Mısır’da Suudi Arabistan’ın hac kotasını delen acentelerin lisansı iptal

Mısır’da Suudi Arabistan’ın hac kotasını delen acentelerin lisansı iptal

Mısır hükümeti, Suudi Arabistan'ın hac kotasını delip hacı adaylarını turist vizesi ile Mekke'ye götüren 16 seyahat acentesinin lisanslarını iptal etti.


Hac için Suudi Arabistan’a giden binlerce kişi aşırı sıcaklar nedeniyle yaşamını yitirdi.  

Hac sırasında aşırı sıcaklardan ölenlerin yarıdan fazlasının Suudi Arabistan'a kayıt dışı şekilde giden Mısırlılar olduğunun ortaya çıkması üzerine Kahire yönetimi harekete geçti.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre,  AFP ajansına konuşan Arap diplomatlar, bu kişilerin 658'inin Mısırlı olduğunu, 630'unun da Mekke'ye hac vizesi almadan, kayıt dışı şekilde gittiği belirtilmişti.

Mısır hükümeti, Suudi Arabistan'ın kota ve kura uygulamasını ihlal eden 16 seyahat acentesini ölümlerden sorumlu tutarak savcılığa sevk etti.

Türkiye'de de yasal ve kaçak acenteler aracılığıyla on binlerce kişi yasa dışı yoldan hacca götürülmüş, çok sayıda yurttaş hayatını kaybetmişti. Türk hacıları kaçak yoldan Mekke'ye götüren acenteler için yasal süreç başlatılıp başlatılmadığı ise bilinmiyor.

Mısır kabinesinden Başbakan Mustafa Medbuli adına yapılan açıklamada, 16 turizm şirketinin işletme ruhsatlarının geri çekildiği belirtildi. Şirketler, Suudi Arabistan'a hac vizesi almadan kayıt dışı şekilde götürdükleri yüzlerce kişinin 52 dereceye varan sıcaklarda ölmesinden sorumlu tutuluyor.

Suudi yetkililerin hac yolculuğunun zorluklarını hafifletmek için tedarik ettiği tıbbi hizmetler, kişisel vizeyle gidenlere sunulmuyor. Görgü tanıkları da bu sene Mekke'ye kayıt dışı giden hacı adaylarının, hac yolunda kurulan çadırlara alınmadığını ve yollarda çok sayıda ceset gördüklerini ifade etti.

Mısır kabinesinin açıklamasında da, kayıt dışı hac gezisi düzenleyen turizm şirketlerinin, Mekke'ye götürdükleri kişilere tıbbi hizmetler de dahil olmak üzere hiçbir hizmet sağlamadığı belirtildi. Açıklamada, şirketlerin müşterilerini Suudi Arabistan'a hac vizesi yerine kişisel vize ile gönderdiği, ölen hacıların da tutuklanma veya sınır dışı edilmekten kaçınmak için Mekke'ye aşırı sıcakta çölde yürüyerek girmek zorunda kaldığı vurgulandı.

Seyahat acenteleri ayrıca hacılar için uygun konaklama sağlamamakla ve bu nedenle söz konusu kişilerin aşırı sıcak nedeniyle bitkin düşmesine yol açmakla suçlandı.



Bu Haber 25.06.2024 - 10:01:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.