Rezervasyonu olanlar kısıtlamalardan muaf mı?

Rezervasyonu olanlar kısıtlamalardan muaf mı?

İçişleri Bakanlığı, ‘kontrollü normalleşme’ sürecinin detaylarını açıkladı. Buna göre, otel, uçak vb rezervasyonu olan kişiler sokağa çıkma ve seyahat kısıtlamalarından muaf olacak.


Kademeli normalleşme döneminde hafta içi 21.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Konaklama tesisleri ile ilgili kısıtlamalar

Yerleşim alanları dışındaki dinlenme tesisleri ile konaklama tesislerinin içindeki yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek.

Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak ve bu alanlara müşteri kabul edilmeyecek.

Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmeyecek, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına fiziksel mesafe kurallarına azami özen gösterilecek.

Konaklama tesislerinde rezervasyonu (parası ödenmiş) olanlar, hem sokağa çıkma hem de şehirler arası seyahat kısıtlamasından muaf olacak.

Otobüsler yüzde 50, uçaklar yam kapasite çalışacak

Şehirler arası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş) şekilde olacak.

Şehir içi toplu ulaşım araçları (minibüs, midibüs vb.) ise 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı Genelgemizle getirilen esaslar çerçevesinde yüzde 50 kapasite sınırlamasına ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyet sunabilecek.

Etkinlikler 1 Haziran’a kadar iptal

Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikleri 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecek.

Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte halen uygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinliklerin yapılmaması uygulaması, 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek.

Yeme-içme mekanları ‘gel al’ ve ‘paket servis’ hizmeti verebilecek

Yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, Hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir.

İçkili mekanlar yine kapalı

Mayıs-1 Haziran arası uygulanacak olan kademeli normalleşme döneminde gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parklar faaliyet gösteremeyecek.

Ayrıca seyahat izni alınmasına gerek yok

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşların uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi yeterli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin şehirler arası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.



Bu Haber 17.05.2021 - 08:14:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Selim deniz 17.05.2021 - 09:53

    Ben isviçreden Haziran ayında hotel rezervasyonu yaptım. Ve 2 aşımıda( Biontech) oldum. Buna rağmen negativ test almam gerekiyormu? Yoksa rezervasyonu iptal edip test istemeyen başka ülkeyemi gideyim. Bir test 180 frank. Yani 1700 tl. Yazık bizede. Buna bir açıklama varmı

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.