Türkiye'nin turizm geliri nasıl arttı?

Türkiye'nin turizm geliri nasıl arttı?

2023 yılının 9 aylık döneminde başta Türkiye’nin ana pazarları olmak üzere dünya genelinde yurt dışına yapılan seyahatlerde artış yaşandı.  


2023 yılı 9 aylık dönemde, turizm gelirlerinde yüzde 20 artışla 41-42 milyar dolar bandı yakalandı. Bu artışın önemli bir kısmı, ana pazarlarda yaşanan maliyet baskısı altında artan seyahat fiyatlarından kaynaklandı.

Turizm Databank'ta yer alan habere göre, 2023 yılında otel gecelemeleri ve doluluklar düşerken, turizm gelirlerinin yükselmesi, büyük oranda artan seyahat fiyatlarından kaynaklandı.

En büyük pazarlardan biri olan Almanya’dan yurtdışına seyahat fiyatları, Alman istatistik ofisine göre 2023 yılında yüzde 7-8 ortalama yükseldi. (Almanya’da enflasyon ortalama yüzde 4)

Öte yandan, Rusya pazarında yurtdışına seyahat fiyatları dolar bazında yüzde 14 yükseldi. (İstatistik ofisine göre Rusya’da enflasyon ortalama yüzde 7,5)

İngiltere pazarında yurtdışına seyahat fiyatları da yüze 12 dolayında yükseldi. (istatistik ofisine göre enflasyon ortalama yüzde 4,2)

Öte yandan Avrupa genelinde yurtdışına seyahat fiyatları da yüzde 17 artarken, artış Ortadoğu ve çevresinde yüzde 20, Uzak Doğu’da yüzde 25-30 ve yurtdışında Türklere satılan seyahatlerde de yüzde 30 dolayında arttı.

Özetle, tüm ana pazarlarda seyahat fiyatları yüzde 18 ortalama ile yükseldi. Bu da 2023 yılı 9 aylık turizm gelirinin yalnız fiyat artışları ile 41,2 milyar dolar olması demek. Gerçekleşen gelir ise 41,9 milyar dolar.



Bu Haber 15.01.2024 - 10:36:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.