Mehmet Nuri Ersoy: Pek çok tur operatörü EB ödemesi yapamayacak

Mehmet Nuri Ersoy: Pek çok tur operatörü EB ödemesi yapamayacak
Resort Kongresine online olarak katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tur operatörlerinin bu yıl ön ödeme yapamayacaklarını ve kışın zor geçeceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Resort Kongresi’ndeki konuşmasında sektörün gündemine ve desteklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

''Türkiye daha az daraldı''

Türkiye ve dünya turizminin çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Mehmet Nuri Ersoy, küresel turizmde yüze 80 daralma olduğunu söyledi. Türkiye’nin Yunanistan ve İspanya’ya nazaran yaklaşık 10 puan daha az daraldığını kaydeden Ersoy, bu yıl 15 milyon turist 11 milyar dolar turizm geliriyle kapatacağını söyledi. Ersoy, kamu ve özel sektörün iş birliğiyle hayata geçirirken sertifika programı nedeniyle Türkiye’nin daha az daraldığını söyledi.

''Şikayetler aldım''

Sertifika programıyla ilgili şikayetler de aldığını kaydeden Ersoy, ‘’Çok sıkı denetliyor, cezalar kesiyorsunuz diye şikayetler de aldım. Bunu sıkı uyguladığımız için dünyada örnek gösterilen programı hayata geçirdik. Tabi dünyanın diğer ülkeleri de bunu kopyalıyor ama bizim gibi yapamıyorlar.’’ dedi.

‘’2021’de minimum hedefimiz yüzde 100’lük büyüme. Bu da 30-31 milyon turist anlamına geliyor. 2020’den iyi, 2019’un gerisinde bir planlamayla 2021’i atlatırız.’’ diyen Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Aşıyla ilgili sevindirici gelişmeler var’’

‘’Aşıyla ilgili sevindirici gelişmeler var. Ben son günlerde en sık Sağlık Bakanı ile görüşüyorum. Aralık ayında çok yaygın bir aşılamayı devreye alıyoruz. Artan oranlarda da devam edecek aşılama. Birkaç ay içinde bağışıklığı sağlayacağız. Sağlık Bakanlığı, güvenilir olan testlerin hepsiyle ilgileniyor. Ocak ayından sonra hem aşılamanın kampanyasını yapmalıyız hem de yoğun bir tanıtım kampanyası başlatmalıyız.

‘’TGA’nın kaynak sıkıntısı var mı diye düşünmeyin’’

TGA en avantajlı silahlarımızdan biri. Profesyonel kadrolarla ve etkili bütçelerle bu işe giriyoruz. Konaklama sayıları düşük olduğu için TGA’nın kaynak sıkıntısı olacak mı diye düşünmeyin. Hazine ve Bakanlığı kaynaklarını tanıtıma aktaracağız. Sonrasında elde edilecek konaklama gelirleriyle tanıtıma devam edeceğiz. Tanıtımda değişiklik oldu. Son dakka rezervasyon ağırlık olacak. O nedenle aktif ve esnek tanıtıma devam etmemiz gerekiyor. Bu nedenle hem bütçeyi hem de profesyonel kadroyu oluşturduk. Son dakika rezervasyonlarında TV ve dijital tanıtım öne çıkıyor. Yoğun ve sürdürülebilir TV ve yoğun dijital tanıtım kampanyasına devam edeceğiz.

‘’Go Turkey’i dijital deneyim platformuna dönüştürdük’’

Go Turkey’i geçen haftadan itibaren yeniledik ve dijital deneyim platformu haline getirdik. Bundan sonra big datayı, CRM’i ve dijitali daha fazla kullanacağız. Go Turkey dijital deneyim platformu dünyadaki ilklerden biri. Projenin hazırlanmasında Cem Kınay da danışmanlık hizmeti verdi. Birkaç ay içinde 81 ili Go Turkey içinde tanıtmaya başlayacağız. Bu 81 il içinde rekabet ortamı da yaratmak sitiyor, birbirlerinin eksiklerini görmelerini istiyoruz.

‘’Çoğu tur operatörü EB ödemesi yapamayacak, kış zor geçecek’’

10 milyar liralık turizm destek paketi hazırladık. Şu ana kadar 3,5 milyar lirası kullanılmış hala orada bir bakiye var. Hm kullanım limiti seçeneklerini çoğalttık hem de kullanım şeklini değiştirdik KGF kredilerinin. Krediyi belli bir sürede kullanmak zorunda değilsiniz. Bununla ilgili çalışmayı Bankalar Birliği ile yaptığımız çalışmada tamamladık. İhtiyaç halinde bu miktar 20 milyara kadar .ıkacak. Bu kış zor geçecek çünkü tur operatörlü erken rezervasyon ödemelerini yapamayacak.

‘’KDV desteği sezon başlayana kadar uzatılacak’’

KÇÖ yıl sonuna kadar devam edecek. Aynı zamanda yıl sonuna kadar geçerli olan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi uygulamasının da sezon başlayana kadar uzatılması konusunda Hazine Bakanlığımızla anlaştık. İhtiyaç haşinde yeni destek paketlerini de hayata geçireceğiz.



Bu Haber 26.11.2020 - 11:56:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.