Merkez Bankasından dövize müdahale adımı

Merkez Bankasından dövize müdahale adımı

Merkez Bankası, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirdi.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılı Temmuz ayından bu yana ilk kez dün TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirdi.

TCMB internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün 475 milyon dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli Döviz satım işlemi yapıldı.

Sözcü’nün haberine göre, TCMB en son 14 Temmuz 2023 tarihinde söz konusu işlemi gerçekleştirmiş, daha sonraki dönemde herhangi bir işlem yapılmamıştı.

TCMB, geçen yıl nisan ayında araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin, işlem yapmak isteyen bankalarla doğrudan gerçekleştirilebilmesine karar vermişti.

İşlemler sadece döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar ile gerçekleştirilebiliyor.

Son dönemde enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi, cari açık ve seçim öncesi yabancı portföy çıkışı olmasının etkisiyle döviz ve altına talep arttı.

TCMB'nin yüzde 45'lik politika faizini seçim sonrasında artırmak zorunda kalabileceği yönünde tahminler atarken, banka dün yeni adımlar attı.

TL uzlaşmalı vadeli döviz satışının yanı sıra TCMB'den dün gece ilave sıkılaşma adımları geldi.

TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.

TCMB'nin dün geceki duyurusunda, "Menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır" denildi.



Bu Haber 06.03.2024 - 11:25:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.