Mustafa Kemal Çubuk:  İç pazarda örneğine rastlamadığımız artışlar yaşanıyor

Mustafa Kemal Çubuk:  İç pazarda örneğine rastlamadığımız artışlar yaşanıyor

TatilBudurCom Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, bayram öncesi rezervasyonların durumu, artan maliyetlerle Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın iç pazara etkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


TurizmGüncel

Yaklaşan bayram öncesi iç pazardaki ilişkin TurizmGüncel’e değerlendirmelerde bulunan TatilBudurCom Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk mayıs rezervasyonlarının hiç olmadığı kadar yüksek seviyelerde olduğunu açıkladı.

Mayıs ayı rezervasyon fiyatlarında indirim

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle fiyatlarda düşüş olduğunu kaydeden Mustafa Kemal Çubuk, “Bayram, güncel tarihi itibariyle sezonun açılış periyoduna dönüştü. Özellikle otellerdeki mevsimsel müsaitlikler ve Rusya ile Ukrayna pazarlarının malum durumu Mayıs ayı fiyatlarında bir miktar indirimlerin de sağlanmasını da beraberinde getirdi” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında alınan rezervasyon oranının hiç olmadığı kadar yüksek seyrettiğini belirten Çubuk, böyle devam ederse mayıs ayında iç pazarın önceki yıllara nazaran daha fazla ilgi göreceğini söyledi.

“İç pazarın genel pastadaki payı hiç olmadığı kadar büyük”

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle bu pazarlardan yaşanan açığın iç pazar ve diğer alternatif pazarlarla kapanacağını söyleyen Çubuk  “Sektörün, bu iki ana pazardan gelmesini beklediği rezervasyonların oluşturduğu açığı iç pazar ve diğer tüm alternatif pazarlar muazzam bir iştahla kapatmaya devam ediyor. İç pazar şu an, 2018, 2019 ve 2021 yıllarının çok üzerinde bir satış ivmesine sahip. Bu sezon iç pazarın genel pastadaki payı hiç olmadığı kadar büyük olacak düşüncesindeyim” açıklamasında bulundu.

“Satışlarda önceki yıllarda örneğine rastlamadığımız oranlarda artışlar yaşanıyor”

Sektörün artan maliyetleri doğrudan fiyatlara yansıtmadığına dikkat çeken Çubuk “Otellerin maliyetlerinde oluşan artışlara paralel olarak satış fiyatlarında önceki yıllarda örneğine rastlamadığımız oranlarda artışlar yaşandığı bir gerçek. Ancak özellikle Rusya-Ukrayna savaş durumu nedeniyle rezervasyon akışlarındaki kesinti ve buna bağlı pazar dağılımlarına göre yeniden şekillenen planlamalar doğrultusunda sektör; maliyetlerdeki olağanüstü artışı doğrudan satış fiyatlarına yansıtmak yerine bir miktarını sübvanse etme yolunu tercih etti. Erken rezervasyonun fiyat artışlarına karşın yoğun bir şekilde kullanıldığı kış periyodunun devamında tüketici, fiyatlarda oluşan avantajı değerlendirmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Fiyatların artışına rağmen önceki yılların çok üzerinde bir büyüme yaşıyoruz”

Son dakika rezervasyonlarında hala çok ciddi fiyat artışları yaşandığını söyleyen Çubuk, “Biz fiyatların artışına rağmen önceki yılların çok üzerinde bir büyüme yaşıyoruz. Hal böyle iken fiyatların yüksek olması talebi kısıtladı dememiz doğru olmaz. Mevcut durumda fiyatların bu şekilde artması ileride oluşacak yüksek fiyatlara karşı ciddi bir satış motivasyonu yaratıyor demek mümkün” ifadelerine yer verdi.



Bu Haber 29.04.2022 - 08:33:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.