Türk ve Kıbrıslı seyahat acenteleri iş birliğine gidiyor

Türk ve Kıbrıslı seyahat acenteleri iş birliğine gidiyor

Firuz Bağlıkaya başkanlığındaki TÜRSAB heyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’e bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, TÜRSAB ile KITSAB arasında iş birliği protokolü imzalandı.


Türkiye ve KKTC’li seyahat acenteleri iş birliğine gidiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ziyaret eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği heyeti, KITSAB ile iş birliği protokolü imzalandı.

Protokol imza töreninde bir konuşma yapan KKTC Turizm Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Altunç, pandemi döneminde KKTC’de de en büyük sıkıntıyı seyahat acentelerinin çektiğini belirtti. 2022 için umutlu olan sektörün şimdi de Rusya-Ukrayna savaşıyla karşı karşıya geldiğini kaydeden Altunç, Türk turizmcilerden yardım istedi.

"Turizmde Türkiye iyi bir yerde”

“Türkiye’nin tanıtım, pazarlama, tesis, personel ve hizmet konusunda dünyada çok iyi bir yerde” diyen Altunç, deniz-kum-güneş ve kumarhane eksenli KKTC algısının değiştirilmesi için Türk turizmcilerden destek istedi. Kıbrıs’ta gastronomiden trakkinge kadar çok sayıda alternatif turizm alanı olduğunu kaydeden Serhan Altıunç, Kıbrıs’a ilişkin algının değiştirilmesi noktasında bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Altunç ayrıca, 2022 sezonunda 2019 rakamlarına yaklaşmayı hedeflediklerini de bildirdi.

Firuz Bağlıkaya: Burası bir aile destinasyonu olmalı

Protokol imza töreninde konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise Türk ailelerin Antalya’ya tatile gider gibi Kıbrıs’a gelmesini arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye ile KKTC arasında ulaşımın kolay olduğunu, KKTC’nin aynı zamanda güzel bir kültür destinasyonu olduğunu ifade eden Firuz Bağlıkaya, “Pandemi öncesinde planladığımız şeyleri yapamadık. Çünkü herkes kendi derdine düştü. Tam pandemi bitti diyorduk ki şimdi de Ukrayna olayı ortaya çıktı. Ama bölgede ne olursa olsun Türkiye ile KKTC arasındaki seyahatlerde herhangi bir sorun yaşanmayacak. Bazı bürokratik sorunlar var, onları da ilgili otoritelerle konuşarak ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

KITSAB Başkanı Orhan Tonlu: Bu fiyatlarla bir yere varamayız

Toplantıda konuşan Kıbrıs Türk Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tonlu da, TÜRSAB ve KITSAB’ın aynı zamanda kurulan iki kardeş birlik olduğunu belirtti. KKTC’nin kumar turizmi imajının değişmesi ve turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydeden Tonlu, Türkiye-KKTC uçuşlarında yüksek bilet fiyatlarına dikkat çekti. Tonlu, “Bu uçak fiyatları ile bir yere varamayız. Ya fiyatlar düşürülmeli ya da devlet yeni bir hava yolu kurmalı. KKTC’ye gelen misafirlerin 3’te 2’sini Türk seyahat acenteleri getiriyor” dedi.

Normal zamanda Kıbrıs’a 400 bin yabancı misafir geldiğine de dikkat çeken Orhan Tonlu, bu rakamın da 200 bininin yine Türk seyahat acenteleri üzerinden geldiğine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ile KITSAB Başkanı Orhan Tonlu, iş birliği protokolünü imzaladı.

İki birlik arasında imzalanan iş birliği protokolünün detayları şöyle:

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) arasında sürdürülebilir ve verimli bir zeminde iş birliğini geliştirmek amacıyla; ikili turizm ilişkilerinin her iki ülkenin ekonomilerine ve aralarındaki güçlü kültürel bağlara önemli katkıları göz önünde bulundurularak, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (bundan sonra ‘taraflar’ olarak anılacaklardır) aşağıdaki hususlarda anlaşma sağlamışlardır.

Madde 1 (Hedef)

Bu anlaşma ile anılan iki kurum arasında dostluk ve güven ilişkisi içerisinde turizm alanında iş birliğine yönelik somut ve etkin bir çerçeve belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Madde 2 (İş Birliği Yapılacak Hususlar)

Taraflar aşağıdaki hususları karşılıklı olarak üstlenmeyi kabul eder;

-Kıbrıs’ın turizm potansiyelinin Türkiye kamuoyuna daha kapsamlı tanıtılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi,

-Turist trafiğini artırmak amacıyla turizm medyası ve seyahat acentalarından oluşan heyetlerle inceleme gezileri ve B2B workshoplar düzenlenmesinin sağlanması,

-Influencer, blogger gibi ülke tanıtımlarında fayda sağlayacak tanınmış kişilerin ağırlanması,

-Sportif turnuva organizasyonu ve alternatif spor turizmi alanlarında pazarlama stratejileri geliştirilmesi adına çalışma grubu kurulması,

-TÜRSAB Akademi aracılığı ile eğitim programları düzenlenmesi ve akademik çalışmalarda işbirliği yapılması,

-TÜRSAB TV aracılığı ile Kıbrıs Turizminin tanıtımına yönelik ortak programlar yapılması,

-Bildiriler, makaleler, basın duyuruları ve diğer ilgili tanıtıcı materyallerin, tarafların basın organlarında karşılıklı olarak paylaşılması,

-Farklı tüketici gruplarına ve taleplerine uygun ortak tur paketleri hazırlanması,

-Kıbrıs’ta sağlık turizminin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi amacıyla projeler geliştirilmesi,

-Kıbrıs’ın M.I.C.E turizmi alanında sahip olduğu potansiyelin ön plana çıkarılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni stratejiler belirlenmesi,

-Kıbrıslı turizm profesyonellerinin, TÜRSAB Fuarcılık – İZFAŞ ortaklığında düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı’nda ve TÜRSAB Fuarcılık – DİFAŞ ortaklığında düzenlenen Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nda, B2B toplantı ve ikili sektörel görüşmeler aracılığıyla güçlü ve etkin bir şekilde yer almaları,

-Turizm istatistik paylaşımları ve pazar raporları başta olmak üzere tarafların düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunması,

-İletişimin ve birlikte hareket etme bilincinin geliştirilmesi amacıyla sosyal sorumluluk projelerinin yürütülmesi,

Madde 3 (İş Birliği Dönemi)

Bu iş birliği, tarafların karşılıklı rızasıyla değiştirilebilecek olup hiçbir yasal veya finansal yaptırım gücü bulunmamaktadır. Bu anlaşma imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek olup taraflardan biri değiştirene ya da feshedene kadar geçerliliğini koruyacaktır.

Bu iş birliği protokolü Lefkoşa’da 21 Mart 2022 tarihinde, iki orijinal Türkçe kopya halinde imzalanmıştır.



Bu Haber 21.03.2022 - 13:48:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.