Sururi Çorabatır: Artık rekoru 2022’yi baz alarak söyleyeceğiz

Sururi Çorabatır: Artık rekoru 2022’yi baz alarak söyleyeceğiz

TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, iç pazar, kış turizmi, Çin’in seyahat kısıtlamalarını kaldırması ve 2023 hedefleri hakkında değerlendirme yaptı.


HaberTürk TV’nin Ebru Baki moderatörlüğündeki Para Gündem programına konuk olan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, 2023 yılına dönük rezervasyonların iyi gittiğini söyledi. Türkiye’nin sadece kur kaynaklı fiyat avantajı nedeniyle değil aynı zamanda kaliteli hizmet nedeniyle tercih edilen bir ülke olduğunu vurgulayan Çorabatır bu nedenle Türkiye’nin rakiplerinden daha çok öne çıktığını belirtti.

“2019 rekorunu tazeleyeceğiz”

Sadece belli ülkelerden değil dünyanın birçok ülkesinden turist ağırlandığını belirten Çorabatır, “2022 yılını da 51 milyon turist 45-46 milyar dolar gelirle kapatacağız. 2019 rekorunu tazeleyeceğiz. Artık rekoru 2022’yi baz alarak söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Seçim tarihinin belli olması rezervasyonları etkiler”

Sadece kur nedeniyle uygun fiyatın değil kalitenin de önemli olduğunu söyleyen Çorabatır yerli turistin tatil yapıp yapamayacağı ile ilgili “Türkiye’de iç turizmi çok iyi yapan tur operatörlerimiz ve seyahat acentelerimiz var. Benim iç pazarda seyahat edeceklere tavsiyem kesinlikle tatillerini planlayıp erken rezervasyon indirimlerinden yararlanmaları. Çünkü önümüzde sömestr tatili, ramazan ve kurban bayramları var. Ondan sonra bizde tatil tercihleri okulların kapanmasıyla başlıyor. Burada da iki tane önemli imtihan var. Lise ve üniversiteye geçiş sınavları. Bunların tarihinde bir değişiklik olmazsa haziran ortasından itibaren iç pazarda bir hareketlilik bekliyoruz. Ayrıca seçim tarihinin de bir an önce belli olması bizim rezervasyonlarımızı etkileyecektir.” açıklamasında bulundu.

“Biz ayrım yapmıyoruz”

İç turizmin öneminin sadece kriz dönemlerinde değil her zaman bilinmesi gerektiğini söyleyen Çorabatır şu ifadeleri kullandı:

“TÜROFED olarak iç pazarın sadece kriz zamanlarında değil her zaman önemli olduğuna inanıyoruz. Kontenjan sayılarını belli oranda iç pazara kullanmak için bütün arkadaşlarımla iletişim içerisindeyiz. Fiyat-kalite dengesine de dikkat etmemiz lazım. Döviz kurlarındaki ve maliyetlerdeki artışı fiyatlara yansıtmak zorundayız. Bundan en güzel sıyrılmanın yolu erken satışta olan acentelerimizden bir an önce rezervasyon yapmak. Biz ayrım yapmıyoruz.  Her zaman kendi vatandaşımızın da tatil yapmasını destekliyoruz.”

“Ne zaman tatil yapacakları 1-2 sene önceden belli”

Yurt dışında tatile gidecek beyaz yakalıların ve diğer çalışılanların ne zaman seyahate çıkacağının önceden belli olduğuna dikkat çeken Çorabatır,  “Bir-iki sene önceden rezervasyonlarını yapabiliyorlar. Şu anda pazarlardaki yüzde 20-25 oranındaki rezervasyon talebi bu prensipten kaynaklanıyor. İnsanların tatiller, ne zaman gidecekleri, kaç kişi gidecekleri belli. “ dedi.

“Çinli turistler kişi başı turizm gelirimizi artıracak”

Çin’in seyahat kısıtlamalarını kaldırma kararına da değinen Çorabatır, “Çin’de seyahat kısıtlamaları kaldırıldı. 2023’te bu bize artı bir değer getirecek. Çin ve Uzak Doğu ülkelerinden  İstanbul başta olmak üzere Kapadokya, Denizli, Güney Doğu Anadolu’daki kültür turlarına gelecek misafirler kişi başı gelirlerimizin artasında büyük etken olacak.” şeklinde konuştu.



Bu Haber 09.01.2023 - 13:00:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sururi İç Damat

    Kemal Tan 11.01.2023 - 06:46

    Sururi , söylediğin hiç bir hedef şimdiye kadar tutmadı . Bırak bu işleri

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.