Turizm Yatırım Forumu başladı: 30 yılda 2 milyar turist hedefi 

Turizm Yatırım Forumu başladı: 30 yılda 2 milyar turist hedefi 

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğinin (TTYD) bu yıl ikincisini düzenlediği Turizm Yatırım Forumu (Tourism Investment Forum – TIF) başladı.


TurizmGüncel

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından turizm yatırımcıları TTYD’nin İstanbul’da düzenlediği Turizm Yatırım Forumunda bir araya geldi.

Forumun açılış konuşmasını yapan TTYD Başkanı Oya Narin, 2020 yılında TIF’i marka haline getirme hedefine ulaştıklarını belirtti. Turizme yeni ufuklar açmak ve katalizör rol oynamak için TIF’ı kurduklarını kaydeden Narin, kendi haline bırakıldığında bile turizmin büyümeye devam edeceğini söyledi.



“Seyahat talebi güçlü”

Pandemiye rağmen Türkiye’de seyahat talebinin güçlü olduğunu kaydeden Oya Narin, Turizm Geliştirme Ajansı’nın kurulmasının etkilerinin de sektörde görüldüğünü belirtti. Narin, “Türkiye her şeyi ile bir global turizm oyuncusu olarak iddiasını devam ettirmelidir. Türkiye, her türlü kısa dönemli problemlere rağmen turizmde kalkınma ve büyüme ivmesini devam ettiriyor.” dedi.

Türkiye’nin önümüzdeki 30 yılda 2 milyar ziyaretçi ağırlayacağını ileri süren Oyan Narin, Türkiye’nin 1,8 milyon yatak kapasitesi ile turizmde önemli bir küresel oyuncu olduğunu ifade etti. Narin, “Türkiye genç nüfusuyla en hızlı büyüyen ülkelerin arasında başı çekecek. Hizmet sektörünün geleceği de bu nüfus kompozisyonunda yatıyor. Bu süreçte TTYD olarak stratejik hedeflere uygun pozisyon olacak, yatırımcılar olarak referans noktası olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Oya Narin konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı;

Turizm Yatırımları Forumu’nun ilkini 2020 Ocak ayında gerçekleştirmiştik. Bugün ise ikincisini, çıtayı daha da ileriye götürerek gerçekleştiriyoruz. TTYD Yönetim Kurulu olarak, daha önceki dönemlerden devraldığımız güçlü yapıyı geliştirerek Türk turizmine kazandırdığımız 60 milyar dolarlık yatırımlarımızla beraber, bu platformla da iftihar ediyoruz. Gururluyuz, mutluyuz ve bu taşı kaldırırken bize omuz veren tüm destekçilerimizle mutluluğumuzu gönülden paylaşıyoruz.

2020 başında yaptığımız Forum’da TTYD’nin kendine ait bir marka altında kurumsallaştırma hedefimizden bahsetmiştim. TTYD olarak Türk turizminde ihtiyacımız olan markalaşmayı gerçekleştirmek, finansman imkanlarını çeşitlendirmek, yatırım işbirlikleri yaratmak ve Türk turizmcilerine yeni uluslararası ufuklar açmak bağlamında Turizm Yatırımları Forumu’nun katalizör rolü oynamasını hedefliyoruz.

Turizmde Dönüşüm projemiz kapsamında yaptığımız modellemelerde sektörün büyüme trendinin devam ederek kendi haline bırakıldığında dahi 70-75 milyar dolar gelire ulaşılabileceğini, ancak ciddi bir dönüşüm programıyla 2030’da 120 milyar dolara ulaşılabileceğini öngörmekteydik.

“İniş ve çıkışlarla dolu bir süreci atlatmaya yaklaşmış bulunuyoruz”

Pandemi ile birlikte tüm varsayımlarımız alt üst olmasına rağmen öngörmesi imkansız iniş ve çıkışlarla dolu bir süreci atlatmaya yaklaşmış bulunuyoruz.

Olumlu tarafta, Covid dalgasına rağmen dünyada ve Türkiye’de seyahat talebinin pandemi öncesi kadar güçlü devam ettiğini, turizm sektörünün de gerek küresel gerek ulusal düzeyde “sıfır”ı gördüğü noktadan geri dönüş yapacak dirence sahip olduğunu gördük. Bu bağlamda TGA’nın kurulması gibi önemli dönüşümsel adımların olumlu etkisinin de altını çizmek gerekir.

