Rus MIR kartının kullanımı konusunda kim ne diyor?

Rus MIR kartının kullanımı konusunda kim ne diyor?

ABD ve AB'nin Rus ödeme sistemi kullanan ülkeleri ve bankaları tehdit etmeye devam ediyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

ABD ve AB’nin Rusya’ya uyguladıkları ambargolara dünyanın geri kalanını da dahil etme yönündeki baskıları sürüyor.

İki Türk bankası MIR’i kullanıma kapatmıştı

Son dönemde Türkiye’de Rus ödeme sistemi MIR’ı kullanan bankaları tehdit eden ABD ve AB, bu bankalara ‘size de yaptırım uygularız’ şeklinde gözdağı vermiş, bunun üzerine Denizbank ve İş Bankası MIR ödeme sistemini kapatmıştı.

Ziraat Bankasından açıklama

Turizm sektöründen Turizm Güncel’e gönderilen mesajlarda Ziraat Bankasının da MIR kartını kullanıma kapattığı ileri sürülse de, bankadan yapılan açıklamada iddialar yalanlandı.

Sputnik’e konuşan Ziraat Bankasından br yetkili, bankada MIR kartının kullanılmaya devam ettiğini ve bu konuda Rus misafirlerden herhangi bir şikayet almadıklarını söyledi.

“Türkiye AB’nin tüm kararlarını desteklemeli”

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Baş Sözcüsü Peter Stano'nun resmi temsilcisi, AB'nin Rus ödeme sistemi MIR'i yaptırım kapsamına almayı dışlamadığını söylemişti. AB içinde bu yönde bir tartışmanın devam ettiğini belirten temsilci, "Tartışma kapalı bir şekilde yürüyor. Nedeni ise Türk bankaların bu sisteme verdiği destek." ifadelerini kullanmıştı. Türkiye’nin Rusya’nın izolasyondan kurtulmasına yardım ettiğini ileri süren sözcü, AB aday ülkesi olan Türkiye’nin birliğin aldığı tüm kararları desteklemesi gerektiğini söylemişti.

ABD: Yaptırımları görüşüyoruz

Türkiye’de MIR ödeme sisteminin kullanılmasıyla ile ilgili bir açıklama da ABD Hazine Bakanlığının İkinci Sekreter Yardımcısı Elizabeth Rosenberg'den geldi. MIR kartının Türkiye'de kullanılması ile ilgili iki ülke arasında aktif görüşmelerin sürdüğünü açıklayan Rosenberg, ABD'nin MIR kartı kullanan Türk bankalarına getireceği yaptırımların görüşüldüğünü açıkladı. Türk bankaların MIR kartını kullanmalarının ABD'nin Rusya'ya dönük ambargolarını aşma girişimi olduğunu ileri süren bu 'güvenlik açığına' odaklanmak için Türkiye ile ilişki kurmaya devam edeceklerini belirtti.

Hangi ülkeler MIR kartı kullanıyor, hangileri kullanmaya hazırlanıyor?

Mir markalı kartlar bugün Türkiye'nin aralarında bulunduğu 11 ülke ve bölgede kabul ediliyor. Bunlar Türkiye, Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya.

Rusya Merkez Bankası 15 Eylül'de yaptığı açıklamada Mir kartlarının kabul edildiği ülke sayısını 2025'te 20'ye ve 2030'da 35'e çıkarma hedefini açıkladı.

Bu kapsamda Küba, Tayland, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Myanmar, Venezuela, İran, Endonezya, Bahreyn, Çin, Hindistan, Sri Lanka, Azerbaycan, Kıbrıs, Nijerya gibi ülkelerde Mir kartlarının kullanımına ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği: Yeterli nakit taşımalarını öneriyoruz

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, yaz aylarında Rus turistler için büyük bir kolaylık olan MIR kartlarının kullanımında bazı Türk bankalarının getirdiği kısıtlamalarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Türkiye’deki bazı banka ve ticari kurumlarda Rus ödeme sistemi MIR hizmetlerinde çok sayıda sorunla bağlantılı olarak, Rus vatandaşlarının Rus ödeme sistemiyle etkileşimi reddetmeyen bankaları tercih etmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Ziraat Bankası dahil olmak üzere diğer kamu bankalarının ATM’leri ve ortak mağazalarında MIR kartı kabul edilmekte, ancak altyapı sorunları nedeniyle maalesef deneme yanılma yoluyla işlemler gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda Rus turistlere ve genel olarak Türkiye’yi ziyaret edeceklere günlük harcamaları için yanlarında yeterli nakit para bulundurmalarını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.



Bu Haber 21.09.2022 - 09:03:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Nakit para

    Namik Kemal Erdem 22.09.2022 - 02:38

    Ortalama günlük 1000-1500 TL nakit gerekiyor fakat döviz yok ve kredi kart calismiyor.simdi bu insanlar nasıl nakit para buluncak cebinde.avrupa v ABD bize ne nasıl emir veriyorlar v biz kabul ediyoruz onların emiri.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.