Merkez Bankasından enflasyonda 'hizmet, temel mal ve gıda' vurgusu

Merkez Bankasından enflasyonda 'hizmet, temel mal ve gıda' vurgusu

Merkez Bankası mart ayı 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda; hizmet, gıda ve temel mal fiyat artışlarının mart ayı enflasyonunda belirleyici olduğunu belirtti.


Merkez Bankası (TCMB) mart ayı 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayınladı.

TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu mart ayında yüzde 3,16 oranında olmuş, yıllık enflasyon 1,43 puan artarak yüzde 68,50 olarak gerçekleşti.

Sözcü’de yer alan habere göre TCMB raporunda, hizmet, gıda ve temel mal fiyat artışlarının mart ayı enflasyonunda belirleyici olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca çekirdek enflasyon göstergelerindeki artışın zayıflama eğilimine devam ettiği, ancak yine de Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kaldığını vurgulandı.

Raporda öne çıkan noktalar şöyle oldu:

*Yıllık enflasyon gıda alt grubunda gerilerken temel mal ve hizmetlerde daha belirgin olmak üzere diğer gruplarda yükselmiştir.

* Aylık bazda hizmet, gıda ve temel mallar fiyat artışları ile öne çıkan gruplar olmuştur. Ücret etkisinin ve geriye doğru endeksleme davranışının belirgin olduğu hizmet grubunda aylık fiyat artışı bir miktar yavaşlamakla birlikte, kira, eğitim ve haberleşme kalemleri öncülüğünde görece yüksek seyretmiştir.

* Gıda fiyatlarındaki aylık artışı kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıda fiyatları sürüklerken, işlenmiş gıda grubundaki zayıflama dikkat çekmiştir.

* Temel mal grubu fiyat artışı mart ayında güçlenmiş, dayanıklı mal grubu öne çıkan alt grup olmuştur.

* Bu gelişmede döviz kurunun etkileri hissedilirken, iç talep koşullarının dirençli seyri dayanıklı tüketim mallarında maliyet artışlarının fiyatlara geçişini kolaylaştırmıştır.

* Enerji aylık enflasyonu akaryakıt fiyatlarına paralel olarak önceki aylara kıyasla daha ılımlı bir seyir izlemiştir.

* Aylık üretici enflasyonu geçen aya göre yavaşlasa da yüksek seyretmiş, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle artış kaydetmiştir. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji fiyatlarının ılımlı seyrettiği, enerji dışı gruplarda ise nispeten yüksek artışların sürdüğü gözlenmiştir.

* Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranları devam eden zayıflama eğilimine rağmen Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kalmış, göstergelerin yıllık enflasyonları artış göstermiştir



Bu Haber 04.04.2024 - 13:44:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.