Söylemem gerekir ki, uzun dönemli baktığımızda, yarattığı bütün şoka rağmen pandemi de Türkiye’nin turizm sektörü için gelip geçen bir hadise olmuştur. Bugün bizi burada bir araya getiren, bir anlamda global mega trend niteliğindeki temel konu, Türkiye’nin her şeyiyle bir global turizm oyuncusu olarak iddiasını devam ettirmesi ve geliştirmesidir.

“30 yılda 600 milyon insanı misafir ettik”

Son 40 yılda, ama özellikle de son 20 yılda başarılı politikalar ile bu mega trendi doğuran bazı temel faktörleri vurgulamak istiyorum.

Bunlar; ülkemizin her türlü kısa dönemli problemlere rağmen kalkınma ve büyüme kabiliyeti, geniş ve çeşitli endüstriyel ve tarımsal üretim kabiliyeti, genç ve eğitimli insan gücü, finansal ve hukuksal altyapısı ve uluslararası yapılarla entegrasyonu, ülkemizin Batılı kimliği, seyahat kolaylığı ve tabi ki inanılmaz doğal ve kültürel zenginlikleridir.

İşte biz bu gücümüze dayanarak son 30 yılda 600 milyon insanı misafir ettik ve gelecek 30 yılda da 2 milyar insanı misafir etmeye hazırlanıyoruz.

Nitekim TTYD olarak yaptığımız çalışmalar ve hesaplamalar, ülke turizminin büyümeye devam edeceğini çok kısa sürede bugünkü rakamların 2 katına çıkabileceğini gösteriyor. Bu turizm hareketini geliştirirken de sadece kısa dönemli turist hareketine değil, uzun dönemde daha sürdürülebilir kılacak unsurlara da odaklanmamız gerekiyor.

“Bu süreçte daha yakın ve beraber çalışmak istiyoruz”

1.8 milyon konaklama kapasitesi ile dünya turizminde küresel oyuncu konumundaki Türk Turizm sektörü, turizm STKları ve Bakanlığımız ile birlikte stratejik planlarını gerçekleştirirken, küresel sahnedeki yerini daha da geliştirmek sürecinde, yabancı dostlarımız ve meslektaşlarımızla bu süreçte daha yakın ve beraber çalışmak istiyoruz. Zira Türkiye, genç ve dinamik nüfusuyla bulunduğu bölgede gelecek 10 yılda en hızlı büyüyen ülkelerin başında gelecektir. Bu iddiayı veriye dökmek gerekirse 2020 yılındaki ortanca yaş 32,7, 15-24 yaş arası nüfus oranı yüzde 19, çalışma çağı olan 15-64 yaş arası nüfus oranı 66,7, çocuk nüfus oranı tüm AB ülkelerinin üzerinde, yüzde 27’dir. Turizmde dönüşümsel adımları atmamız halinde ülke büyümesine gelecek ilave büyüme artışı 1,6 puandır. Kulağa küçük gelen bu ilave büyüme tek başına, bugünkü gayrisafi yurtiçi hasıla değerleri üzerinden 130 milyar dolarlık bir ekonomi ifade etmektedir.

“Vizyonumuzu dünya halklarıyla paylaşmaya devam edeceğiz”

İşte önümüzdeki 10 yıl için zikrettiğimiz “Yeni Gelecek: New Next” budur. Bu süreçte TTYD, başta TIF olmak üzere bütün çalışmalarında bu stratejik gündeme uygun aksiyon alacak ve Türk Turizminin “Yeni Geleceğe” yolculuğunda küresel oyuncular ve Türk yatırımcıları için referans noktası olmaya devam edecektir.

Binlerce yıldır kültürlerin buluştuğu bu topraklarda, devletimizin aralıksız desteği ve 21. yüzyılın yeni anlayışıyla; medeniyetimizi, doğamızı, vizyonumuzu dünya halklarıyla paylaşmaya ve bu bağlamda onları misafir etmeye devam edeceğiz.


“7 büyük kongre için çalışmalar sürüyor”

ITO Başkanı Şekip Avdagiç ise ITO olarak İstanbul’da turizmin gelişmesi için yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini söyledi. İstanbul’da başlayan  bir rüzgarın kaçınılmaz olarak Türkiye’nin tamamını etkilediğine dikkat çeken Avdagiç, TIF’ın bu anlamda Türkiye’nin diğer destinasyonları için de faydalı olduğunu kaydetti.

Pandemi döneminde en büyük sıkıntıyı turizm sektörünün yaşadığını belirten Avdagiç, ITO olarak ICV ile kongre tarafında önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Avdagiç, pandemi sonrası 12 büyük uluslararası kongreyi İstanbul’a getirdiklerini, 7 büyük kongre için de çalışmaların sürdüğünü ifade etti.



Bu Haber 16.05.2022 - 10:08:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.