Rus hava yollarına ait 768 uçağın sertifikası iptal edildi

Rus hava yollarına ait 768 uçağın sertifikası iptal edildi

Bermuda, Rus taşıyıcılar tarafından işletilen 768 uçağın 'uçuşa elverişlilik sertifikası'nı iptal etti.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Bermuda Sivil Havacılık Otoritesi (BCAA), Rus şirketler tarafından işletilen 768 uçağın uçuşa elverişlilik sertifikasını iptal ettiğini ve 800 uçağı aktif bir şekilde yere indirdiğini duyurdu. BCAA'nın açıklamasında söz konusu kararın Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyon nedeniyle getirilen yaptırımlar kapsamında alındığı ifade edildi.

Rus hava yollarının kullandığı uçakların neredeyse yarısı

Bermuda'nın aldığı karar, Rus hava yolu şirketlerinin kullandığı uçakların (toplam 1.367) yarıdan fazlasının yere inmesi anlamına geliyor. Bir Rus yetkili, uçuşa elverişlilik sertifikasının iptali durumunda bir uçağın yurt içinde ve yurt dışında kullanımının mümkün olmadığını, bnunun çalıntı araba kullanmakla aynı anlama geldiğini ifade etti.

Bermuda'nın aldığı karar 12 Mart gece yarısından itibaren yürürlüğe girmiş durumda.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada, bu uçakların Rus tesciline geçirilmesinin planlandığı ve konuyla ilgili prosedürün basitleştirildiği belirtilmişti.

Kiralanan uçaklara el konulabilir

Rusya Ulaştırma Bakanlığı ise, konuyla ilgili bir yönetmelik taslağı hazırladı. Taslakta, yabancı şirketlerden kiralanan uçaklara el konulması ve bedellerinin ruble ile ödenmesi öneriliyor. Belge aynı zamanda, yaptırımların ortasında yabancı uçak ve uçak motorları için yapılan kira sözleşmelerine dair yeni bir prosedür oluşturuyor.

Uçakların iade edilip edilmeyeceğine komisyon karar verecek

Taslağa göre, Rus taşıyıcı ile lessör arasındaki sözleşme lessör tarafından iptal ediliyorsa, uçağın iade edilip edilmeyeceğine Rusya'da ithalatı ikame komisyonu karar verecek. Komisyon iade edilmesi yönünde karar vermezse, kiracı şirket sözleşme sonuna kadar uçağı kullanmaya devam edecek.

Üç bakanlık imzaladı

Ayrıca, lessör ile Rus taşıyıcı arasındaki kiralama sözleşmesi 2022 yılında imzalanmışsa, kira ödemesi Rus rublesi ile yapılacak. Söz konusu taslağın Maliye, Ekonomi ve Adalet bakanlıkları tarafından şimdiden imzalandığı kaydedildi.



Bu Haber 14.03.2022 - 07:52:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.