği nedeniyle sorunlar yaşanan Avrupa havacılık sektöründe, işçilerin hak arama mücadelesi nedeniyle yaz aylarında daha fazla kaos yaşanması bekleniyor.

Yüzlerce uçuş şimdiden iptal edildi

Henüz sezon başlamadan, İngiltere'de EasyJet, British Airways ve TUI, Almanya'da ise Lufthansa ve onun bütçeli yan kuruluşu Eurowings yüzlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı.

Perşembe günü bir açıklama yapan SAS Hava Yolları çalışanı 1000 pilot, Danimarka, Norveç ve İsveç'te haziran sonunda greve gidebileceklerini belirtti. Fransa'nın Charles de Gaulle Havaalanında iş durduran çalışanlar ise uçuşların yüzde 25'inin iptal olmasını sağladı.

Bilet fiyatları artıyor

Pandemi döneminde ciddi şekilde hırpalanan hava yolu şirketleri ise, bir yandan artan yakıt maliyetlerini ve çalışanların enflasyon nedeniyle daha yüksek ücret taleplerini dengelemek için bilet fiyatlarını artırıyor, bir yandan da güçlü yaz sezonuna hazırlanıyor.

Pandemide kapının önüne koydukları işçilerin yerine yenilerini alıyorlar

Norvegian Air sendika ile 2022 ve 2023 için anlaşmaya varırken, aralarında Ryanair'in de bulunduğu 3 bütçeli hava yolunun çalışanları çarşamba günü iş bıraktı.

Avrupa ve Kanada'daki havalimanı işletmecileri, seyahatlerin yeniden artmasıyla pandemi döneminde kapının önüne koydukları işçilerin yerine yenilerini almak için mücadele ediyor. Şu anda ciddi uçuş iptalleri ve gecikmeleri yaşanıyor.

Lufthansa ve Eurowings yüzlerce uçuşunu iptal etti

Alman bayrak taşıyıcı Lufthansa, personel yetersizliği nedeniyle haziran ayı uçuşlarının yüzde 5'ini (1000 uçuş) iptal ettiğini duyurdu. Şimdiye kadar yüzlerce uçuşunu iptal eden Eurowings'in de, yeniden yüzlerce uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

ABD'de ise havalimanları bu tip tıkanıklıklardan kaçınsa da, hava yolu şirketleri personel yetersizliği nedeniyle yaz programlarını kısmak zorunda kaldı.

ABD’de de uçuş iptalleri

Air Alaska Group, personel sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz ay uçuşlarının yüzde 4'ünü iptal etmek zorunda kaldı. Dört günlük "Anma Günün"nde 700 uçuşunu iptal eden Delta Air ise, ağustos ayına kadar uçuşlardaki kesintiye devam edecek.

Kanada havalimanları işçi alımı yapıyor

Kanada'nın en yoğun havalimanı Greater Toronto Airports'un sözcüsü, yeni alınan personelin, henüz rozetlerini almasalar da, geçici olarak göreve başladıklarını açıkladı. Normal şartlarda havalimanı çalışanlarının çalışma rozetlerini almaları 45 gün sürüyor. Kanada havalimanlarında ihtiyaç duyulan 6 bin pozisyon için 13 bin 722 başvuru olduğu belirtiliyor.

Air Canada uçuşların yüzde 10’unu iptal etti

Air Canada, haziran ayının ilk haftasında uçuşlarının yüzde 10'unu iptal etmek zorunda kaldı. Şirket, trafik kontrol sistemlerindeki sınırlamalar başta olmak üzere, bir dizi nedenden dolayı uçuş iptalleri yapmak zorunda kaldığını duyurdu.

Avrupa’daki havalimanları önlem alıyor

Avrupa'daki havalimanları da yeni işçi alımları ve ücret artışlarıyla kaosun önüne geçmeye çalışıyor. Dublin ve Heathrow havalimanları tarama elemanlarını işe alırken, Schipol Havalimanı personelin maaşında artışa gidiyor. İspanya'daki havalimanları ise, pasaport kontrollerini hızlandırmak için 500 yeni polis görevlendirdi.



Bu Haber 10.06.2022 - 10:06:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.