Mustafa Kemal Çubuk, Tatil Budur’un 2022 hedefini açıkladı

Mustafa Kemal Çubuk, Tatil Budur’un 2022 hedefini açıkladı

TatilBudur Genel Müdürü Mustafa Kemal Çubuk, 2022 sezonuna ve şirketin hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


TurizmGüncel

Tatil Budur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, iç pazardaki fiyat artışının sezonda yüzde 100’ü bulabileceğini söyledi. Erken rezervasyonların iyi gittiğini ve tüketicinin gerçekliği gördüğünü kaydeden Çubuk, şirketin 2022 hedefinin 1,1 milyon yolcu olduğunu ifade etti.

“Fiyat artışı ve yurt dışındaki talepten dolayı yer bulma sorunu var”

2022 sezonunda iç turizm pazarı ile ilgili 2 temel faktör olduğunu belirten Mustafa Kemal Çubuk, bunlardan birinin maliyetlerdeki etkiyle oluşan fiyat artışları diğerinin de dış pazardan kaynaklı taleplerle beraber yer bulma sorunu olduğunu ifade etti. Çubuk, “ Aslında bunlar Türkiye ve sektör için bir fırsat. Eskiden bizim yaptığımız işlemlerin çoğunluğunu oluşturan son dakika işlemleri bu iki sebepten riske girmişti. Yüksek fiyat ve yer bulma sorunu. Bizim işimiz kampanyalarla, promosyonlarla bu süreçlerle tüketicinin işini kolaylaştırmak ve onları daha önceden satın almaya yönlendirmek. Sektörde bununla ilgili çok etkili kampanyalar var.” dedi.

“Erken rezervasyon sayıları tüketicinin gerçeği okuduğunu gösteriyor”

Şu anda erken rezervasyon için paraya ihtiyaç olmadığını kaydeden Çubuk, “Tüketicinin erken rezervasyon alması için para gerekmiyor. Kredi kartında makul bir limiti varsa rezervasyon bedelini çektiriyor ve taksitlendiriyor. Bizdeki kampanyayla o taksitleri de 5 ay sonra ödemeye başlıyor. Sigortası varsa 3 gün öncesine kadar iptal hakkına sahip. Böyle olunca da sadece tüketicinin karar vermesi yeterli. Sayılar da zaten tüketicinin bu gerçeği okuduğunu gösteriyor. Erken rezervasyonlara bakarsak çok ciddi büyümeler var oda sayısı ve rezervasyon sayısı bakımından. Erken alanlar kendilerini koruma altına almışlardır ama son dakikacıların biraz sorun yaşayacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Sezonda fiyat artışının yüzde 100’e ulaşacağı değerlendirmeleri ilgili de konuşan Çubuk, otellerdeki  fiyat mekanizmasının çok fazla girdi ile şekillendiğini kaydetti. Bazı maliyetlerin daha da artmasının muhtemel olduğunu kaydeden Mustafa Kemal Çubuk, “Dolayısıyla yüzde 100 zam tahmini çok tutarsız bir tahmin değil.” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna risk faktörü, otelcinin sigortası iç pazar

Maliyet artışları nedeniyle bazı tesislerin fiyat oluşturma konusunda zorlandığının altını çizen Çubuk, devamında şunları söyledi:

Bazı tesisler fiyat oluşturma konusunda zorlandı. Maliyetler artarken siz de satış fiyatlarını artırıyorsunuz. ‘Maliyetler artar, şartlar daha da ağırlaşırsa ne yaparım?’ sorusu soruluyor ama bundan daha önemli düşünülmesi gereken konu risk faktörü. Mesela Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimi gözlemliyoruz. Yarın bir gün bu turist akışını engelleyecek bir noktaya gelirse şu an yapılmış satışlar çok değerli bir hale gelecek. İç pazar otelcinin sigortasıdır. Zaten artarak giden bir fiyat politikası varsa ortaya çıkan sorunlar oluşacak. Zamdan önce olan satışlar bir şekilde kurtaracak.

Yeni müşteri sayısı çok fazla

İç pazar rezervasyonlarında ciddi bir büyüme var. Dolayısıyla yeni müşteri sayısı çok fazla. Mevcut müşteri profilimiz içerisinde gecelemelere göz gezdirdiğimizde herhangi bir değişim yok. Tercihlerde değişiklikler var ama daha yüksek standartta satın almayı tercih eden bir grup da var, daha farklı destinasyonlara yönelen grup da. TatilBudur’un kendi istatistikleri özelinde konuşmak gerekirse tam olarak karakteristik bir eğilim var demek doğru olmaz.

2022 hedefimiz 1,1 milyon yolcu

2022 yolcu hedefimiz 1 milyon 100 bin kişi. 2022 sezonu için otel fiyatları yüzde 20 ile 35 arasında arttı. Önümüzdeki sezonda yer bulma sorununa önlem almak için yaklaşık bir aydır ilave kapasite artışı görüşmeleri yapıyoruz. İlave yeni kontratlarla sezon kapasitemizi artırıyoruz. Hedeflediğimiz kişi sayısına ulaşabilmek için portföyümüze ilave oteller ekliyoruz.”



Bu Haber 10.02.2022 - 14:55:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.